9359
13:37 31.072019

«Нога в ногу» – на двох округах Закарпаття виникли сумніви щодо переможців виборів

Політика 2120

Вибори закінчились, але для когось боротьба ще триває. На деяких округах кандидати у нардепи йшли просто «нога в ногу».

У результаті відрив від опонента – мінімальний, а відтак є можливість і навіть сенс поборотися, так би мовити, ще. Пошукати порушення, перерахувати голоси, оскаржувати в суді результати виборів… Особливо якщо у процесі волевиявлення знайдено ознаки підкупу чи інші суттєві недоліки.

Так, уже наступного дня після парламентських виборів у партії «Слуга народу» заявили про намір оскаржувати результати голосування на дострокових виборах до Верховної Ради в десяти округах, де зафіксовані найбільші порушення під час голосування. Серед них два на Закарпатті – округи №68 (із центром в Ужгороді) та №69 (із центром у Мукачеві).

Так, в окрузі №68 із центром в Ужгороді самовисуванець Роберт Горват, який був депутатом минулого скликання від «БПП», набрав 19,75% і переміг свого опонента Олександра Пекаря від партії «Слуга народу», котрий набрав 19,5% із різницею всього у 182 голоси. Наразі невідомо про факти оскарження у суді або перерахунок голосів по цьому округу. Однак дуже маленький відрив між кандидатами, звичайно, викликає деякі сумніви…

Подібна ситуація склалася на окрузі №69 із центром у Мукачеві, де Віктор Балога (партія «Єдиний центр») із мінімальним відривом у трохи більше одного відсотка переміг Едгара Токаря (партія «Слуга народу»). За даними опрацювання 100% протоколів, він набрав – 35,81% голосів виборців, тоді як за Едгара Токаря віддали голоси 34,47% виборців.

Спочатку стало відомо, що Едгар Токар має намір звертатись до суду з вимогою зобов’язати ОВК здійснити перерахунок голосів на декількох «проблемних» дільницях, де нібито виявлено порушення.

У свою чергу сам переможець Віктор Балога, реагуючи на заяву представників партії «Слуга народу» про намір оскаржувати результати виборів на окрузі №69, написав офіційну заяву на ОВК №69 із проханням одразу провести повторний перерахунок голосів на всіх дільницях округу, аби, так би мовити, зняти усі питання.

Блискавично реагуючи на заяву кандидата у депутати Віктора Балоги, вже 24 липня на засіданні окружної виборчої комісії №69 було прийнято рішення про перерахунок усіх голосів на 133 дільницях округу. За це рішення проголосувало 13 членів ОВК. 1 – утримався.

Однак устигли перерахувати голоси лише на кількох дільницях. Уже 27 липня Центральна виборча комісія скасувала це рішення. Окрім того, у ЦВК заявили, що воно було прийнято всупереч вимогам закону, з перевищенням наданих ОВК повноважень.

Як йдеться у постанові ЦВК №1830, Центрвиборчком скасовує постанову ОВК №69 про перерахунок голосів та зобов’язує окружком на підставі протоколів ДВК встановити результати виборів.

Центральна виборча комісія також витребувала копії скарг кандидатів у депутати Едгара Токара та Віктора Балоги. Згідно із заявами, Едгар Токар просив перерахунок на сімох дільницях, а Віктор Балога на всьому виборчому окрузі. У ЦВК пояснили, що перерахунок на окремих ДВК можливий лише під час оскарження їх протоколів перед затвердженням на засіданні ОВК. Однак до окружкому під час надходження протоколів із дільниць заяв від кандидатів не надходило.

Розглянувши цю постанову ОВК та інші наявні матеріали, Комісія встановила, що заяви та скарги, на підставі яких вказаною комісією прийнято рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на всіх виборчих дільницях округу, надійшли вже після прийняття документів від ДВК. Таким чином, ОВК прийняла вказану вище постанову всупереч вимогам закону, з перевищенням наданих їй повноважень.

Враховуючи викладене вище, Центральна виборча комісія скасувала постанову ОВК ОВО № 69 від 24 липня 2019 року № 69 про проведення повторного підрахунку голосів виборців на 133 виборчих дільницях у цьому окрузі та визнала протиправними її дії щодо повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях та складення відповідних протоколів.

Водночас ЦВК зобов’язала вказану ОВК на підставі протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях, прийнятих відповідно до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України», в тому числі з поміткою «Уточнений», невідкладно встановити підсумки голосування в ЗБВО в межах одномандатного виборчого округу № 69 і підсумки голосування в ОВО № 69, про що скласти відповідні протоколи та невідкладно транспортувати їх та іншу встановлену законом виборчу документацію до Центральної виборчої комісії.

За останніми даними ЦВК на окрузі №69 Віктор Балога випереджає свого опонента на 798 голосів. Цікаво, що за частковим перерахунком ОВК на 4 дільницях цей розрив був зменшений на 6 голосів.

У той же час 29 серпня розпочалося судове засідання за позовом кандидата в народні депутати по «мукачівському» виборчому 69-му окрузі Едгара Токара до окружної виборчої комісії №69 щодо порушень виборчого законодавства на позачергових виборах до Верховної Ради і вимоги зобов’язати ОВК здійснити перерахунок голосів на декількох «проблемних» дільницях. Мова йде про, начебто, фальсифікації під час голосування, виявлені командою мукачівського кандидата від «Слуги народу» Едгара Токара, в Мукачеві, зокрема на спецдільниці в лікарні і дитсадку №9 та в с. Суха Іршавського району.

Після заслуховування свідків колегія суддів Закарпатського окружного адмінсуду в складі Р.Ващиліна, П.Микуляка, Я.Калинич, враховуючи клопотання представника Віктора Балоги дати час для підготовки пояснень, вирішила оголосити перерву до ранку 30 липня. Судове засідання активно висвітлювалося у соціальних мережах та ЗМІ. При цьому і там, і там можна зустріти висловлювання як на підтримку кандидата від «Слуги народу», так і численні коментарі з твердженням про те, що докази, представлені Едгаром Токарем, виглядають дуже слабкими. Врешті суд відмовив кандидату в нардепи Едгару Токарю («Слуга народу») у задоволенні його позову в частині  перерахунку голосів на шістьох виборчих дільницях округу №69 (центр – Мукачево). Разом з тим суд частково задовольнив позов кандидата, а саме –визнав протокольне рішення №3 від 23 липня протиправним та скасував його. Власне цим протокольним рішенням ОВК 23 липня відмовила у задоволенні заяви кандидата Токаря у перерахунку голосів на певних ДВК округу. Також суд зобов’язав окружну виборчу комісію знову розглянути скаргу кандидата Токаря щодо зафіксованих його спостерігачами порушень.

У свою чергу Віктор Балога у ЗМІ заявив, що «насправді кандидат від провладної партії не має жодного бажання в демократичний спосіб перевірити результати виборів, а тому вирішив зірвати цей процес. Хлопці не стали нічого вигадувати і пішли перевіреним шляхом – фабрикують кримінальні справи». На його думку, «будь-які інші способи підтвердити результат виборів, окрім як повний перерахунок голосів, мають на меті за будь-що продавити потрібний владі результат».

Варто заначити, що подібні ситуації склалися у близько десяти округах в інших областях України. Зокрема, у 119 окрузі, що на Львівщині, переможець Михайло Бондар (депутат 8-го скликання від «Народного фронту») випередив кандидата від партії «Слуга народу» Ореста Кавецького на 140 голосів. Львівський окружний адмінсуд постановив перерахувати голоси на шести ділянках 119 округу. Перерахують голоси і на одному з округів у Житомирській області. З відповідним позовом до суду звернувся кандидат від «Слуги народу» В’ячеслав Сігачов, який програв своєму супернику 1,2% голосів виборців.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах