7578
12:42 31.102018

Представники Закарпатської облради провели зустріч з делегацією Стратегічної групи радників Прем’єр-міністра України

Політика 2557

У вівторок, 30 жовтня у депутатській залі обласної ради відбулася зустріч керівництва Закарпатської облради з делегацією Стратегічної групи радників Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з підтримки реформ.

Почалася робота із вступного слова голови облради Михайло Рівіса та Генерального консула Словацької Республіки в Ужгороді Мірослава Мойжіта.

У складі урядової делегації: голова групи екс-міністр економіки і фінансів Словацької Республіки Іван Міклош, експерт з реформування енергетичного сектору Карел Гірман, експерт з дерегуляції, покращення бізнес-клімату та земельної реформи Александер Шкурла.

Участь у заході також взяли голова профільної комісії облради Андрій Андріїв, керівник Закарпатського Держгеокадастру Світлана Мельничук, голови райрад та ОТГ, очільники міст, керівники профільних структурних підрозділів ОДА та представники ЗМІ.

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, у вступному зазначив, що зустріч організована за сприяння Генерального консула Словацької Республіки в Ужгороді пана Мірослава Мойжіти.

Експерт Іван Міклош, який свого часу проводив реформи у Словаччині, розповів про те як проводились структурні зміни у його країні та в інших країнах ЄС, а також навів порівняння з Україною. За його словами наша держава може бути успішною, бо має потужний невикористаний потенціал. На його думку Україна і Словаччина мають багато спільного, а різниця є тільки у рівні життя населення. Відтак аби ситуація змінилася на краще, на його переконання, нашій державі треба 6-7% стійкого росту економіки (зараз він складає 3,5%), а це можливо, коли у внутрішньому валовому продукті буде 20-25 % інвестицій. За його словами зростання економіки у 3,5% це добре, але враховуючи той факт, що на ті ж 3,5% виросла світова економіка, цього явно недостатньо.

Експерт з енергетики Карел Гірман більш оптимістичний. Він впевнений, що уряд України зробив фундаментальні речі, ухваливши ряд хороших законів, спрямованих на енергоефективність та енергозбереження в країні. Зокрема про ринок газу, ринок електроенергії, створення незалежного регулятора та ін.. Наголосив, що у Словаччині ОСББ створювали у 90-х роках, так само як в Чехії та Угорщині… А в Україні це створено тільки зараз». За його словами підняття тарифів для населення це дуже важке навантаження на людей, і дуже важке рішення. Однак важливо знизити потреби газу для опалення будівель, і високі тарифи спонукають до цього. А в результаті термомодернізації люди будуть платити менше.

Експерт Александер Шкурла розповів про підприємницьке середовище в Україні, розвиток малого та середнього бізнесу, земельну реформу. За його словами протягом останніх років кількість ліцензій та різного роду дозвільних документів для ведення бізнесу в Україні зменшилась у рази. А це дуже сприяє розвитку української економіки. Однак нам потрібна модель нормального конкурентного середовища.

Депутат Закарпатської облради Андрій Андріїв підняв питання довгих черг на кордонах, зокрема на словацькому, і звернувся до поважних гостей з прохання посприяти у швидшому пропуску автомобілів. Це питання спровокувало гарячу дискусію. Так у свою чергу екс-міністр Словаччини Іван Міклош наголосив, що величезні черги на кордонах утворились через збільшення товарообігу між ЄС та Україною. Однак наша держава досі не спромоглася реконструювати зі свого боку пропускні пункти та під’їзні шляхи на кордоні, хоча на це були виділені немалі кошти Європейського союзу.

На це голова Закарпатської облради Михайло Рівіс відповів, що «обласна рада тричі зверталася до Прем’єр-міністра, Верховної Ради та Президента України, з тим, що реконструкція пунктів пропуску провалюється, бо вона була віддана в управління ДФС а відтак Мінздоха, і потрібно передати цей проект на рівень Закарпатської області, аби ним займалась обласна державна адміністрація. Ні одного рішення не було… І Україна втратила 10 млн євро, які могли лягти в інфраструктуру кордону. Ніякої реакції кабінету міністрів… Скажіть будь-ласка кого покарано за те, що ці можливості були не використані? Я це кажу вам, як представникам українського уряду, щоб ви це донесли до прем’єр міністра… Там є проблеми і з програмою «Прозоро», і з тим, що митна служба об’єднана з податковою службою. Це абсолютно велика біда. Тому що, якби на митниці навести порядок, Україні не потрібно просити кошти в МВФ…. 18 років я працював на митниці, і я можу вам розповісти про всі потоки та схеми, як воно працює! Ми кожного місяця втрачаємо мільйони доларів. А те, що у Словаччину їдуть каміони сигарет та іншої контрабанди, то це означає що корупція є як з одного боку так і з іншого. І не треба все валити на українську сторону» – наголосив Михайло Рівіс.

У свою чергу експерт Александер Шкурла заявив, що хорошим виходом із ситуації для пришвидшення реєстрації на кордоні є електронна авторизована система.

Під час зустрічі обговорювали й необхідність донести до уряду інформацію про велику потребу розширення залізничного сполучення України зі Словаччиною та відкриття додаткових пунктів пропуску на кордоні.

Було порушено й питання утилізації твердих побутових відходів. Зокрема прозвучала пропозиція об’єднати зусилля Стратегічної групи радників Прем’єр-міністра України та представників Пряшівського самоврядного краю щодо створення ЄОТС для залучення коштів Євросоюзу з метою реалізації спільного проекту з вирішення питання управління відходами. Відтак, Михайло Рівіс запропонував радникам ініціювати перед Прем’єр-міністром розробку та запровадження на законодавчому рівні пілотного проекту щодо утилізації твердих побутових відходів, який стане іміджевим для всієї України.

Руслан ФАТУЛА, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини