8665
20:09 19.042019

Йосип Борто закликав Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ вивчити питання щодо можливостей ліквідації наслідків карсту та відновлення природних ресурсів у Солотвино

Політика 2667

Сьогодні, 19 квітня, в.п.голови облради Йосип Борто взяв участь у презентації моніторингової діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка відбулася в смт.Солотвино Тячівського району.

Провели її представники Івано-Франківського відділення Спеціальної моніторингової місії (з мандатом роботи на території Івано-Франківської, Закарпатської та Тернопільської областей).

Керівник згаданого відділення Девід Піге розповів про діяльність СММ ОБСЄ –неозброєної цивільної місії. За його словами, вона працює цілодобово в усіх регіонах України і є платформою для діалогу за мир і стабільність у державі. Веде неупереджене і об’єктивне спостереженням за ситуацією, інформує про гуманітарний стан справ, потреби громадян тощо. Одним із важливих її завдання є сприяння діалогу між усіма сторонами конфлікту.

Щодо Закарпаття, то місія з 28 лютого 2018 р посилила патрулювання в Ужгороді та інших районах нашого краю і здійснює моніторинг ситуації шляхом безперервного патрулювання з Івано-Франківська у зв’язку з нападами на офіс Товариства угорців Закарпаття.

Йосип Борто у ході дискусії подякував місії за увагу до нашого краю, де в мирі і повазі проживає майже сотня націй і народностей, представники яких спільно, єдиною родиною протистоять усім викликам та спрямовують свої зусилля на творення щасливого життя на рідній землі.

Відтак він порушив питання з вивчення ситуації щодо карстових процесів на території «Солотвинського солерудника», де у зоні впливу знаходяться господарські об’єкти, житлові будинки, дорога тощо. Оскільки і влада краю, і жителі селища занепокоєні проблемними питаннями цього державного підприємства, яке потребує коригування бюджетних призначень для фінансування заходів з ліквідації та екологічної реабілітації території впливу гірничних робіт. Обласна рада направляла до Міністерства аграрної політики та продовольства України відповідне звернення, бо вважає за необхідне і доцільне зберегти таку стратегічну галузь для України, як видобуток солі. Оскільки це родовище солі є найчистішим, унікальним на території України та Східної Європи. За словами в.п.голови облради, влада краю не сидить, склавши руки. Через новостворене Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА), де співголовою є очільник облради Михайло Рівіс, цього року в рамках програм міжнародної технічної допомоги вдалося виграти два великі проекти: ZeroWaste «Співпраця в галузі управління відходами Тиса» з будівництва полігону твердих побутових відходів та сміттєсортувального заводу в с. Яноші Берегівського району на загальну суму 5 млн євро, а також проект «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1» на загальну суму близько 1 млн євро.

Тож Йосип Борто закликав Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ вивчити це питання і допомогти закарпатській громаді його вирішити в рамках місії.

Прес-служба облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах