8071
10:39 29.012019

Уряд вирішив обмежити права місцевого самоврядування. Асоціація міст України проти такого рішення

Політика 1633

«Quod licet Jovi – non licet bovi, – що дозволено Юпітеру, не дозволено бику» – казали мудрі латиняни. Очевидно, сьогоднішні столичні урядовці теж відчувають себе новітніми небожителями і з висот Печерських пагорбів дивляться на українські міста, як на робочих волів, котрим «довірено» перти воза: розвивати економіку, створювати робочі місця, заробляти гроші для зміцнення воюючої з окупантом армії та утримання армії державних чиновників, зарплата багатьох з яких дорівнює річному бюджету окремого містечка, наповнення скарбниць різних рівнів, будувати нові і лагодити розтрощені українські дороги, облаштовувати модерну соціальну сферу, а користуватися на власний розсуд заробленими власними трудами коштами – зась!

На таку думку наштовхує спрямування урядової постанови від 23 січня цього року, яку запропонувало до розгляду Міністерство фінансів «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках». Цим документом Кабінет міністрів заборонив до кінця 2019 року розміщати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках, бо, на думку Мінфіну, кошти, що зараховуються до загального фонду місцевих бюджетів, не працюють на мешканців місцевих громад, а накопичуються та відволікаються на тривалий час бюджетного процесу.

З часу прийняття скандальної постанови не минуло й тижня, а вона уже викликала жорстку критику з боку представників місцевих органів влади та спричинила численні звернення органів місцевого самоврядування до Асоціації міст України, у яких висловлюється вкрай негативна оцінка щодо протиправного втручання уряду у повноваження органів місцевого самоврядування. Більше того – зміна «правил гри» в бік обмежень прав органів місцевого самоврядування викликає їхню недовіру до подальших кроків держави щодо реформування місцевого самоврядування та системи управління державними фінансами.

«Рішення Кабінету міністрів заборонити органам місцевого самоврядування до кінця 2019 року розміщати на депозитах в банках тимчасово вільні кошти із загальних фондів місцевих бюджетів суперечить Бюджетному кодексу і Закону про місцеве самоврядування, – каже виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. – Це позбавляє міста можливості отримувати додаткові надходження до місцевих бюджетів у вигляді відсотків з розміщених депозитів. Оскільки це були кошти, до яких уряд не мав доступу, заборона розміщувати кошти на депозитах для уряду означає можливість витрачати їх на власні потреби, перекривати касові розриви бюджету. Якщо вся ця грошова маса буде спрямована на “проїдання”, то це збільшить інфляцію. Аналогічний ефект буде, якщо місцеві органи влади почнуть витрачати ці кошти на поточні потреби. Окрім цього відтепер місцеві органи влади не зможуть акумулювати кошти на реалізацію великих інфраструктурних проектів. Постраждають, насамперед, державні банки, у яких міста тримали свої депозити. Не виключені масові судові позови, адже міста підписали договори з банками».

Згідно з постановою, міста зможуть розміщувати на депозитах тільки кошти з спеціального фонду, який, зазвичай, у кілька разів менший, ніж загальний. До кінця минулого року на депозитних рахунках в держбанках було близько 15 млрд гривень місцевих бюджетів. З них тільки третина – близько 5 млрд гривень – гроші зі спецфонду.

За словами О. Слобожана, дане рішення уряду може призвести до того, що в багатьох містах не будуть реалізовуватися великі проекти, в тому числі в рамках Держфонду регіонального розвитку, інфраструктурної субвенції, або розвитку сільської медицини. Після цього рішення уряду місцева влада може повністю зняти депозити, в тому числі й ті, які сформовані з грошей спецфонду. «Впевнений, що мери, щоб перестрахуватися, знімуть все. Тут питання не в грошах, а в психології, і будь-які обмеження державою сприймаються негативно, – припускає О.Слобожан. – Крім того, неконтрольоване збільшення грошової маси в такому обсязі призведе до різких стрибків інфляції, про що раніше попереджав Національний банк. Ринок відразу відреагує, це 15 млрд гривень, а не дві копійки».

Зважаючи на ціну питання та різку реакцію органів місцевого самоврядування Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана з проханням відмінити рішення уряду від 23 січня 2019 року про прийняття постанови «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках» і не обмежувати права місцевих громад.

Василь Ільницький, Закарпатське РВ АМУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах