6769
11:15 13.072018

В Ужгороді обговорили можливості для України у період головування Словаччини у «Вишеградській четвірці»

Політика 2309

В контексті початку головування Словацької Республіки у Вишеградській четвірці, Генеральне Консульство Словацької Республіки в м. Ужгород та Національний Інститут стратегічних досліджень провели засідання на тему: «Пріоритети головування Словаччини у Вишеградській четвірці: можливості для України». Участь у заході взяли представники наукових, експертних кіл краю, органів державної влади та місцевого самоврядування, представники громадськості.

1

Зокрема на заході були присутні координатор з питань головування Словаччини у Вишеградській четвірці Міністерства закордонних справ та європейських питань Словацької Республіки Роман Феєш, а також дипломат з економічних питань Генерального консульства Словаччини в Ужгороді Даніел Цабан.

За словами пана Даніела, «Вишеградська четвірка» – угрупування чотирьох центральноєвропейських країн: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини. З’явилась унаслідок зустрічі президентів Польщі Леха Валенси і Чехословаччини Вацлава Гавела та прем’єра Угорщини Йожефа Антала 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, після ухвалення Вишеградської декларації. Головною метою була названа інтеграція до євроатлантичних структур.

2

З того часу, «Вишеградська четвірка» продовжує функціонувати. З 1 липня цього року це угрупування  очолює Словаччина. Тож які перспективи з цими змінами відкриваються для України та Закарпаття зокрема розповіли під час засідання.

За словами представників Словацької Республіки, їхня країна очолюватиме «Вишеградську четвірку» рік, протягом якого планують розширити співпрацю із українською стороною.

«Ми б хотіли, окрім всього іншого, розширити співпрацю між нашими представництвами у програмі, щоб були виконані всі обговорені й узгоджені у минулому умови. Наша ідея полягає в прагматичному підході до співпраці, який буде застосовуватися до всіх спільних проектів», – наголосив Роман Феєш.

У своєму виступі пан Роман розповів, що Україна та Закарпаття мають усі шанси протягом цього часу залучити грантові кошти на розвиток інфраструктури з Міжнародного Вишеградського Фонду.

У свою чергу українська сторона сподівається на плідну співпрацю із Словацькою Республікою та вирішення усіх нагальних питань, які стосуються співпраці обох країн.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: ДМИТРО МИСЬ

1080р_50.00_00_24_25.Still014 1080р_50.00_01_06_13.Still016

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах