7205
20:18 24.092018

Президія облради узгодила остаточний порядок денний 12-ї сесії та зустріч з угорськими парламентарями

Політика 2004

У другій половині дня понеділка, 24 вересня, у депутатській залі відбулося засідання президії під головуванням очільника Закарпатської облради Михайла Рівіса. В обговоренні 25-ти питань, винесених на розгляд другого пленарного засідання 12-ї сесії, взяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто та 9 обласних обранців, серед яких керівники фракцій та профільних комісій.

42427534_1733496316760674_2436138676158201856_o

Михайло Рівіс зачитав порядок денний сьогоднішнього засідання з детальним змістом пропозицій та зауважень, висловленими постійними комісіями облради під час проведення своїх засідань минулого тижня.

Тож, у четвер, 27 вересня, депутатський корпус сьомого скликання розгляне запити своїх колег – народних обранців, погоджуватиме ряд регіональних програм, вноситимуть зміни до: Програми поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки; до Програми розвитку малого і середнього підприємництва в області на 2017 – 2018 роки; Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 роки; Програми створення та накопичення регіонального матеріального резерву• та засобів індивідуального захисту органів дихання непрацюючого населення Закарпатської області на 2016 – 2020 роки. Щодо останньої, то тут Михайло Рівіс детально зачитав пропозиції постійної комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації: «При формуванні проекту обласного бюджету на 2019 рік передбачити 4 млн грн для придбання першочергово необхідних матеріальних ресурсів регіонального резерву з метою попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Провести експертизу придатності наявних засобів індивідуального захисту органів дихання». Далі головуючий зачитав пропозиції тієї ж комісії – при внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2017 року № 1029 «Про обласний бюджет на 2018 рік», передбачити у проекті рішення 60 тис грн на матеріально-технічне забезпечення виконання заходів Програми транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2016 – 2020 роки. А профільна постійна комісія обласної ради з питань бюджету сьогодні зранку рекомендувала погодити зазначене питання, включити до порядку денного 12-ї сесії та подати проект рішення у новій редакції для розгляду на ІІ пленарному засіданні, що й було підтримано президією.

Наступні питання, які озвучив головуючий президії, стосуються міжнародної співпраці та включені у порядок денний 12-ї сесії, зокрема: про встановлення партнерства між Закарпатською областю України та Мораво-Сілезьким краєм Чехії; про затвердження Плану спільних дій на 2019 рік до Листа про наміри між Закарпатською обласною державною адміністрацією (Україна), Закарпатською обласною радою (Україна) та Підкарпатським воєводством (Польща); освітні питання – Положення про обласні конкурси для учнів мистецьких шкіл; питання, що стосується реформування друкованого засобу масової інформації та редакції, засновниками (співзасновниками) яких є Закарпатська обласна рада та Закарпатська обласна державна адміністрація; клопотання щодо нагородження з нагоди Дня місцевого самоврядування тощо. Щодо цього питання, то постійні комісії обласної ради з питань: освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики; транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації внесли на розгляд президії пропозиції щодо можливості збереження бренду «Новини Закарпаття» за обласною радою та продовжити термін реформування. Присутня на президії головний редактор газети «Новини Закарпаття» Мирослава Галас підкреслила, що відповідно до законів України про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», та про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, реорганізація відбуватиметься шляхом перетворення Комунальне підприємство редакція газети «Новини Закарпаття» у Товариство з обмеженою відповідальністю редакція газети «Новини Закарпаття» із збереженням назви, цільового призначення, тематичної спрямованості, мови видання.

Наступні ряд питань, які поки що не вивчила і не дала погодження профільна постійна комісія з питань екології та використання природних ресурсів, за рекомендацією президії відтерміновуються розглядати. Серед них: про затвердження поточних індивідуальних технологічних нормативів використання питної води для станцій ВП «Львівське територіальне управління» філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд ПАТ «Укрзалізниця» в Закарпатській області; про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами Виноградівському виробничому управлінню житлово-комунального господарства; про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами Приватному підприємству «Західбудімпекс» (Грушівська площа).

А от питання про звернення Закарпатської облради щодо облаштування комерційних вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних профільна комісія обласної ради з питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій рекомендує виключити із порядку денного 12-ї сесії у зв’язку із недоцільністю його розгляду.

Крім того, перенесені на інше пленарне засідання два питання, що стосуються права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (комунальної власності області) на спорткомплекс «Юність» та звернення Закарпатської облради до Ужгородської міської ради щодо прийому-передачі будівлі Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН». Як зауважив присутній на президії голова постійної комісії з питань законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту облради Віктор Русин, дані питання не виносилися на розгляд профільної комісії, відтак не погоджені членами комісії та й строки оприлюднень відповідних документів не дотримані згідно регламенту роботи облради. Він також вніс пропозицію не передавати повністю комунальне майно облради «ПАДІЮН» на баланс обласного центру, а запропонувати 50х50 його утримання за рахунок бюджетних коштів області та міста.

Насамкінець засідання президії Йосип Борто озвучив пропозицію голови загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Оскара Шестака провести у найближчий час в Ужгороді спільний захід угорських парламентарів з депутатським корпусом облради та обговорити актуальні питання, зокрема: реконструкцію пунктів пропуску, протипаводкового захисту, будівництва сміттєпереробного об’єкту, збереження довкілля тощо. У свою чергу Михайло Рівіс наголосив: «Колеги, захід відбуватиметься без політики!». Василь Скрип запропонував, аби зустріч відбулася у форматі міжнародної конференції, а Леонід Баранюк підкреслив: «Ідея – розумна і перспективна!». Відтак присутні одноголосно підтримали пропозицію угорських колег, тож Михайло Рівіс доручив виконавчому апарату облради організаційно підготувати спільний захід.

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах