9280
22:33 17.072019

Петер Сійярто відвідав Закарпаття

Політика 2136

Учора, 16 липня, міністр закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сійярто побував у Берегові, де зустрівся з представниками угорських громадських організацій та духовенством. Місцем зустрічі обрали один із залів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Петер Сійярто також мав можливість поспілкуватися з пресою. Вже на початку свого виступу міністр наголосив –Угорщина зацікавлена в тому, щоб Україна була сильною, стабільною та демократичною державою. Це все сприятиме покращенню українсько-угорських стосунків та позитивно вплине на життя угорської громади Закарпаття.

– Ми зацікавлені в налагодженні стосунків наших країн, адже я переконаний, що теперішня ситуація не сприяє ні Україні, ні Угорщині. Страждають від цього й угорці Закарпаття, адже вони змушені витримувати залякування, напади та утиски своїх прав. Хочу також наголосити, що погіршилися стосунки не через нас, бо ми, в Угорщині, не приймали рішень, які б звужували права проживаючої в нашій державі українській громаді. У нас, спецпризначенці не нападали на українців, ми не змушували відмовитися від власної національної символіки та не приймали закони, які б  обмежували право навчатися чи спілкуватися рідною для них мовою. На речі потрібно дивитися реально, та розуміти, що дана ситуація виникла через погані рішення колишнього президента України.

Саме тому, в новому Президенті України, Володимирі Зеленському, ми бачимо нову надію. Розуміємо, що на кроки до налагодження співпраці прийде час лише після позачергових виборів до Верховної Ради України. Зі свого боку, сподіваємося, а це жодним чином не втручання у внутрішні справи держави, що новий склад парламенту тільки сприятиме налагодженню відносин України та Угорщини.

Політик звернув увагу й на те, чим краще житимуть угорці Закарпаття, чим сильнішою буде їхня громада, тим більше зусиль вони зможуть докласти задля успіху України. А Угорщина, у свою чергу, протягом останніх років надала цьому регіону чималу допомогу та підтримку. Мова йде про благодійний фонд «Закарпатський центр економічного розвитку імені Егана Еде», завдяки якому тисячі підприємців краю отримали фінансування для розвитку власного бізнесу, численні партії вакцин, хлору для очистки води…

«Навіть коли нас ображали та кидали звинувачення, ми завжди були на вашому боці. Ми забезпечили якісним лікуванням 37 українських бійців, а цього року допоможемо ще двадцятьом. 2100 українських дітей, з сімей учасників АТО, мали можливість оздоровитися в Угорщині. З 2013-го року ми надаємо вам реверсні поставки газу, незважаючи на великий ризик, адже це російський газ. Однак ми це зробили, бо знали – Україна цього потребує», – додав міністр.

Петер Сіярто зауважив, що як тільки українська влада поверне угорській спільноті відібрані в неї права та припинить залякування, між країнами відкриються можливості для тісної економічної співпраці.

На брифінгу був присутній і Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України. Він теж висловив сподівання, що стосунки між Україною та Угорщиною нарешті налагодяться.

– Проте цьому однозначно не сприяють обшуки, які вже протягом двох днів проводять в області, коли озброєні правоохоронці лякають представників угорської спільноти. Ми вважаємо, що навіть за таких часів ми маємо докласти зусилля, щоб стосунки між нашими країнами значно покращилися, адже курс України незмінний та направлений на Європу. Угорщина завжди цьому сприяла. Однак ЄС та НАТО є союзами цінностей, серед яких свобода освіти, мови та демократичні вибори.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах