7329
17:01 11.102018

Бунт мешканців вулиці Загорської та обурені перевізники: в Ужгороді відбулася сесія міськради

Політика 3564

У четвер, 11 жовтня, відбулося засідання чергової сесії Ужгородської міської ради VII скликання. У сесійній залі зареєструвалися 31 депутат.

Sequence 05.00_13_43_28

Після затвердження порядку денного, присутні заслухали пропозиції депутата Миколи Сюська, щодо залучення інвестицій у місто.

Варто зазначити, що на це засідання сесії прийшли мешканці вулиці Загорської. Нагадаємо, що ще наприкінці серпня цього року жителі прилеглих будинків мітингували, щоб привернути увагу до стану дорожнього покриття на цій вулиці. За словами людей, вони вже й не пам’ятають, коли там проводили ремонт. Уся вулиця в ямах та вибоїнах.

Тож їхня єдина вимога – провести там капремонт.

– Ці люди – мої виборці. Нині вони прийшли на засідання сесії, аби вияснити кілька питань пов’язаних з ремонтом їхньої вулиці, – звернувся до присутніх депутат Ужгородської міськради від Партії угорців України (КМКС) Павло Вереш. – Від вулиці Баб’яка і до Загорської вже створився цілий мікрорайон, де проживає близько 5 тис. людей. Заїзд до цього району став за останні роки взагалі неможливим. Тому людей цікавить, чи готовий вже проект капремонту їхньої вулиці. Якщо так, то нехай міська рада оприлюднить копію договору із фірмою-підрядником, яка буде виконувати ремонтні роботи. Також люди просять облаштувати перехрестя на вулицях Баб’яка-Загорська-Єньківська, аби забезпечити там безпеку дорожнього руху.

Sequence 05.00_05_36_28

Далі виступили самі мешканці цих вулиць, які наголошували на тому, що далі обіцянок у влади справа не йде. У відповідь на закиди міський голова запевнив: наразі проектно-кошторисну документацію на цю вулицю вже замовлено і її вартість попередньо склала 9 млн грн.

У ході емоційних дебат між представниками влади та мешканцями мікрорайону вдалося домовитися, що міська рада негайно облаштовує пішохідні переходи, а люди терпляче чекають на проходження експертизи цього проекту.

Відтак міські обранці взялися до розгляду порядку денного. Найперше – надали низку фінансової допомоги близько двадцяти ужгородцям – на лікування та на вирішення соціально-побутових питань. Також затвердили Програму додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2019 рік, метою якої є надання адресної матеріальної допомоги та інших послуг громадянам, які потребують соціальної підтримки. Фінансування передбачили у розмірі 3 млн. 144 тис. грн.

Sequence 05.00_11_34_17

Після цього підтримали Програму фінансування видатків на житлово-комунальні послуги Почесним громадянам м. Ужгород на 2019 рік, передбачили на це 300 тис. грн. Варто зазначити, що у місті наразі проживають 22 громадяни, які удостоєні звання «Почесний громадянин м. Ужгород», Програмою передбачено надання їм можливості безоплатного користування житлово-комунальними послугами.

Також на цій сесії затвердили Програму “Безпечне місто Ужгород на 2019-2022 роки”. Програма розрахована на встановлення камер відеоспостереження на життєво важливих об’єктах та об’єктах захисту і передбачає заходи, спрямовані на її розвиток та модернізацію.

Не забули міські обранці і про медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя». Зокрема затвердили Програму діяльності цього центру на 2019 рік і передбачила фінансування у розмірі 1,9 млн. грн.

Далі підтримали збільшення коштів медичної субвенції у 2018 році з надання послуг з охорони здоров’я населенню Чопа на суму 700 тисяч гривень.

Зайшла мова на цій сесії і про компенсацію на пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у 2019 році. Зокрема мова про виготовлення “Карток ужгородця”, як адресної допомоги на проїзд, перш за все, для пенсіонерів.

Принагідно перед присутніми виступив і голова “Асоціації пасажирських перевізників м. Ужгорода” Олексій Куля, який наголосив, що нині в місті склалася критична ситуація із пасажирськими перевезеннями. Власне за цей рік не вдалося купити жодну машини і навіть відремонтувати.

– Якщо міська влада приймає рішення запускати комунальний транспорт, то нехай так і буде. Я би попросив вас, шановні депутати, вже щось вирішити. Або ми вже непотрібні, або компенсуйте нам кошти за перевезення. Ми сумлінно возимо пасажирів, а влада вже 5-ий місяць нам за це нічого не платить, – наголосив Куля.

На що міський голова зазначив, що Ужгород вже незабаром запускає комунальний транспорт. Тож цю ситуацію потрібно мудро вирішити і долучити до цього і приватних перевізників.

Цікавим також був інцидент на цій сесії із проектом рішення, яке стосувалося демонтажу КП “Ужгородська міська друкарня”, яка знаходиться на вулиці Руській. На думку, депутата Віктора Щадея, хтось хоче просто викупити ці усі приміщення за номінальною власністю без аукціону. А незабаром уся територія цієї друкарні буде “прихватизована”. У свою чергу міська влада просто сприяє цьому. Тож у результаті усіх цих дій місто втратить близько 2 млн грн. І це тоді, коли катастрофічно бракує коштів на медицину та допомогу важкохворим. Утім колеги депутата це критичне зауваження не підтримали і проголосували за цей проект рішення.

Далі міські обранці затвердили містобудівну документацію для низки вулиць міста, а на завершення засідання сесії розглянули кілька депутатських звернень.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах