9429
11:59 6.092019

На першій осінній сесії Ужгородської міськради було «спекотно»

Політика 2997

Чергова ХХХІХ сесія Ужгородської міськради, що відбулася 5 вересня  стала першою після початку каденції нового українського парламенту і цей факт, напевно, вплинув на настрої присутніх у сесійній залі. Адже, з перших хвилин роботи відчувалася напруга і у виступах, і у коментарях як міського голови так і народних обранців.

Ще перед початком розгляду порядку денного міський голова Богдан Андріїв звернувся до присутніх із питанням актуальної реформи децентралізації та створення ОТГ, адже як відомо Закарпаття у цьому напрямку завжди «пасло задніх». Як зауважив міський голова – «Ми повинні подумати над питанням подальшої участі нашого міста у цьому питанні і я вважаю, що навколишні села повинні приєднатися до Ужгорода. Я говорю про села Минай, Сторожниця, Кінчеш, Невицьке та інші». І зачитавши відповідне звернення від імені Ужгородської міськради до депутатів Закарпатської обласної ради запропонував присутнім тридцяти депутатам підтримати його.

Але депутат міськради Микола Сюсько критично констатував, що «Ми запізнилися із подібною заявою на чотири роки. Протягом цих років керівництвом міськради не велося жодних перемовин, не проводилося відповідних зустрічей, не було представлено аргументів для того, щоб сільські ради у перспективі приєднувалися до Ужгорода. І зараз міський голова хоче зняти відповідальність із себе і нашими руками зробити те, що мав давно зробити сам. Це звернення не буде мати ніякої юридичної сили, адже у нас діє принцип добровільності у питанні об’єднанні громан. І всі населені пункти навколо Ужгорода вже прийняли такі рішення і навіть більше – вже є висновки ОДА про те, що їм дозволено створювати ОТГ. Чому так сталося? Відповідь повинні дати виборці через рік, адже міський голова нічого не зробив у цьому питанні».

Після позитивного голосування за порядок денний до слова був запрошений присутній у залі народний депутат України Роберт Горват. Розпочав Роберт Іванович із того, що поінформував присутніх про наступне – «Наголошую – останнє голосування у стінах Верховної Ради було 3 вересня, так що я не прогулюю роботу. Уважно переглянувши порядок денний сьогоднішнього засідання хочу зауважити, що на всіх наступних засіданнях Ужгородської міської ради я буду присутнім, а коли не зможу через роботу у Верховній раді, то обов’язково тут будуть присутніми мої помічники. І про всі питання порядку денного які, на мою думку, будуть порушувати закон я буду повідомляти відповідні правоохоронні органи. І, сьогодні я тут якраз із цього приводу, адже кілька питань мають ознаки порушення законів та нормативно-правових актів України. І прошу звернути увагу на це присутніх тут представників прокуратури. Зокрема, це питання призначення на посаду керівника Ужгородського пологового будинку. Наступне, це питання відчуження приміщень у багатоквартирних будинках на вулицях Керченській та Волошина. Також незрозумілим для мене є відчуження 6 га ужгородської землі в районі вулиці Насипної. Мені здається, що в межах Ужгорода немає так багато землі, щоб міськрада могла виділити таку територію для ведення сільського господарства. І це в межах міста! Всі ми розуміємо, що це явна схема за якою згодом цій землі змінять призначення і продадуть! Ще одне питання, щодо земельної ділянки на вулиці Генерала Свободи. Місцеві мешканці вже «відбили» чотири спроби незаконного будівництва і ось у п’ятий раз міськрада знову хоче незаконно спробувати розпочати тут будівництво». Завершивши свій виступ Роберт Горват подякував усім присутнім та покинув засідання сесії, а естафету коментарів та критики дій міського голови взяв на себе депутат Віктор Щадей, який активно коментував та критикував дії Богдана Андріїва протягом всього засідання.

І в такому руслі пройшла вся сесія – до керівництва міськради з критичними зауваженнями зверталися як міські депутати, зокрема, дуже активними були представники депутатської фракції «Патріот» (Михайло Чурило та Сергій Варцаба), так і інші громадяни наголошуючи при цьому на неправомірності та незаконності розгляду ряду питань, а також протизаконності певних рішень та висновків міського голови.

Але крім сесійних баталій ряд позитивних рішень (із 78 питань порядку денного) все ж були прийняті. До прикладу, депутати підтримали рішення присвоїти звання «Почесний громадянин м. Ужгород» – генеральному директору корпорації «Закарптсадвинпром», директору ОП «Ужгородський коньячний завод», заслуженому працівнику промисловості України Володимиру Гісему та доктору фізико-математичних наук, професору кафедри менеджменту й інноваційного розвитку освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Василю Химинцю. Посмертно звання «Почесний громадянин Ужгорода» присвоїли художнику, колишньому директору КП «Міськсвітло», засновнику благодійного фонду «Художники – дітям» Науму Рєпкіну.

Також позитивно депутати проголосували за наступні питання – «Звіт про виконання бюджету м. Ужгорода за І півріччя 2019 року», «Про делегування повноважень для виконання грантової угоди PLBU.02.01.00-UA-0697/17-00 щодо реалізації проекту міжнародної технічної допомоги», «Про Програму підтримки Державної установи «Закарпатська установа виконання покарань (№9) » на 2019 рік», «Про зміни і доповнення до Положення про залучення коштів фізичних та юридичних осіб на розвиток інженерно – транспортної та соціальної інфраструктури міста», «Про прийняття коштів субвенції на 2019 рік», Про зміни до рішення міської ради 14.04.2016 № 171 (Програма репродуктивного здоров’я населення), «Про зміни до рішень міської ради 14.06.2016 № 172, 09.11.2017 № 796 (Програма забезпечення мешканців, які страждають на рідкісні захворювання), «Про зміни до рішення міської ради 29.11.2016 № 443 (Програма зміцнення бази МЦ ПМСД), «Про зміни до рішень міської ради 09.11.2017 № 792, № 795 (Програма медичного забезпечення ветеранів) тощо.

Також вже традиційними були питання оренди, відчуження, передачі, приватизації земельних ділянок. Тут депутати то голосували в унісон, то взагалі були пасивними.

Насамкінець міський голова анонсував продовження пленарного засідання поточної сесії на наступний четвер, 12 вересня, адже ряд питань були вилучені на доопрацювання.

Як підсумок, можемо констатувати – ця сесія була «спекотною», адже звучало дуже багато критики, безліч коментарів та звинувачень у форматі «всі проти всіх» і вона фактично поклала початок виборам до місцевих органів влади 2020 року.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах