8538
11:59 5.042019

Чотирнадцята сесія Закарпатської обласної ради пройшла в одне засідання

Політика 1763

У четвер, 4 квітня, в Ужгороді відбулось засідання чотирнадцятої сесії Закарпатської обласної ради. У президії: голова ради Михайло Рівіс, його перший заступник Йосип Борто та заступник Петро Грицик. Голова ОДА, який традиційно бере участь у засіданнях, цього разу був відсутній. Як завжди на сесію прийшли чиновники, представники органів місцевого самоврядування, керівники силових структур, журналісти представники громадськості та ін. Усі присутні перед початком роботи вшанували хвилиною мовчання загиблих воїнів на Сході України.

На початку засідання у сесійній залі зареєструвалось 47 депутатів, однак трохи згодом до них приєднались інші. Таким чином, коли приступили до голосування, у залі вже було 55 обранців.

На порядку денному було більше 40 питань. Першими, як завжди, озвучили депутатські запити. Цього разу вони торкались виділення коштів на ремонт соціальної інфраструктури та інших питань. Зокрема, фракція «КМКС» просить виділити кошти на реконструкцію даху адміністративної будівлі Бадалівської сільради Берегівського району, в іншому випадку обранці від Перечинщини підняли питання про необхідність передачі у власність громади села Тур’ї Ремети будівлі колишньої місцевої аптеки, тощо.

В ході засідання до трибуни вийшов депутат Петро Добромільський, котрий був сильно обурений та на емоціях розповів про ситуацію навколо дороги державного значення у напрямку Іршава-Виноградів, яка знаходиться у жахливому стані, і вже стала відомою проблемою краю. У селі Дунковиця в цей день місцеві жителі перекрили дорогу, і не пропускали автомобілі. Депутат, котрий потрапив на акцію протесту прямуючи в Ужгород, розповів, що вони вимагають від фірми «ПБС», яка офіційно має виконувати роботи, терміново відновити капітальний ремонт дороги. Але як відомо Івано-Франківський окружний адмінсуд заборонив підряднику проводити ці роботи. Відтак через бюрократичну та судову тяганину страждають прості люди, які планують перекривати дорогу кожні 10 днів, поки питання не буде вирішене.

Озвучена проблема викликала шквал емоцій у інших депутатів. За словами одного з них, минулого року область брала участь у митному експерименті, але не отримала коштів. Інший зазначив, що обласна влада виглядає безсилою та безпорадною в цій ситуації. Лунали ідеї писати звернення до вищих органів влади, до фірми яка виконує ремонт, до правоохоронних органів, до суду, який розглядає справу і т. д. Єдності довго не було, оскільки депутати не могли дійти згоди до кого саме звертатись. Врешті обранці доручили голові обласної ради звернутися до компетентних органів із приводу невідкладного врегулювання критичної ситуації, що призвела до блокування дороги державного значення.

Далі зі своїм звітом перед депутатами виступив начальник ГУ Нацполіції у Закарпатській області Роман Стефанишин. Один з депутатів висловив йому щиру подяку, відзначивши якісну роботу правоохоронців під час виборів по всій області. Інші обранці жваво підтримали його, та із закликом «так тримати» запропонували звернутися до МВС з проханням відзначити головного полісмена Закарпаття. Роман Стефанишин у свою чергу подякував, але попросив замість звернень до Міністерства підтримати молодих поліцейських, а саме виділити кошти з обласного бюджету на добудову багатоквартирного будинку для родин правоохоронців. Голова облради, зі свого боку зазначив, що в кінці засідання буде прийнято протокольне доручення вивчити питання, щоб розглянути можливість виділення грошей за рахунок перерозподілу коштів обласного бюджету. Йдеться про суму в 5 млн грн.

Приступивши до порядку денного депутати жваво почали голосувати. Деякі рішення, котрі за словами обранців були повністю опрацьовані на засіданнях профільних комісій і не викликали особливих дискусій, були прийняті пакетом. Зокрема депутати прийняли ряд нових обласних програм у сфері боротьби з корупцією, міжнародної співпраці, стратегії розвитку регіону на 2021 – 2027 років, та багато інших.

Також народні обранці підтримали внесення змін і доповнень до цілого ряду діючих обласних програм. Зокрема, щодо розвитку освіти на Закарпатті, оздоровлення та відпочинку дітей, енергоефективності та енергозбереження, розвитку прикордонної інфраструктури, тощо. А відтак прийняли рішення про внесення змін до бюджету області на 2019 рік.

Окрім того, згідно висновків профільних комісій, депутати схвалили звіти про виконання ряду завершених програм, а також звіту про виконання обласного бюджету за минулий – 2018 рік.

На засіданні також затвердили проект зони санітарної охорони водозабору «Минай». Це дозволить врегулювати видобуток питних підземних вод водозабору, який частково знаходиться на землях Коритнянської сільської ради. Справа у тому, що дана сільрада у 2018 році затвердила генеральний план, не врахувавши державні інтереси щодо обмеження в частині водозаборів. Згідно з цим генпланом, землі ІІ поясу планували роздати під забудову. Такі дії могли призвести до зупинки експлуатації Минайського водозабору і навіть екологічної катастрофи. Відтак ужгородський водоканал оскаржив це рішення сільради у суді, який виніс рішення на його користь. Депутати у свою чергу затвердили І і ІІ пояс охоронної зони водозабору, виключивши подібну ситуацію на майбутнє. Адже тепер всі перспективні генплани, детальні плани територій будуть чітко узгоджуватися та нормуватися з умовами експлуатації цих земель.

Цілий блок питань був пов’язаний з надрами та майном області. Депутати видали багато дозволів на користування надрами, втім не всі підприємці отримали схвальну відповідь народних обранців. Деякі питання були пов’язані із списанням рухомого і нерухомого майна медичних закладів області.

Серед великої кількості рішень прийнятих цього дня були й кадрові. Так, депутати ухвалили рішення про призначення на посаду директора «Міжнародного аеропорту «Ужгород» Руслана Ліса, а також затвердили на посаді директора-художнього керівника «Закарпатського академічного обласного театру ляльок» Мирослава Петія.

Наостанок депутати вже традиційно ухвалили низку звернень до центральних органів влади. Серед них: щодо скасування станційного збору з учасників бойових дій, щодо відновлення диференційованих за періодами часу тарифів на електроенергію для непобутових споживачів, щодо передачі документів до Державного архіву Закарпатської області, тощо.

Розглянувши понад чотири десятки питань за одне засідання та вичерпавши порядок денний, депутати урочисто, під гімн України, закрили чотирнадцяту сесію Закарпатської обласної ради.

Руслан ФАТУЛА

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах