9207
15:02 10.072019

Президент України відвідав Закарпаття та представив нового губернатора. Фото, Відео

Політика 1848

У суботу, 6 липня, новообраний Президент України Володимир Зеленський приїхав до Закарпаття з першим робочим візитом та одразу попрямував на лінію українсько-словацького державного кордону.

Під час зустрічі на КПП «Ужгород – Вишнє-Нємецьке» Президент задав присутньому керівництву пряме питання – «Це тут є контрабанда?» На що отримав відповідь: «Контрабанда є повсюди».

Не оминула увагу Володимира Зеленського й недовершена будівля терміналу пункту пропуску, яку вже декілька років «реконструюють» за кошти ЄС:

– То це будується п’ятий рік? Кошти на це виділені, але я чомусь не бачу, щоб там хтось працював. От чому ж ми з вами зараз на роботі, а там нікого.

Після оглядин кордону гарант Конституції попрямував до адміністративної будівлі митниці, де провів зустріч із представниками митниці, прикордонної служби та правоохоронних органів. Одразу на початку відбулося представлення нового голови Закарпатської обласної державної адміністрації, підприємця та власника відомих у краї кондитерських Ігоря Бондаренка. Гарант вручив голові ОДА посвідчення та запевнив у підтримці.

– Дякую, пане Президенте, за честь та можливість очолити Закарпатську область у дуже важливий для України час – час змін та відповідей на непрості виклики бурхливого життя. Достеменно знаю та відчуваю, що тривожить та через що болить зараз душа у нас, закарпатців. Що ж заважає нашим співвітчизникам тут, удома, повною мірою розкрити свій потенціал? Це, перш за все, дефіцит робочих місць та гідної оплати праці, недооцінення природних ресурсів краю та штучне стримування адміністративно-територіальної реформи протягом останніх років.

Президент назвав промову дуже офіційною та попросив не хвилюватися: «Хай переймаються та хвилюються ті, хто займається контрабандою та «кришує» її!»

Президент одразу наголосив, що його команда вкрай серйозно налаштована на боротьбу з контрабандою – це болюча тема не тільки закарпатських пунктів пропуску, але й усієї України. Володимир Зеленський звернувся до присутніх очільників Закарпатської, Львівської, Чернівецької та Волинської митниць і запитав, як вони борються з контрабандою, скільки справ довели до суду:

– Якщо ви не можете зупинити контрабанду, то чому ж не звільнитесь? Звертаюсь до вас пане Власов (в. о. голови Державної фіскальної служби Олександр Власов) – ви можете їх звільнити? Без «відповідно до…», без бюрократії – ви можете це зробити?

Говорили про це багато, але висновок такий: звільнення має бути суто «чоловічим рішенням». Побачимо, чи керівництво його прийме.

Президента здивувало й те, що заступники голів митниць не знають, де зараз знаходиться їхній очільник. Ніби у відпустці, проте у якій країні при таких низьких заробітних платах!

– Ви взагалі телефонуєте своєму керівнику і не бачите, в яку країну йде дзвінок? У вас же айфон – звідки він?

У рамках зустрічі Володимир Зеленський порушив і питання підрозділу «К» Служби Безпеки України: «Вони раніше повністю контролювали контрабанду на Закарпатті – коли ми звільнимо цих людей?» На що отримав відповідь, що такі процеси вже відбуваються не тільки в підрозділі «К», а і в інших відділах СБУ, на рівні керівників обласних управлінь.

«У нас відбулася плідна перша зустріч. Хочу звернутися до правоохоронних органів, щоб ви допомагали Ігорю Самійловичу на цій складній посаді. Я гадаю, що у вас усіх є шанс виправитися, точно є така можливість, адже країна буде іншою. Ми точно розуміємо, що нам потрібен один місяць. Тобто, я хочу всіх попередити, що відчуття, ніби у нас тільки новенький Баканов, а більше ніякі правоохоронні органи ми не контролюємо – це відчуття пройде після виборів у Верховну Раду.

Ми нікому нічого не залишимо. У нас буде своя прокуратура, ми матимемо нормальні відносини з національною поліцією. Повірте мені, ми на це налаштовані, ми до цього готові. Тому я вам усім пропоную почати працювати як нормальні люди: не казати про маленькі зарплати, не жалітися. Зараз такий час, коли всі можуть стати без пафосних слів патріотами, професіоналами і просто працювати. Мало грошей – точно буде менше. Не влаштовує, то звільняйтесь просто зараз», – підсумував Володимир Зеленський.

На своїй сторінці в мережі «Фейсбук» Президент виклав декілька фото з прогулянки містом та написав: «Ужгороде, ти неймовірний! Дякую за теплий прийом, позитивну прогулянку та смачні тістечка». Дійсно, побачити Президента хоч краєчком ока зібралося чимало ужгородців – вони чатували біля кав’ярні новопризначеного голови ОДА, де анонсували появу гаранта. Гуляючи набережною міста над Ужем, Володимир фотографувався з усіма бажаючими, цим самим ще раз підтверджуючи свій статус «народного президента – слуги народу».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах