7376
15:14 15.102018

Павло Клімкін з робочим візитом побував на Закарпатті

Політика 1855

У суботу, 13 жовтня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся з представниками національних меншин краю та владиками. Під час прес-конференції урядовець розповів про думки з цього приводу та свої враження журналістам.

Клімкін (2) (копия)

«Зустріч з громадами була плідною, і ми маємо продовжити освітні консультації. Нам потрібно готувати вчителів, методики, видавати нові підручники, навчати малюків комунікативно, граючись та розмовляючи», – наголосив Павло Клімкін.

Сторони обговорили й питання пунктів пропуску. «Я виступаю за те, щоб гроші передати на місцевий рівень, аби за це відповідали обласні адміністрації, і тоді все буде просто: або вони зробили все, або люди прийшли і щось зробили з адміністраціями, бажано в рамках закону. Тоді в нас будуть нормальні пункти пропуску й ми зможемо працювати далі. А те, що ми не використовуємо ці можливості, дуже шкода», – зазначив урядовець.

Серед проблемних та найбільш обговорюваних міністр виділив питання подвійного громадянства: «Ми не звинувачуємо угорців, що вони набувають друге громадянство в тому сенсі, що хочемо їх за це покарати. Друге громадянство не передбачене українським законодавством, але прямого покарання за це немає. Проте якщо ти державний службовець, то не маєш права на подвійне громадянство. Це порушення потрібно усунути».

Клімкін (1) (копия)

Щодо дислокації військових частин: «У кожної країни є правило робити військову інфраструктуру, як вона цього хоче. Ми це робимо відкрито. Якщо користуватися угорською логікою, то полігон, що знаходиться за 7 км від польської території, має загрожувати Польщі. Але кому у Варшаві колись прийде в голову, що він загрожує Польщі? Тому те, що робиться прозоро, не має служити предметом численних провокацій».

Не оминули й питання створення ОТГ: «Подивіться на мапу України й побачите, як цей процес відбувається на Львівщині чи Івано-Франківщині, – різниця фантастична. Чому цей процес не просувається? Я вважаю, що формування ОТГ – це формування місцевої політики та політики самоврядування, ініціативи людей на місцях, без цього не існує жодної країни. І те, що тут реально гальмується, є фундаментальним викликом».

Павло Клімкін наголосив й на важливості запуску аеропорту в Ужгороді, адже завдяки зусиллям міністерства вже є певні домовленості зі словацькою стороною: «Усе, що залежало від МЗС, ми зробили, далі справа за міністром інфраструктури».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах