8787
09:22 17.052019

Дискусії та «гострі кути» чергової сесії Закарпатської обласної ради

Політика 3722

16 травня відбулось перше пленарне засідання п’ятнадцятої сесії Закарпатської обласної ради. На початку засідання зареєструвалися 49 депутатів. Відсутнім на засіданні був Геннадій Москаль та ряд інших депутатів, зокрема і ті, які крім депутатства обіймають ще і посади в апараті ОДА.

Порядок денний містив понад два десятки питань, але понад годину народні обранці розглядали депутатські запити та вносили поточні пропозиції. Одразу найдискусійнішими питаннями стали наступні – питання ефективності функціонування аеропорту у м. Ужгород та питання звернення до центральних органів держави щодо підписаного Президентом України закону про про функціонування української мови як державної.

Щодо питання функціонування аеропорту, то тут депутати все ж проголосували за дофінансування авіаперевезень. «Польоти за щоденним рейсом «Ужгород-Київ-Ужгород» повинні відновитися із 3 червня. Наразі за існуючими домовленостями із перевізником рейс за цим авіамаршрутом здійснюватиметься тричі на тиждень — по понеділках, середах та п’ятницях, у подальшому частоту польотів збільшать до щоденних. Виліт з Ужгорода о 6.45, повернення з Києва о 20.15. Вартість квитка на рейс в середньому буде коштувати 2700 грн», – зазначив голова облради Михайло Рівіс.

Обурення багатьох депутатів викликала відсутність звіту за 2018 рік за пророблену роботу керівництва Закарпатської ОДА. Але як вже було зазначено вище Геннадій Москаль був відсутнім на засіданні, як і в.о. голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас. Депутат «Опозиційного блоку» Віктор Русин заявив – «Ми тут зібралися в першу чергу, щоб заслухати звіт виконавчого апарату ОДА. Нас цікавлять питання розподілу коштів, зміни тендерів тощо. Чому немає звітів? Хіба ми не голосували за кадрові питання, коли це було потрібно. І тоді всі були на місцях, бо це їх стосувалося і їм було потрібно! Для чого ми тут зібралися? Щоб голосувати за другорядні питання? Дякую!».

Гостро відреагували народні обранці і на відсутність звітності начальника Служби автомобільних доріг Закарпатської області Михайла Поповича. Але депутати не змогли заслухати звіт, адже Михайло Попович знаходиться у відпустці. Не зміг відзвітувати і директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА Едуард Маляр. Як виявилося, пан Маляр теж відсутній – за дивним збігом обставин він на лікарняному.

Михайло Рівіс заявив, що «з’явилася тенденція, коли керівники намагаються уникати звіту перед депутатами». Ряд депутатів заявили про те, що ця ситуація дуже яскраво показує відношення чиновників до своїх посадових обов’язків і обласної ради в цілому. «Тоді ми запросимо їх обов’язково прозвітувати на наступному пленарному засіданні» – підсумував голова обласної ради.

Михайло Рівіс також зазначив, що на президії обласної ради було порушено «питання про звернення Закарпатської обласної ради до Президента України щодо не підписання проекту закону України про забезпечення функціонування української мови. У зв’язку з тим, що Президент вже підписав закон, то звернення у такому форматі є недоцільним». Депутат, що представляє фракцію «Відродження» Іван Чубірко запропонував направити нове звернення вже до новобраного президента Володимира Зеленського, щоб той розглянув це питання як одне із першочергових. «Адже воно вкрай актуальне для нашої області» – підсумував пан Іван.

З приводу цього питання висловив свою позицію і перший заступник голови обласної ради Йосип Борто «Ми вдячні депутатам із інших фракцій за інтерес до цього питання. Дякуємо за вашу підтримку у цьому вкрай важливому для нас питанні. Ми не мовчимо теж і вже багато разів піднімали його. Ми вже направляли звернення до центральних органів влади. У них ми просили не приймати такий варіант закону, який би обмежував чи звужував права національних меншин. Коли прийняли освітній закон ми одразу ж відреагували і просили Президента не підписувати закон, ветувати його, направити на доопрацювання і одночасно направити його на експертизу до Венеційської комісії.

Але Президент нас не послухав. Після підписання він все ж таки направив його на експертизу. І Венеційська комісія надала свої зауваження, але вони не імплементовані до сьогодні. Всі обіцянки Президента, Міністерства освіти і науки, міністра закордонних справ залишились обіцянками.

Наше останнє звернення, як ви всі знаєте, також не знайшло прихильності у Президента. І у даній ситуації ми ще не мали можливості розглянути це питання ні на відповідних комісіях, ні у президії. Ми підтримуємо депутатську ініціативу у цьому питанні. Але маємо все зробити згідно регламенту – ця пропозиція має пройти всі інстанції. Питання має бути підготовлено і підтримано».

Свою думку висловила і депутат фракції «КМКС» Ілдіка Орос, яка зауважила – «Наш представник у Верховній Раді вже звернувся до Конституційного Суду з приводу того, що як всі бачили, закон був прийнятий у неконституційний спосіб. Без відповідної підготовки та підтримки наших колег ми не можемо розвивати це питання далі».

Підтримав депутатів і колега з фракції «Єдиного центру» Василь Губаль, який зазначив, що «має бути консолідоване рішення всіх закарпатських депутатів у цьому питанні. Але це питання зараз не на часі. Занадто воно політичне».

Таким чином, після досить довгого обговорення, питання про негайне його включення до порядку денного не було підтримано депутатами. Як компроміс було запропоновано ідею проведення другого пленарного засідання на наступний тиждень і винести на нього це питання, а також питання звітності Геннадія Москаля, Михайла Поповича та Едуарда Маляра. Таке формулювання було підтримано абсолютною більшістю депутатів.

Крім цього, депутат Петро Добромісьський (фракція «Єдиний центр») озвучив питання продовження пільгового періоду розмитнення «євроблях» до кінця поточного року. Але тут депутатський корпус не затягував процес і абсолютною більшістю підтримав це звернення та після підготовки тексту і погодження його скерують до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Питання внесення змін у поточному році до регіональних програм, які стосуються сімейної, демографічної та гендерної політики; оздоровлення та відпочинку дітей; розвитку та вдосконалення нефрологічної служби в області; профілактики злочинності на території області були підтримані депутатами без зауважень.

Також депутати обласної ради позитивно проголосували за результати виконання та затвердження програм, статутів та проектів, зокрема, це – «Про результати виконання Програми охорони навколишнього природнього середовища Закарпатської області у 2016-18 рр.», «Про результати виконання Програми фінансової підтримки комунально-експлуатаційного, автотранспортного господарства обласної ради та облдержадміністрації та збереження адмінбудинку (пл. Народна, 4) як пам’ятки архітектури на 2018 рік», «Про затвердження Статуту Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру у новій редакції», «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо необхідності перегляду окремих вимог Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо пришвидшення упровадження дворівневих завдань зовнішнього незалежного оцінювання», а також схвалили створення тимчасової контрольної комісії облради із вивчення питань діяльності Мужіївського родовища поліметалевих руд.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Вокалісти Академії культури і мистецтв виступали у храмі в Угорщині
09:17
9 способів, як передати показники лічильника ПрАТ «Закарпаттяобленерго»
09:00
Всі новини