8577
11:43 17.042019

Угорські організації України обурені висловлюваннями Президента на 12-му Київському Безпековому форумі

Політика 3125

Представники угорських організацій України написали відкриту заяву стосовно висловлювань Президента Петра Порошенка на 12-му Київському Безпековому форумі. Документ підписали народний депутат України, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович, голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич, ректор Закарпатського угорського інститут ім. Ференца ІІ Ракоці, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдіка Орос.

У заяві угорських організацій йдеться про те, що «Президент України П.О.Порошенко на 12-му Київському безпековому форумі, відповідаючи на питання ведучого щодо необхідності налагодження українсько-угорських відносин зокрема зазначив: «Ви подивіться, коли змінилася позиція Угорщини, чи це було після прийняття нашого Закону, чи після повернення з Москви представників угорського уряду». А також наголосив на тому, що «потрібно з одного боку дати гідну відповідь на бажання угорської сторони, а з іншого боку забезпечити і захистити наші внутрішні державні цінності, включно із захистом прав дітей, українських громадян, яких хтось хоче позбавити права знати українську мову. Бо станом на зараз вони просто не можуть здати іспити…».

Відтак представники угорських організацій у своїй заяві підкреслюють: «Вважаємо, що тлумачення претензій владних органів сусідніх країн (і не тільки Угорщини) та низки міжнародних організацій щодо брутального порушення прав національних меншин на одержання освіти рідною мовою, яке закріплене як у Конституції, так і в міжнародно-правових зобов’язаннях України та ліквідація інституту освітніх закладів мовами національних меншин, разом зі знищенням права громадян України на вільний вибір мови свого навчання прийняттям статті 7 Закону України «Про освіту», як банального виконання представниками угорського уряду забаганок московських владних кіл, свідчить про те, що висока посадова особа, до повноважень якої належить дотримання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина, або не володіє суттю проблеми, або свідомо вводить в оману як українську, так і міжнародну громадськість. Це також свідчить про те, що ним не були почуті або були свідомо проігноровані не тільки ті застереження, які висловлювалися заздалегідь, до прийняття цього Закону, як представниками Угорщини, так і міжнародними організаціями, зокрема різними інститутами Ради Європи, і в чисельних зверненнях органів місцевого самоврядування та громадських організацій, а також стали предметом звернення до Президента України громадян України, під яким поставили свої підписи більш ніж 64 тисячі мешканців Закарпатської області.

А представлення громадських організацій угорців України, зокрема і наших, що підписуються нижче, які виступають за захист конституційних прав своєї спільноти та всіх осіб, котрі належать до національних меншин у нашій держави як тих, що бажають позбавити своїх дітей життєвих перспектив шляхом перешкоджання вивчення ними української мови, вважаємо такими, що знаходяться за межами реальності і є плодами фантазії Петра Олексійовича і його радників. Ці висловлювання є для нас образливими, і ми вимагаємо їх спростування», – йдеться у документі.

«Наведені вище висловлювання діючого Президента України, а також палка підтримка ним проекту Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка закріплює порушення освітніх прав національних меншин і передбачає заборону використання мов меншин практично у всіх сферах суспільних відносин свідчить про те, що всупереч своїм обіцянкам, даним 5 років тому, він не те що не став захисником прав меншин, а навпаки, нині він позиціонує себе, як один із палких прихильників їх утиснення, вважаючи це, на нашу думку цілком помилково, національним інтересом та чинником національної безпеки», – мовиться у заяві угорських організацій України.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах