6909
14:50 7.082018

Чи буде створено на Закарпатті виборчий округ з урахуванням інтересів національних меншин?

Політика 2496

Ще 17 липня Центральна виборча комісія отримала депутатське звернення від закарпатського нардепа, голови ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василя Брензовича № 219/12-520 стосовно внесення змін до Постанови Комісії від 28 квітня 2014 року № 82 в частині визначення одномандатного виборчого округу з урахуванням інтересів національних меншин, які проживають на території Закарпатської області.

Brenzovich

У зв’язку з надходженням депутатського звернення 25 липня ЦВК дала відповідь з підписом голови Комісії Михайла Охендовського. У документі йдеться, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» від 21 листопада 2013 року № 709-VІІ, що набув чинності 1 лютого 2014 року, статтю 18 Закону, якою врегульовано порядок утворення одномандатних виборчих округів, викладено в новій редакції. Зокрема встановлено, що межі одномандатних виборчих округів по можливості повинні визначатися з урахуванням меж адміністративно-територіальних одиниць, інтересів членів територіальних громад та проживання на відповідній території національних меншин.

Окрім того, пунктом 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону від 21 листопада 2013 року № 709-VII Центральну виборчу комісію було зобов’язано переглянути одномандатні виборчі округи, утворені нею на виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, які існують на постійній основі, на відповідність їх вимогам статті 18 Закону в новій редакції.

У той же час ЦВК повідомляє, що зверталася до Міністерства культури України про надання відомостей щодо компактності проживання національних меншин на відповідній території. Проте надані Міністерством дані, як зазначається в його листі, базуються на Всеукраїнському переписі населення 2001 року й не відображають реальний стан кількісного представництва тієї чи іншої національної спільноти.

Разом з тим, за повідомленням ЦВК, пункт 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» № 709-VII, який саме і зобов’язував ЦВК переглянути виборчі округи, було виключено згідно з пунктом 6 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» та деяких інших законодавчих актів України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу» від 13 березня 2014 року № 879-VII.

Однак, зважаючи на викладене, пишуть у ЦВК, у разі розгляду Комісією до чергових виборів народних депутатів України питання щодо внесення змін до меж одномандатних виборчих округів, утворених на постійній основі згідно з постановою Центральної виборчої комісії від 28 квітня 2012 року № 82, за умови надходження до Комісії актуалізованої інформації щодо компактності проживання національних меншин на відповідній території від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних меншин України, інтереси членів територіальних громад та проживання на відповідних територіях національних меншин будуть враховуватися в установлені законом порядку та спосіб.

5634789 6478213 7521458

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини