8921
14:08 12.062019

Перші закарпатські мажоритарники, Або кого обиратимемо представляти нашу область у парламенті

Політика 2271

Парламентські вибори зовсім скоро. Відтак партії формують та оприлюднюють свої списки, з масою нових та старих облич, і подекуди навіть з епатажем. Тривають міжпартійні переговори й торги, чимало старих політиків перебігають в інші партії, а мажоритарники починають активно опрацьовувати свої округи.

Цікава ситуація з мажоритарниками, як завжди, склалася на Закарпатті, де чимало місцевих політиків вже заявило свої наміри йти по тому чи іншому округу. Отож подивимось, із кого будемо вибирати достойних народних обранців, котрі представлятимуть наш регіон у найвищому законодавчому органі країни – ВРУ.

Отже одними з перших про своїх кандидатів на мажоритарних округах заявили партії «Єдиний Центр», «Партія угорців України» і «Голос» Святослава Вакарчука.

Так, 8 червня на засіданні президії ГО «Товариства угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ-КМКС) у Берегові народний депутат України, голова ГО «ТУКЗ» Василь Брензович назвав кандидатів від громадської організації та «Партії угорців України», які цього разу братимуть участь у парламентських виборах самостійно.

Зокрема він повідомив про рішення президії ГО «ТУКЗ» щодо трьох основних кандидатів. Сам Василь Брензович – народний депутат, голова ГО «ТУКЗ» балотуватиметься у виборчому окрузі №73 (центр – місто Виноградів); Йосип Борто – перший заступник голови Закарпатської обласної ради, член президії ГО «ТУКЗ» балотуватиметься у виборчому окрузі №68 із центром в Ужгороді, Гейза Гулачі – заступник голови ГО «ТУКЗ» йде на округ №69 із центром в Мукачеві. Під час конференції ці кандидатури були підтримані одноголосно.

До речі, на території цих трьох округів є чимало населених пунктів, де проживають етнічні угорці, однак у жодному з них представники цієї національності не становлять більшості. З цього приводу Василь Брензович зазначив, що така ситуація є основною проблемою для потрапляння представників угорської нацменшини Закарпаття до українського парламенту. За його словами, досі не створено так званого «угорського виборчого округу» на території Закарпаття, де компактно проживають угорці. Адже така можливість гарантується представникам національних меншин Конституцією України та Законом про вибори. Однак, попри всі зусилля ГО «ТУКЗ» та інших громадських організацій національних меншин, такого округу не було створено ні на минулих парламентських виборах, ні цього разу. Мотивується це тим, що ЦВК, мовляв, досі не може з’ясувати, де саме на Закарпатті компактно проживають угорці. Отже ГО «ТУКЗ» прийняла відповідну заяву. До слова, Василь Брензович із цього приводу вже подав до суду на ЦВК.

У своїй доповіді Василь Брензович також повідомив, що ГО «ТУКЗ» проводила переговори з представниками Володимира Зеленського (партія «Слуга народу») та «Опозиційною платформою – За Життя» для об’єднання зусиль на виборах, але консенсусу досягти не вдалося. Отже представники ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» вирішили йти на вибори самостійно. Також нині вони ведуть переговори зі своїми партнерами з «Демократичної спілки угорців України» щодо подальшої співпраці та підтримки під час виборчого процесу.

Василь Брензович підкреслив, що ГО «ТУКЗ» має великий досвід у проведенні виборчих кампаній і докладе всіх зусиль, щоб мобілізувати своїх виборців. Також, за його словами, важливо, аби якомога більше угорців на Закарпатті прийшли на вибори – лише тоді буде шанс на перемогу.

До речі, за останніми соціологічними дослідженнями, які проводив «Карпатський центр полінгових досліджень» у межах виборчого округу №73 (Берегово, Виноградівський р-н, частина Берегівського та Іршавського р-нів), лідирує тут саме Василь Брензович із рейтингом 39,9%.

Цими днями про своїх мажоритарників оголосила відома на Закарпатті політична партія «Єдиний центр». Так, по виборчому округу №68 із центром в Ужгороді йде депутат Ужгородської райради Михайло Фединець. Лідер партії «ЄЦ» Віктор Балога традиційно балотуватиметься по виборчому округу №69 із центром у Мукачеві, де сконцентрована основна електоральна база цієї партії. Його рідний брат Іван Балога цього разу йде на округ №70 з центром у Сваляві. Нагадаємо, на минулих виборах він балотувався і переміг у вже згаданому окрузі №73, де за опитуваннями нині лідирує Василь Брензович. Цікаво, що тепер на цей округ від «ЄЦ» іде інший брат лідера партії – Павло Балога. Окрім того, на округ №72 із центром у Тячеві, партія «Балог» висунула Василя Йовдія… Варто зазначити, що на округ №71 (із центром у Хусті) ця партія поки не висунула свого кандидата. Подейкують, що висувати і не буде, бо у цій частині Закарпаття «ЄЦ» майже не має рейтингу, натомість сильні позиції тут має діючий нардеп від «Народного фронту» Валерій Лунченко. Втім, він ще не заявив, чи балотуватиметься по цьому мажоритарному округу.

Варто зазначити, що партія «ЄЦ» також іде на вибори самостійно, хоча в області ходили чутки, що Віктор Балога веде активні переговори з представниками великих партій, зокрема і «Слугою народу». Хоча офіційних повідомлень щодо подібних переговорів та їх змісту не було, на рівні чуток ходить інформація, що партії «Балог» не вдалося домовитись ні з ким.

Також нещодавно про своїх мажоритарників на Закарпатті заявила партія «Голос» Святослава Вакарчука. На з’їзді партії вирішили, що за депутатські мандати на 5-ти із 6-ти округів Закарпаття будуть боротися: на окрузі №68 із центром в Ужгороді – Михайло Савчин, доктор юридичних наук, професор. За голоси округу 69 із центром у Мукачеві змагатиметься краєзнавець і екскурсовод Олександр Шершун. На окрузі №71 із центром у Хусті балотуватиметься Іванна Розман, керівниця освітнього проекту «Хустські оленята». По округу №72 із центром у Тячеві кандидатом у нардепи висунули Олександра Данилюка – це військовий хірург, що рятував життя воїнів під час бойових дій на Сході України. В окрузі №73 із центром у Виноградові від «Голосу» до Верховної ради йде місцевий житель Тарас Керечан, котрий працює у ІТ сфері. Єдиний округ, де у партії «Голос» поки нема свого кандидата, – №70, із центром у Сваляві.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах