7975
14:38 19.122018

Іштван Грежо підбив підсумки року в українсько-угорських відносинах. ФОТО, ВІДЕО

Політика 1854

Протягом останнього року стосунки України та Угорщини переживають кризу. Попри численну допомогу та підтримку з боку останньої Україна все-таки прийняла Закон «Про освіту», який вбив чималий клин у стосунки держав-сусідів.

Уповноважений уряду Угорщини, відповідальний за співпрацю області Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаття разом з Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді за традицією зустрілися з українськими журналістами задля підбиття підсумків цього року та окреслення завдань, що стоять попереду.

«Я був би радий, якби ми говорити про те чим змогла допомогти Угорщина Закарпаттю, як це було минулого року. Але ж політики, фактично для того й існують, щоб зробити немало помилок. Я дуже сподіваюсь, що у 2019 році ми ці помилки виправимо», – розпочав неформальне спілкування Іштван Грежо.

Відповідаючи на питання журналістів Уповноважений висловив думку, що для покращення відносин наших країн потрібно повернутися в кінець 2016 року, в час, коли Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відвідав Угорщину. Тоді на головній площі Угорщини його зустрічали більш помпезно ніж Президента США.

«Тоді ж було домовлено про кредитну лінію у 50 млн євро. За ці кошти мали побудувати об’їзну дорогу навколо Берегова, нову дорогу до Мукачева та безліч інфраструктурних проектів. Можливо коли ці всі проекти завершаться, тоді відносини наших держав наладяться», – зауважив пан Іштван.

Звісно, під час бесіди не оминули й питання наболілого Закону «Про освіту», яким викладання на мові національних меншин проводитиметься тільки у початковій школі. Іштван Грежо назвав цей закон дискримінаційним, адже він відбирає вже набуті права представників нацменшин, які, до того ж, є визначеними Конституцією України: «Я маю сподівання, що Верховна Рада все-таки продовжить термін імплементації закону».

Пан Грежо також зауважив, що зараз у питанні освіти спостерігається певне затишшя і було б добре, якби обидві країни концентрували увагу на спільні, а не на окремі власні інтереси.

«Ми розуміємо, що Україна молода держава, яка тільки розбудовується. Ми, угорці, маємо набагато більший досвід державності, понад 1000 років, тому раді передати вам свій досвід у цьому питанні. До речі, минулого тижня ми оголосили набір на безкоштовні курси з вивчення української мови. За пару днів на них вже зареєструвалися понад 300 угорців», – додав Іштван Грежо.

Крім того, під час зустрічі мова йшла про різного роду медичну допомогу, яку надає Угорщина Закарпаттю. Це і вакцини, і медичне обладнання для сімейних лікарів, і капітальний ремонт та будівництво амбулаторій, і навіть курси з підвищення кваліфікації закарпатських лікарів.

На завершення приємного спілкування Іштван Грежо закликав журналістів об’єктивно висвітлювати події та не бачити в них «сепаратистського» підтексту: «Протягом останніх років в українській пресі пишуть про угорців переважно в негативному світлі, подивіться скільки навколо позитиву та хороших моментів».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
Всі новини