8350
15:42 14.032019

Вибори Президента: мільйони українців можуть залишитися поза процесом

Політика 2063

Нещодавно глава ЦВК Тетяна Сліпачук зазначила, що станом на 14 лютого 2019 року кількість виборців, які потенційно будуть внесені до списків виборців, становить 29 млн 897 тис. 548 осіб. Але ця цифра змінюватиметься, зокрема з урахуванням того, що процес зміни адреси для голосування триватиме до 25 березня. Крім того, ще будуть враховані дані зі спеціальних виборчих дільниць, які створюються не пізніше ніж за 30 днів до дня виборів.

«Наші громадяни, які залишилися на території Криму, Донецької та Луганської областей, мають усі юридичні можливості змінити місце голосування. Тому тільки після отримання попередніх виборчих списків у нас більш-менш буде інформація про те, яку кількість виборців, як очікується, буде внесено до списків», – сказала глава ЦВК.

Переміщеним особам та громадянам України, які досі проживають на окупованих територіях, але хочуть проголосувати на президентських виборах, потрібно до 25 березня подати заяву про тимчасову зміну адреси голосування у Державний реєстр виборців. Їм не треба пред’являти жодних довідок про підстави для зміни місця голосування, достатньо лише штампу в паспорті про відповідну «прописку» на цих територіях. Військові, окрім того, повинні пред’явити військовий квиток чи посвідчення. Після заповнення заяви у Державному реєстрі, виборцям повідомлять, на яку дільницю потрібно прийти у день голосування. Важливо пам’ятати, що у разі повторного голосування потрібно подавати заяву ще раз.

Втім, переселенці зовсім не поспішають цього робити. Так, громадська організація «Комітет виборців України» (КВУ) заявляє, що нині лише 4% внутрішньо переміщених осіб змінили своє місце голосування. «Станом на сьогодні, за три тижні до дня голосування, залишаються дуже низькі показники зміни місця голосування внутрішньо переміщеними особами, трудовими мігрантами та особами, що не мають місця реєстрації, таких майже 1 млн громадян», – сказав гендиректор КВУ Олексій Кошель. За його словами, така низька активність переселенців є дуже тривожною тенденцією, оскільки можна «втратити» від 1 до 2 млн виборців.

І тут би радіти політикам і кандидатам у президенти, котрі орієнтуються на західноукраїнський електорат. Аж ні. На Заході країни з виборцями ситуація ще гірша. Чи візьмуть участь у виборах мільйони українських заробітчан – це ще під великим питанням.

За повідомленням МЗС України, на сьогодні за кордоном встановлено 102 виборчі дільниці, які на постійній основі будуть функціонувати у 72 країнах світу. Саме тут українці, які проживають за межами батьківщини, мають можливість проголосувати на президентських виборах у березні, повідомили в прес-службі МЗС. «99 закордонних виборчих дільниць утворено при посольствах та консульствах України, 3 дільниці – при військових частинах (формуваннях), дислокованих за межами України: це Демократична Республіка Конго та Косово, Республіка Сербія», – зазначили у прес-службі. З повним переліком закордонних виборчих дільниць можна ознайомитись на сайті міністерства.

Водночас тривожать зовсім інші цифри. Станом на 4 березня, до прикладу, тільки 500 українців-заробітчан у столиці Польщі подали заяви про включення їх до списків виборців напередодні президентських виборів у нашій державі. Про це повідомила керівник консульського відділу посольства України в Польщі Світлана Криса, пише Укрінформ. Усі громадяни України, які тимчасово мешкають за кордоном і в день виборів перебувають на території Польщі, мають право написати заяви про зміну виборчої адреси. Водночас, за словами керівника консульського відділу, до списків виборців за кордоном включають лише осіб, які знаходяться на тимчасовому або постійному консульському обліку. А станом на сьогодні на консульському обліку у Варшаві знаходиться близько 15 тис. українців, а по країні загалом – 30 тис. громадян. І це при тому, що, за різними даними, в цій країні працює щонайменше мільйон українців. При таких цифрах дуже сумнівним виглядає факт, що бодай маленький відсоток із такої кількості зможе проголосувати. Повертатись додому через вибори також мало хто буде. Щоправда, український дипломат закликала усіх свідомих громадян України, які не перебувають на консульському обліку, але хочуть проголосувати на президентських виборах, прийти до консульських установ і заповнити відповідну анкету. У Польщі це можна зробити у генконсульствах України в Любліні та Кракові, консульстві у Гданську та консульському відділі у Варшаві.

Така сама картина і в інших країнах перебування українських заробітчан. Насправді мізерна кількість із них перебувають на консульському обліку. Переважна більшість з них навряд чи будуть витрачати час і гроші (як мінімум, за проїзд) заради того, аби проголосувати. Відтак можна вже зараз прогнозувати, що мільйони українських заробітчан участі у цих виборах брати не будуть.

А чи не залишились випадково за бортом виборчого процесу і ви? На щастя, сьогодні кожен українець може легко перевірити, чи є він у списках виборців і де саме він має голосувати. Для онлайн-перевірки потрібно зайти на сайт Державного реєстру виборців (ДРВ) drv.gov.ua, знайти там «Кабінет виборця». Далі потрібно заповнити нескладну форму без реєстрації: повне ПІБ, дата народження та електронна пошта. За мить на пошту прийде код для підтвердження запиту. Після того, як код внесено на сайті ДРВ, за кілька секунд висвітлюється результат: чи є особа в Державному реєстрі виборців, а також номер та адреса відповідної виборчої дільниці. Система навіть видає більш конкретні дані (наприклад, «школа №ХХХ, 1-й поверх, їдальня»). Перевіривши свої дані та декількох знайомих, можу впевнено стверджувати, що система працює, і розібратись у ній дуже легко.

Є можливість навіть перевірити, чи є у списках померла людина. У такому разі система видає відповідь: «За вказаними у запиті даними співпадінь із записами у Державному реєстрі виборців не виявлено. Можливо, Ви допустили помилку при заповненні форми запиту. Будь ласка, перевірте ще раз введені дані на відповідність даним паспорта та повторіть запит».

Є серед виборців велика частина тих, хто може отримати від Реєстру виборців наступне повідомлення: «У державному реєстрі виборців наявний запис з такими ідентифікаційними персональними даними, проте не визначена його виборча адреса, що унеможливлює його включення до списку виборців та голосування на виборах». Причина – місце проживання людини офіційно ніде не зареєстроване. А таких людей сьогодні чимало. Особливо – осіб призовного віку. Людина просто виписалася з одного місця і не встигла прописатися в іншому.

Запитів на перевірку з однієї електронної адреси можна подати скільки завгодно і таким чином можна перевірити будь-кого зі знайомих. Тобто, якщо у когось немає комп’ютера чи доступу до інтернету, то він може попросити когось іншого це зробити. У разі виникнення запитань є змога скористатися зворотнім зв’язком. Отож, якщо в день виборів ви перебуватимете не за тією адресою, що вказана в Реєстрі, не забудьте до 25 березня звернутися у найближчий відділ ДРВ та написати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах