7641
15:00 12.112018

Чергове засідання правління ГО «ТУКЗ – КМКС» провели на Берегівщині

Політика 3199

Цими вихідними відбулася конференція голів первинних організацій та засідання правління ГО «ТУКЗ – КМКС». На порядок денний винесли чимало актуальних питань, звітів благодійних фондів організації, провели соцопитування щодо телебачення.

Відкрив захід голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України Василь Брензович, який відзвітував про виконану роботу, порушив проблемні питання та, звісно, окреслив плани на майбутнє. Відтак зауважив, що угорська громада Закарпаття наразі перебуває в непростій ситуації. Однак сьогоднішня подія показує, що угорці краю й надалі хочуть жити на рідній землі, зберігаючи надані їм раніше права та свободи.

«Вочевидь, наступний рік для нас буде ще важчий, але разом з цим ми матимемо й велике свято – відзначатимемо 30-літній ювілей ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». Це велика дата для нас, і вона ще раз дає зрозуміти всім, що організація життєздатна та завжди й повсюди представляє інтереси угорців Закарпаття», – підкреслив голова ГО «ТУКЗ – КМКС».

Важливим аспектом формування громадської думки стосовно угорців Василь Брензович назвав антиугорську істерію, яку потрібно припинити: «Ми всі зацікавлені, щоб в Україні панував мир, а українсько-угорські відносини налагодилися. Сподіваємося, що переговорний процес, який наразі активно триває між МЗС обох країн, зміна назви посади уповноваженого Іштвана Грежо та призначення нового посла Угорщини в Україні сприятимуть вирішенню проблемних питань. Це наша спільна мета!»

 

Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, підкреслив важливість гармонійної роботи органів місцевого самоврядування та нагадав останнє засідання правління організації, на яке приїхав навіть міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Ми розуміємо, що про освітній та мовний закони на Закарпатті думають інакше не лише угорці, а й переважна більшість українців, і повинні показати це Києву. Обласна рада має зробити крок у цьому напрямі, як тоді, коли направила звернення після прийняття освітнього закону в першому читанні. Звісно, до нас не дослухалися, але важливим є сам факт, що в обласній раді, де з 61 депутата тільки 8 закарпатські угорці, переважна більшість, 42 депутати, підтримали всі наші пропозиції. Вони солідарні з нами», – наголосив Йосип Борто.

Заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради Гейза Гулачі підготував наглядну презентацію діяльності благодійного фонду «КМКС», який керує чималою кількістю проектів, фінансованих угорським урядом. Фонд займається виплатою допомоги вчителям, медикам, забезпечує оплату харчування школярів.

«Ми повинні використовувати таку підтримку правильно та доцільно, надавати її тим, хто цього найбільше потребує. Наразі ми прийняли понад 40 тисяч заявок на різного роду допомоги.

Відзвітувала перед присутніми й Маріанна Беркі, директор благодійного фонду «Егана Еде». Ця установа розпочала свою роботу 2016 року з метою зміцнення вже існуючих підприємств Закарпаття та створення нових ланок малого й середнього бізнесу. Основним завданням благодійного фонду «Егана Еде» є покращення життя угорців Закарпаття та надання їм можливості мати роботу й гідну заробітну плату на рідній землі.

Фінансування цієї програми урядом Угорщини протягом двох років було значним. Відтак її планують продовжити й у 2019-му, але з іще більшою фінансовою складовою.

 

Крім того, правління та членів ГО «ТУКЗ – КМКС» познайомили з роботою нового угорського телеканалу «21 Ungvár», частину якого організація придбала навесні цього року. Його керівник, Золтан Кулін, представив проморолик діяльності своєї команди та кадри з популярних телепередач.

Після всіх виступів і презентацій члени організації могли поставити питання, які турбують їх найбільше, почути вичерпні відповіді та затвердити план заходів на наступний рік.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

 

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах