6281
09:36 12.052018

Візит Прем’єр-міністра України на Закарпаття: усі подробиці

Політика 5000

У п’ятницю, 11 травня, на Закарпаття вперше з робочим візитом прибув Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Sequence 02.Still011

Візит глави уряду розпочався із відвідин ужгородської загальноосвітньої школи №10 з угорською мовою навчання, у якій він завітав на урок до учнів та поспілкувався з педагогами. Прем’єра супроводжувала поважна делегація, зокрема: міністр освіти і науки Лілія Гриневич, губернатор області Геннадій Москаль, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, народні депутати Валерій Лунченко та Роберт Горват, мер Ужгорода Богдан Андріїв, чиновники Закарпатської ОДА, посадовці Кабміну та інші.

Sequence 02.Still003

Гості школи мали гарну нагоду побачити чудові виступи діток у актовому залі. Запальні угорські танці та милозвучні дитячі співи приємно вразили поважну публіку. Прем’єр-міністр також був у захваті.

Sequence 02.Still007

Наступним пунктом очільника Кабміну була ужгородська міська рада, де щойно відкрили оновлений ЦНАП. Отож даний відрізок шляху Володимир Гройсман вирішив подолати пішки, пройшовшись мальовничою набережною річки Уж.

Sequence 02.Still008На своєму шляху прем’єр-міністр вітався та спілкувався з перехожими містянами, грався з діточками й розмовляв з пенсіонерами. Загалом картинка для його іміджмейкерів була просто ідеальною. «Гройсман і бабусі, Гройсман і дітки…». Ужгородці при цьому, варто відмітити, охоче і привітно йшли на контакт.

Sequence 02.Still001

Голова ОДА Геннадій Москаль по дорозі розповідав гостям про місто на Ужем та деякі будівлі, біля яких проходила делегація. Зокрема, губернатор показав Володимиру Гройсману де знаходиться угорське консульство, а за ним звернув його увагу і на нещодавно підірваний офіс ГО «Товариства угорської культури Закарпаття», у якому саме тривають ремонтні роботи. Підійшовши ближче до пішохідного мосту делегація звернула у бік площі Шандора Петефі аби випити каву в одному з місцевих ресторанів, відтак прем’єр мав змогу насолодитись пейзажом розритого центру міста.

Sequence 02.Still009

Мер Ужгорода Богдан Андріїв у цей час саме розповідав прем’єру про свої досягнення та плани, а також бідкався, що хоча бюджет міста і складає сьогодні 1,3 млрд гривень, та грошей все одно не вистачає.

Sequence 02.Still010

Оглянувши оновлений Центр надання адміністративних послуг у будівлі міської ради Ужгорода, Володимир Гройсман поспілкувався з журналістами. «Мета моєї поїздки єдина – я хочу подивитись на проблеми регіону і зрозуміти чим я можу допомогти. Щоб регіон був ще сильнішим, щоб ми змогли вирішити ті проблеми, які не вирішуються, зокрема і питання будівництва доріг.  Мене дуже цікавить питання великої економіки. Я буду зустрічатись із підприємцями. Сьогодні відвідав одну із шкіл пройшовся містом. Чудові перші враження, однак наголошую на тому, що будуть дуже конкретні питання над якими ми сьогодні працюємо. І ці питання знайдуть своє вирішення».

На запитання журналіста щодо децентралізації на Закарпатті прем’єр заявив: «Ми розпочали у 2014 процес, який дуже добре крокує Україною. І ми маємо дуже добрі і позитивні результати проведення децентралізації. На Закарпатті є уже створені громади, але є і такі, що хочуть об’єднатися, та поки що немає розуміння між всіма гілками влади. Cаме на цьому рівні – рівні області приймаються всі рішення. Я слухаю аргументи всіх сторін. І ми будемо ще додатково вивчати всі за і проти. От навіть сьогодні я коли йшов по місту мав розмову з трьома головами сіл, які хочуть об’єднатися, але є декілька варіантів наскільки я розумію – об’єднання з Ужгородом, без Ужгороду… І тут є вже в тому числі й рішення мешканців цих громад. Тому я думаю що рішення буде знайдено. Однак відміняти рішення обласної ради або органів місцевого самоврядування я не збираюся. Можу тільки сказати одне, що використовуючи можливості об’єднання Закарпаття стане сильнішим і громади будуть мати достатньо фінансових ресурсів для того, щоб розвиватися. І це є сенсом проведення об’єднання, і в тому числі децентралізації. І саме головне – навіщо це відбувається? Для того, щоби громади були спроможні надавати якісні послуги: освіта, охорона здоров’я, ремонтувати дороги, і створювати такі центри адміністративних послуг, де людина може без зайвого клопоту прийти і вирішити всі свої справи, які для неї є важливими, без якоїсь тіні кабінетів, прозоро, відкрито, публічно і швидко».

Sequence 02.Still004

Щодо свого візиту у школу з угорською мовою навчання Прем’єр-міністр розповів, що має надзвичайно приємні враження від дітей та колективу школи. «Я вважаю, що питання мов взагалі зараз використовується у іншій площині. Я хотів би засвідчити позицію України. Ми є багатонаціональна країна, багатокультурна, особливо на Закарпатті. Ми цінуємо і поважаємо права національних меншин. Ми велика європейська нація, велика європейська країна, у якій є своя рідна українська мова. І тому ми в першу чергу створюємо умови для того, щоб наша рідна українська мова звучала, щоб її вивчали, і щоби громадяни України нею володіли. Поряд із цим ми будемо виконувати усі наші міжнародні зобов’язання, тому що це відповідає нашій внутрішній позиції щодо створення умов навчання мовами національних меншин, як це передбачає законодавство. Сьогодні ми були у цій школі і бачили, що діти вільно володіють українською мовою. Це суперкласно. І вони також навчаються на мові своєї національної меншини, і це також прекрасно. От я вважаю, що ця школа є символом… Однак також піднімають і питання про те, що є населені пункти, де взагалі ні молодь, ніхто не володіє українською мовою. І це в принципі є порушенням прав громадян України. Тому що громадянин України має володіти українською мовою. І я думаю, що навіть ви знаєте, що коли людина отримує громадянство іншої країни, то один із самих важливих тестів – це знання тієї мови, громадянство якої він отримує. Тому в даному випадку можу сказати, що ми будемо розвивати українську мову, ми будемо все робити для того, щоб національні меншини теж отримали свої можливості для розвитку. Багатокультурність – це наш скарб, наше надбання, і по іншому і бути не може» – наголосив Володимир Гройсман.

Sequence 02.Still006

У рамках візиту глава уряду також відвідав ділянку траси М-25 (КПП «Соломоново» – Велика Добронь – Яноші з під’їздом до КПП «Косини»), яка увійшла до числа найбільш розбитих і таких, що потребують капітального ремонту. Володимир Гройсман розповів, що понад 30 років тут нічого не робили, і зараз ямковий ремонт не допоможе. Потрібно облаштовувати захисні шари дорожнього покриття і застосовувати капітальні будівельні технології. Відтак він пообіцяв, що якість перших кілометрів оновленої дороги на цьому відрізку водії перевірять вже наприкінці літа.

32191737_705924022909848_5305150188204064768_n

У свою чергу губернатор, голова облради та народні депутати запропонували прем’єру посприяти у виділенні необхідних коштів для розбудови дорожньої інфраструктури Закарпаття. Адже наша область межує з чотирма європейськими країнами і транзитний потік постійно збільшується, тоді як грошей на ремонт виділяється мало. Особливо руйнують дороги вантажівки, які прямують до міжнародних пунктів пропуску. Зі свого боку Володимир Гройсман пообіцяв, що максимально сприятиме у виділенні необхідних коштів. «Цього року нам вдалося підготуватися до сезону дорожніх робіт і швидко розпочати ремонти й будівництво. Доріг розбитих багато – будемо відновлювати. У нас є програма до 2022 року, яка в тому числі передбачає поєднання всіх обласних центрів якісними дорогами. Виконуємо її. Цього року вперше виділяємо 11 млрд грн на місцеві дороги, – запевнив Володимир Гройсман. – Сьогодні я відвідав Закарпаття, і бачу потребу додаткової уваги до прикордонної інфраструктури» – сказав він.

32215221_705971649571752_8131340425337241600_n

На останок урядова делегація взяла участь у бізнес форумі, який проходив на заводі «Єврокар» у селі Соломоново біля Чопа. Там зібралися представники ділових кіл області, насамперед підприємств з іноземними інвестиціями. У вступному слові глава уряду підкреслив, що Закарпаття має немало переваг для інвесторів, але важливо не тільки залучити ресурси, а й дати їм можливості для зростання. Володимир Гройсман також відзначив: «Нам потрібні інвестиції, нормальний клімат. Нам потрібні максимально розумні регуляції, які дадуть можливість розвиватися країні. Від присутніх сьогодні я хотів би почути, як ви себе почуваєте в Україні, які є проблеми, постановочні завдання для нас. Ми постійно займаємося питанням дерегуляції, забираємо зайві речі, секторально створюємо механізми підтримки для розвитку промисловості. Розуміємо і суміжні питання – передусім, судової системи. Уряд на вашій стороні, на стороні чесного бізнесу» – запевнив підприємців прем’єр-міністр України.

Руслан ФАТУЛА

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах