7682
13:01 14.112018

На окупованих територіях України відбулися фейкові вибори

Політика 1830

11 листопада на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відбулися так звані «позачергові вибори глав «ДНР» і «ЛНР» та «депутатів парламентів».

За даними самих бойовиків, у псевдовиборах нібито взяло участь 1,6 мільйона осіб з явкою в понад 80%. Голова СБУ Василь Грицак ще напередодні фейкових виборів заявив: «Так званих глав «ДНР» і «ЛНР» уже призначено в Москві – це Пушилін і Пасічник… Залишилося небагато – фактично надати видимість легітимності проведенню цього дійства на Донбасі». Також, за його словами, у Москві наперед визначили й «результати» підтримки ватажків бойовиків та явки населення на псевдовибори. За даними СБУ, «намалювали для «перемоги» Пушиліна в «ДНР» 55%, Пасічника в «ЛНР» – 63%».

Уже після псевдовиборів Василь Грицак повідомив: «У «ДНР», за даними терористів, працювало 408 виборчих дільниць. Тобто за 12 годин роботи на кожну з них у середньому припадає майже 4 тисячі виборців. Знов нескладна математика – за годину, якщо вірити «виборчкомам», голосувало 326 мешканців окупованих територій, тобто за 18 (!) секунд виборець фейкового дійства встигав віддати свій голос». Отже, завдяки такому «блискавичному волевиявленню» окупанти не менш блискавично намалювали необхідні цифри своїм маріонеткам: Пушиліну – 60,9% голосів, Пасічнику ‒ 68,4%. «Дійсно, для цього фарсу головне не як голосують, а хто рахує», – додали у відомстві.

Про ситуацію на псевдовиборах розповів на брифінгу речник Міноборони України Дмитро Гуцуляк з посиланням на Головне управління розвідки. За його словами, «окрім масштабної агітації в місцях розміщення виборчих дільниць, нібито за рахунок так званого «республіканського керівництва», відбувався продаж продуктів харчування за зниженою вартістю, зокрема: соціальний хліб – 5 рос. рублів (звичайна вартість 10 рос. рублів), м’ясо птиці – 55 рос. рублів (звичайна вартість 105 рос. рублів). Громадянам, які потребують соціального захисту (пенсіонери, інваліди), на виборчих дільницях видавали безкоштовні харчові набори (крупи, хліб, консерви) », – сказав він. Крім того, за даними Міноборони, оператор зв’язку «Лугаком» надсилав повідомлення абонентам про можливість отримання поблизу виборчої дільниці безкоштовної картки поповнення рахунку в разі участі у «волевиявленні». «Водночас на працівників бюджетної сфери здійснювався психологічний вплив шляхом надсилання смс-повідомлень з погрозами звільнення з робочих місць у разі відмови від голосування та неявки», – зазначив речник Міноборони.

Про хід псевдовиборів повідомили також численні українські ЗМІ. Зокрема видання «LIGA.net» з посиланням на анонімного співрозмовника пише: «Від самого ранку організували ярмарки та розіграші, все знімали російські канали для того, щоб показати «потрібну картинку» та явку». Інший співрозмовник видання повідомив, що так званих бюджетників і студентів зобов’язали прийти на «вибори». «Деяких навіть під розписку. Кремль поставив на Пушиліна, це ясно. Від нас уже нічого не залежить», – додав він. Донеччанин уточнив, що після того як «зачистили» ватажка бойовиків «ДНР» Захарченка, на окуповану територію стало складніше в’їхати. «Машини перевіряють, забирають мобільні телефони, дивляться соцмережі, листування… Моїй знайомій, яка працює в одному з університетів, сказали прийти проголосувати до 11.00 та надіслати фото з дільниці, інакше її звільнять. Вона пішла й зіпсувала бюлетень, мати там написала. Зрозуміло, що вже ясно – буде Пасічник», – сказав чоловік. За його словами, студенти вишів, котрих змусили з’явитися «в обов’язковому порядку», могли піти на будь-яку виборчу дільницю, незалежно від місця прописки. Окрім того, за інформацією ЗМІ, пенсіонерам погрожували, що «відрубають» пенсію.

Видання «ОстроВ» опублікувало фото зіпсованих бюлетенів, зроблені місцевими жителями в день «виборів». Так, «голоси» отримали вбитий у Донецьку ватажок «ДНР» Олександр Захарченко, екс-«народний губернатор» Павло Губарєв, і навіть Чак Норріс. Цікаво відзначити, що останній є традиційно популярним кандидатом і на виборах Президента України.

Представники СММ ОБСЄ також розповіли, як пройшли псевдовибори в ОРДЛО. «11 листопада в непідконтрольному урядові Донецьку команда місії зафіксувала невелике збільшення присутності членів збройних формувань у деяких частинах центру міста. Спостерігачі бачили будівлі з табличками, на яких було написано «Виборча дільниця», ззовні більшості таких будівель стояли 2–4 особи в повному бойовому спорядженні та з автоматами. Поблизу спостерігачі бачили прилавки, подібні на ті, які використовуються на ринках. За даними місії, упродовж певного періоду часу не працювали мережі мобільного зв’язку («Vodafone» та «Фенікс») … У непідконтрольних урядові районах в обох областях під час розмови зі спостерігачами мирні жителі висловлювали занепокоєння через можливі наслідки для тих, хто «проголосує», а потім поїде до підконтрольних урядові районів. Інші мирні жителі ділилися своїми переживаннями, що вимушені «голосувати», оскільки інакше можуть зіткнутися із затримками виплати зарплатні або наданням послуг з охорони здоров’я в непідконтрольних урядові районах», – заявили спостерігачі ОБСЄ.

Не стояли осторонь псевдовиборів українські військові. Так, бійці Сил спеціальних операцій спільно з небайдужими жителями Донецька відправили на повітряних кульках у небо над окупованою Горлівкою близько 4 тисяч листівок з написами: «Ні – фейковим виборам на окупованій території. Голосуєш за терористів – зраджуєш Україну!», «Вибори без вибору. Путін уже проголосував за тебе. За тероризм та сепаратизм передбачена кримінальна відповідальність».

У свою чергу, Президент України заявив, що фейкові вибори на Донбасі ніким не будуть визнані, а Росія понесе відповідальність за їх проведення.

Засудила псевдовибори і світова спільнота. Сполучені Штати пригрозили Росії додатковими санкціями. У Європейському Союзі, США, Японії заявили, що призначення «виборів» у так званих «ЛНР» і «ДНР» є порушенням Мінських домовленостей. Голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, голова МЗС Італії Енцо Моаверо Міланезі та спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі посол Мартін Сайдік заявили, що так звані «вибори» не відповідають ні букві, ні духу Мінських угод. У Відні на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ, де обговорювалися «незаконні, протиправні «вибори» в Донецькій і Луганській областях, 28 країн ЄС, Канада, США, Туреччина, Швейцарія, Норвегія, Грузія, Молдова, Азербайджан та інші засудили порушення міжнародного права, суверенітету України та Мінських угод. А в заяві на сайті Північноатлантичного альянсу йдеться, що «НАТО не визнає «вибори». «Вони суперечать букві та духу Мінських угод і підривають зусилля на шляху до мирного врегулювання конфлікту… НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України», – заявили в Альянсі.

Зі свого боку, прес-секретар лідера РФ Дмитро Пєсков прокоментував ситуацію так: «Ми ставимося з розумінням до факту проведення цих виборів. Ви знаєте, що йдеться про дві республіки, які відторгнуті Україною й перебувають у стані абсолютного ембарго». За його словами, Мінські угоди нібито не виконуються українською стороною, а «в умовах небезпеки відновлення силового сценарію цим республікам нічого не залишається, окрім як самоорганізовуватися для забезпечення власного існування, життя та соціальних зобов’язань перед людьми, яких кинула їхня країна».

За словами експертів, провівши псевдовибори, Кремль не залишає спроб посадити Україну за стіл переговорів із терористами «ДНР» і «ЛНР», щоб забезпечити Росії статус не учасника конфлікту на Донбасі, а «третьої сторони». Для цього нібито й прибрали замазаних у крові ватажків бойовиків, таких як Захарченко. Як приклад наводять ситуацію в Придністров’ї. На підтвердження цієї думки деякі офіційні особи РФ уже заявили, що Президент України й уряд повинні почати переговори із «законно обраними» ватажками бойовиків. Це, мовляв, «треба зробити зараз, поки ще не пізно, інакше Україна може остаточно втратити ці території». Подібні заклики дедалі активніше лунають і з уст проросійських політиків в Україні.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах