7798
21:29 26.112018

Розвиток гірських територій має стати пріоритетним завданням для регіонів

Політика 1579

Поки ухвалять Концепцію розвитку гірських територій, а потім створять належне законодавче підґрунтя, регіони вже сьогодні можуть зробити вагомі кроки, аби створити умови для розвитку гірських та високогірних населених пунктів. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в Ужгороді, де сьогодні відбулося засідання обласної робочої групи з розробки проекту стратегії розвитку гірських населених пунктів Закарпатської області.

В ході засідання В’ячеслав Негода поінформував, що проект Концепції розвитку гірських територій підготовлено робочою групою з аналізу проблемних питань гірських територій та направлено в регіони на погодження. Наступним кроком після схвалення Концепції має бути створення законодавчої основи для належної реалізації відповідних завдань.

«Ухвалення цих документів потребує ще певного часу, хоча ми рухаємося швидко. Однак регіони, які мають такі переваги, як гірські населені пункти, вже сьогодні можуть зробити певні кроки, не чекаючи прийняття нормативної бази. Вже сьогодні в областях можуть переглянути регіональні стратегії розвитку та визначити в цих документах серед пріоритетів – створення умов для розвитку гірських та високогірних населених пунктів. Ресурсне забезпечення цих питань також вже зараз можна спланувати на 2019 рік при підготовці обласних бюджетів. Більше того, частину чи половину коштів, які область отримує з Державного фонду регіонального розвитку, вона може спрямовувати на проекти розвитку гірських територій. Це важливо робити вже зараз, не відкладаючи у довгий ящик. Моя пропозиція до Чернівецької, Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей – на найближчі років п’ять зробити пріоритетними завданнями вирішення проблем гірських територій», – окреслив завдання перший заступник Міністра.

Він зосередив увагу на різноманітних існуючих інструментах розвитку гірських територій, в тому числі Європейського Союзу, наголосивши на відсутності практики в інших країнах за аналогією з українською, яка створює перешкоди для притоку інвестицій на території гірських населених пунктів.

«Наше завдання – створити належну інфраструктуру і створити робочі місця. Це спільна відповідальність державної, регіональної та місцевої влади. Необхідно «об’єднувати» бюджети державний, обласний і бюджет громад, інакше нічого не вийде. Гірські території – це переваги чотирьох українських регіонів і цими перевагами необхідно мудро розпорядитися», – наголосив В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, навесні Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман створив робочу групу з аналізу проблемних питань гірських територій, яку очолив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
Всі новини