6816
14:35 17.072018

Представники правлячої коаліції у ВРУ не можуть дійти згоди і замінити склад ЦВК часів Януковича

Політика 2101

5 липня 2018 року Верховна Рада не підтримала розгляд питання про оновлення складу Центральної виборчої комісії, що мало відбутися набагато раніше, адже діючий склад ЦВК був призначений ще за часів президентства Віктора Януковича. При цьому 7-річний термін повноважень 13 з 15 членів Центрвиборчкому вже давно минув.

2013.06.04._ekskursiya_2

Президент України Петро Порошенко ще в лютому 2018 року вніс до парламенту подання про призначення на посади членів ЦВК. Загалом 14 кандидатур. Усі вони начебто пройшли спеціальну перевірку, за результатами якої й отримали позитивні висновки.

Відтак парламент мав зайнятися згаданим питанням 5 липня. Однак цього дня депутати раптом відмовилися його розглядати. Після виступу представників фракцій, більшість з яких критично висловилися щодо запропонованого списку кандидатур до оновленого складу ЦВК, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що напередодні до нього звернулися ряд голів фракцій, які повідомили, що не братимуть участь у голосуванні. «Відповідно, це ставить під великий ризик формування ЦВК. Якщо ми під час голосувань і розгляду знімемо старий склад ЦВК, а новий не оберемо, це введе в юридичний колапс усю Українську державу», – наголосив спікер і поставив це питання на так зване «рейтингове» голосування. Водночас він зауважив, якщо голосування не буде, то це питання відкладуть. Адже, на його переконання, зі старим складом ЦВК не можна проводити нові вибори. Однак у підсумку розгляд нового складу ЦВК цього дня підтримали всього лише 189 народних депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів.

Зокрема від БПП проголосували 117 депутатів, «Народного фронту» – 10, «Самопомочі» – 17, Радикальної партії – 16, «Батьківщини» – 1, групи «Воля народу» – 9. Від фракції «Опозиційний блок» та групи «Відродження» цю пропозицію не підтримав жоден депутат.

Пояснюючи пізніше таке рішення, представники ряду фракцій зазначили, що або їхні кандидатури не враховані, або більшість кандидатів до ЦВК є під впливом Адміністрації Президента. У зв’язку з цим майже цілий день у парламенті тривала нарада за участю лідерів фракцій.

Так, фракція Блоку Петра Порошенка вимагала розгляду цього питання, і на знак протесту більшість її депутатів згодом залишили сесійну залу. На початку ж вечірнього засідання представники БПП були відсутні майже в повному складі. Але на електронному табло висвітилося, що в залі знаходяться 360 народних народних обранців, у тому числі від Блоку Петра Порошенка. Це означає, що картки для голосування були залишені депутатами на робочих місцях. Пізніше заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко заявив, що фракція не повернеться до сесійної зали, доки не розглядатиметься питання щодо оновлення складу ЦВК.

Уже наступного дня, 6 липня, під час обговорення питання про оновлення складу ЦВК в парламенті лідери фракцій «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка» Максим Бурбак та Артур Герасимов обмінялися «люб’язностями». Останній, виступаючи з трибуни, зазначив, що народні депутати, які не голосували за оновлення Центральної виборчої комісії, «порушили свої обіцянки перед виборцями та взяли на себе політичну відповідальність за збереження старої ЦВК часів Януковича». Після цього в сесійній залі пролунав сміх. У свою чергу, лідер фракції «Народний фронт» зазначив: «Я переконаний, що наступного тижня ми в демократичний європейський спосіб сформуємо дієздатну ЦВК і нарешті виженемо звідти представників, які призначалися ще режимом Януковича, і навіть з новими орденами». Звертаючись до фракції БПП, депутати якої напередодні покинули сесійну залу на знак протесту, що не було підтримане питання про оновлення ЦВК, Бурбак пожартував: «Вдячний нашим побратимам по коаліції, що вони сьогодні на робочому місці. Учора було самотньо без вас». У свою чергу, Герасимов закликав Голову Верховної Ради Андрія Парубія, щоб наступного сесійного тижня одним із перших було розглянуте саме питання про оновлення складу ЦВК.

Після проваленого голосування за оновлення складу Центральної виборчої комісії та взаємних перепалок між представниками провладних фракцій численні експерти й політичні оглядачі заговорили про ймовірний розвал коаліції та, як наслідок, навіть дострокові перевибори парламенту. Масла у вогонь підливали й коаліційні політики, коментарі яких дедалі більше рясніли взаємними звинуваченнями та жорсткою критикою опонентів. Зокрема звучали аргументи, що більшість із запропонованих кандидатур є людьми Президента, тоді як окремі парламентські фракції взагалі не будуть представлені в ЦВК. У свою чергу, представники президентської фракції БПП звинувачували опонентів у страху перед майбутніми виборами.

Та, з іншого боку, лунала думка, що ніяких дострокових перевиборів не буде. Бо все, що ми бачимо, – це не що інше, як торги, і врешті-решт фракції дійдуть згоди. Адже перевибори саме сьогодні нікому не потрібні, особливо представникам правлячої коаліції. Подібні чутки також поспішив спростувати й Голова Верховної Ради Андрій Парубій, котрий, відповідаючи на питання журналістів, запевнив: «Стосовно виходу БПП (з коаліції, – ред.), то я вперше від вас чую про таку ініціативу. Я спілкувався сьогодні з керівництвом Блоку Петра Порошенка. Наскільки мені відомо, не передбачається навіть постановка такого питання на порядку денному», – наголосив Андрій Парубій.

Уже 10 липня голова фракції БПП Артур Герасимов за підсумками консультацій з Головою Верховної Ради повідомив, що питання оновлення складу Центральної виборчої комісії буде в порядку денному пленарного засідання Верховної Ради в четвер, 12 липня. За його словами, позиція БПП полягає в тому, що питання ЦВК є ключовим цього пленарного тижня. Ще б пак, адже це останній пленарний тиждень поточної сесії, який закінчується 13 липня. Далі Верховна Рада до осені йде на канікули.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах