9332
16:24 25.072019

Ужгородські депутати дискутували на сесії про доцільність кредиту та підняття вартості пасажирських перевезень

Політика 3302

У четвер, 25 липня, відбулося друге пленарне засідання чергової сесії Ужгородської міської ради. Розпочалося воно із привітань. Міський голова Богдан Андріїв вручив грамоту спортсмену Михайлу Мандрику – за вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в нашому місті, пропагування здорового способу життя та ІІ місце у чемпіонаті світу з кросмінгтону в Будапешті.

Приступивши до розгляду порядку денного, депутати підтримали цілу низку рішень про приватизацію земельних ділянок несільськогосподарського призначення шляхом викупу. Як пояснив сам міський голова, це земельні ділянки, які були у використанні мешканців міста (фізичних та юридичних осіб). Вони звернулися до Ужгородської міської ради із проханням провести експертну грошову оцінку з подальшою можливістю викупити ці земельні ділянки. Тож була проведена і погоджена експертиза на продаж цих земельних ділянок. Кошти від продажу поступлять в міський бюджет.

Також окремим рішенням депутати підтримали і Програму розвитку житлового фонду соціального призначення та житлових об’єктів, які використовуються для забезпечення діяльності дитячих будинків сімейного типу в Ужгороді на 2019 – 2022, яку напередодні схвалили і на черговому засіданні виконкому.

Нагадаємо, Програма передбачає придбання соціального житла та житлових об’єктів, які будуть використовуватись для забезпечення діяльності дитячих будинків сімейного типу, при потребі – оплата комунальних послуг, облаштування житла необхідним обладнанням, облаштування територій тощо. Загалом на Програму передбачено понад 20 млн. грн., на цей рік із державного бюджету – 4 млн. грн. із міського – понад 1,9 млн.грн.

На сьогоднішньому засіданні сесії також було підтримано Програму «Ужгород – місто, доступне для всіх». Програму підготовлено департаментом працi та соцiального захисту населення Ужгородської мiської ради спільно з міським комітетом із забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. На її реалізацію передбачено протягом 2020-2024 років загалом 5 мільйонів гривень. Мова про те, щоб провести облаштування будівель та тротуарів з’їздами, пониженням бордюрів, нанести візуальну і тактильну розмітку тощо.

Досить дискусійним виявився проект рішення про кредит до бюджету міста в розмірі 15 млн грн, строком кредитування на 1 рік, з можливістю дострокового погашення.

На думку деяких депутатів доцільності у такому рішенні немає. Утім, за словами мера, ці кошти необхідні для того, аби вчасно закінчити капремонти кількох вулиць у місті.

– Бюджетний кодекс дозволяє нам здійснювати запозичення для потреб діяльності міської ради, – пояснює Богдан Андріїв. – Зараз у нас є декілька проектів по капітальному ремонту доріг. Зокрема мова йде про вулицю Капушанську. Здійснюється також капремонт вулиць Легоцького, Грушевського і аж до проспекту Свободи. Цей проект коштує приблизно 30 млн грн. На даний час у міському бюджеті таких коштів немає. Тому ми здійснивши розрахунки і порадившись з Міністерством фінансів, вирішили взяти таке запозичення у розмірі до 15 млн грн. Наразі будемо вибирати банківську установу, яка надасть найкращі умови кредитування.

Піднімали на цьому засідання сесії і питання, щодо зростання тарифів на пасажирські перевезення. За словами деяких депутатів, це справжній обман. А ось міський голова вважає, що без економічного підґрунтя такі рішення не приймаються:

– Виконавчий комітет прийняв рішення, щодо підняття тарифів до 7 грн, оскільки на це були причини, – коментує мер. – На жаль, ціна яка була – 5 грн, не покриває діяльність нашого підприємства. Що стосується закидів, що якість перевезень не покращується, то це не так. Адже ми закупили нові автобуси і тим самим покращили якість пасажирських перевезень. Тим паче над цим постійно працює новостворене комунальне підприємство.

На завершення сесії депутати виділили 100 тис грн для ліквідації наслідків аварійної ситуації із водопостачанням у Коритнянах. Нагадаємо, що донині Коритнянська міська рада боргує КП “Водоканал м. Ужгород” 16 млн грн.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах