7280
21:21 3.102018

У рамках форуму Карпатського Єврорегіону відбулася презентація кращих практик місцевого розвитку і транскордонного співробітництва Закарпаття

Політика 2074

DSC_3933

Серед учасників – голова Закарпатської облради Михайло Рівіс та його перший заступник Йосип Борто, голова Львівської облради, керівник Правління Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна» Олександр Ганущин, виконавчий директор Асоціації Галина Литвин, представник Асоціації в Закарпатській області, депутат облради Василь Худинець, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА, депутат облради Денис Ман, голова Свалявської райради, заступник керівника Правління Асоціації Мирослава Ливч, керівники районів нашого краю та сусідніх – Львівщини, Івано-Франківщини та Чернівеччини.

Модератором форуму виступив Михайло Данканич – директор комунального підприємства “Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Закарпатської обласної ради”.

Михайло Рівіс у своєму вітальному слові подякував учасникам форуму за приїзд у наш край, наголосив на важливості заходу, відмітив гармонійне партнерство членів Асоціації та активну роль Олександра Ганущина у розбудові зв’язків між регіонами.

–  Дозвольте від імені обласної ради, депутатського корпусу та від себе особисто щиро подякувати Олександру Ганущину за проведення цього поважного форуму на теренах Закарпаття. Та привітати вас в нашому  унікальному краї, котрий межує з 4 країнами Євросоюзу, з якими маємо налагоджені ефективні  ділові і водночас дружні зв’язки. Вони розвиваються, а їх географія – ширшає, – зазначив Михайло Михайлович, наголосивши що Закарпатська область та обласна рада  у  2015 році вийшла на новий рівень транскордонного співробітництва, створивши  у новому форматі Європейське об’єднання територіального співробітництва ЄОТС ТИСА, котре є першим проектом в Україні, першим об’єднанням між країною – членом ЄС Угорщиною та  третьою країною, що не членом Євросоюзу, – Україною, і прецедентом по суті. Це дало змогу  нашому краю разом із Загальними зборами Саболч-Сатмар-Березької області та самоврядуванням м. Кішварда працювати  над спільними проектами, актуальними для наших громад.  На сьогодні  є  здобутки й чіткі перспективи. Та найголовніше – є  підтримка з боку Верховної Ради України, яка погодила зміни до законів щодо транскордонного співробітництва, де регламентується  порядок утворення та діяльність  таких об’єднань єврорегіонального співробітництва на усіх кордонах України із сусідніми державами. В цьому питанні Закарпаття є прикладом для наслідування, бо  має напрацьовану чітку дорожню карту у такому форматі співпраці,  – підкреслив очільник облради, побажавши усім присутнім плідної роботи на форумі, нових цікавих ідей та добрих вражень від нашого краю.

Далі було представлено кращі практики місцевого розвитку і транскордонного співробітництва Закарпатської області, котрі однозначно будуть цікавими для учасників заходу.

Олександр Ганущин відзначив, що засідання Карпатського Єврорегіону й надалі проводитимуться у форматі виїзних в областях, що є членами Єврорегіону. Подякував за теплий прийом та зазначив, що нині дано старт спільним проектам, які демонструють кращі практики ініціатив карпатських громад на місцях.

Відтак увазі гостей  й було запропоновано цікаві та практичні  презентації: «Закарпатська область: кращі практики місцевого та регіонального розвитку», «Нуль відходів: теорія для всіх, практика для кожного» та «Конкурс ініціатив карпатських громад». Їх представили відповідно Денис Ман, Михайло Данканич та Василь Худинець.

Завершився форум урочистою церемонією нагородження переможців Конкурсу ініціатив карпатських громад, які популяризують історико-культурну  та природну спадщину Закарпаття, розвиток інформаційно-комунікаційних технологій. Тож, Сертифікати переможця Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад-2018 одержали: виконавчий комітет Хустської міськради за проект «Влаштування додаткових паркувальних місць на автомобільній стоянці в с.Кіріші»; Колочавська райрада за проект «Облаштування територій Колочавського родовища мінеральних вод»; Рахівська райрада за проект «Розвиток інформаційно-комунікаційних технологій як запорука сталого розвитку регіону»; Благодійна організація «Благодійний фонд «Центр громадських ініціатив» за проект «Налагодження співпраці між Україною та Словацькою Республікою в сфері культури та спорту»; Великоберезнянська райрада за проект «Чисте довкілля»; Вільшинківська сільська рада за проект «Створення сучасного інформаційного центру в с.Вільшинки Перечинського району»; ГО «За Рокосово» за проект «Впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховний процес загальноосвітніх закладів Хустського району як експериментальна платформа підготовки учнів на базі Рокосівської ЗОШ І-ІІІ ступенів»; Тур’я-Реметівська сільська рада за проект «Збереження унікальних природних насаджень та розвиток туристичних маршрутів в долині річки Тур’я Перечинського району» Свалявська райрада за проект «Збереження водних ресурсів Свалявщини та покращення системи водо забезпечення населення міста Свалява».

Завтра, 4 жовтня, на базі готельного комплексу «Золота гора», що поблизу Ужгорода, у рамках проведення форуму Карпатського Єврорегіону відбудеться підписання грантових договорів на реалізацію проектів в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020. Участь у підписанні візьме Державний секретар Міністерства інвестицій і розвитку Республіки Польща Адам Гамрищак.

Крім того, міністр Мінрегіону В’ячеслав Негода презентуватиме проект «Карпатська мережа регіонального розвитку» з подальшим підписанням меморандуму про співпрацю в рамках реалізації цього проекту між Міністерством регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України, Закарпатською, Львівською, Івано-Франківською та Чернівецькою облдержадміністраціями, Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна».

Програмою заходу також заплановано проведення засідання Правління і Загальних Зборів членів Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

Прес-служба Закарпатської облради

 

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
Всі новини