9665
20:59 13.112019

Позачергова сесія Закарпатської облради: чому збирались депутати

Політика 2238

Інформація про проведення позачергової сесії Закарпатської обласної ради з’явилась буквально за декілька днів до її проведення. При цьому про причину термінового скликання засідання публічно не повідомлялось.

Відтак у середу, 13 листопада депутати зібрались у сесійній залі. У президії: голова ради Михайло Рівіс, його перший заступник Йосип Борто та голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко.

Гроші

Отож, як повідомив головуючий депутати зібралися в терміновому порядку насамперед тому, що про це із клопотаннями звернулися представники депутатських фракцій та груп, котрі у свою чергу керувались необхідністю невідкладного звернення до вищих органів державної влади про внесення змін до проєкту Закону про Державний бюджет України на 2020 рік. Перш за все у ньому передбачено зменшення доходів органів місцевого самоврядування, а це, на думку депутатів, не дозволить громадам виконувати сповна власні та делеговані повноваження, унеможливить надання повноцінних якісних публічних послуг і гальмуватиме розвиток територій.

«Органи місцевого самоврядування Закарпатської області аналізуючи проєкт Держбюджету на 2020 рік, занепокоєні відсутністю у місцевих бюджетів реальних фінансових ресурсів на виконання власних та делегованих повноважень, позаяк це призведе до зменшення обсягу та зниження якості соціальних і публічних послуг населення, скорочення видатків на оновлення інфраструктури та проєкти розвитку», – йдеться у документі.

Під час обговорення у сесійній залі лунали тези про те, що така ситуація нібито склалася насамперед через гальмування процесу децентралізації та об’єднання громад попереднім керівництвом Закарпатської ОДА. Отже нинішній губернатор Ігор Бондаренко заявив, що одноразово підтримує звернення про надання субвенції з державного бюджету, однак загалом треба вирішувати цю проблему по іншому.

Аеропорт

Друге невідкладне питання, яке цього дня підняли у сесійній залі – про звернення до Голови ВРУ та Прем’єр-міністра України щодо будівництва нового аеропорту в Закарпатській області (у Мукачеві) та забезпечення сталого функціонування ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород». Як відомо, з нещодавньою відміною єдиного авіарейсу на сьогодні у краї фактично відсутнє авіасполучення із столицею, не кажучи вже про інші міста України. Відтак депутати Закарпатської обласної ради хочуть аби кошти на це були передбачені у Державному бюджеті України на 2020 рік. Так днями міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час презентації планів МІУ розповів, що на найближчі п’ять років начебто заплановано реконструкцію аеродрому в Мукачеві, але фінансування у бюджеті наступного року на ці проекти чомусь відсутнє.

«Сьогодні Закарпаття є одним із найперспективніших регіонів України… Однак відсутність регулярного та доступного авіасполучення значно знижує економічний потенціал та туристичну привабливість», – йдеться у тексті звернення. У сесійній залі лунали тези, що у багатьох містах країни будують аеропорти, наприклад, у бюджеті передбачені значні кошти на будівництво летовища в Дніпрі (хоча аеропорт там є) та Ізмаїлі (Одеська область). Закарпаття ж, яке за перевалами і в разі їх блокування через кліматичні умови, може в будь-яку мить лишитися відрізаним від України. Тому це питання є надзвичайно важливим для регіону. «Чому Ізмаїл так, а не Закарпаття ні?» – запитували депутати. Відтак прийняли відповідне звернення до вищих органів влади.

Будівництво об’їзної навколо Берегова

Ще одне термінове звернення прийняте на сьогоднішньому засіданні Закарпатської облради стосується невідкладного фінансування та будівництва об’їзної автомобільної дороги навколо міста Берегово та села Астей до міжнародного пункту пропуску «Лужанка».

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, нагадав, що на будівництво об’їзної навколо Берегова є 50 млн євро, які вже більш ніж два роки лежать на рахунках в «Ексімбанку» і не рухаються. Якби ж була побудована ця об’їзна, то вона би сприяла вирішенню питання черг із вантажівок, які зараз тижнями стоять на об’їзній Ужгорода, а також низку інших проблем. В результаті 50 депутатів підтримали дане рішення.

Земля

У ході засідання постало також і актуальне сьогодні питання землі. Не стояти осторонь вирішили і депутати Закарпатської обласної ради. Питання гаряче обговорювалось у сесійній залі. Висловлювались різні думки та погляди. А відтак прийняли рішення звернутися до Верховної Ради з проханням продовжити мораторій на продаж землі. «За» направлення такого звернення проголосували 35 депутатів облради. Окрім того, включили до тексту звернення прохання про проведення референдуму щодо земельних питань.

Інше

Також у сесійній залі обговорювалось багато інших питань. Чути було пропозиції перенести їх на чергову сесію. Та врешті серед невідкладних питань, які були підтримані більшістю у сесійній залі в цей день опинились і такі: звернення облради до центральних органів влади про відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Ньодгодош», питання пов’язані з діяльністю Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» та клопотання про нагородження депутатів відзнаками Верховної Ради України з нагоди Дня місцевого самоврядування. Окрім того було зініційовано додаткові звернення до керівництва держави. Зокрема, про необхідність будівництва автомобільної об’їзної дороги навколо м. Виноградів, про дофінансування медичної галузі, про внесення змін до Статуту КП «Обласний дитячий туберкульозний санаторій «Човен», про внесення змін до цільових обласних програм медичного спрямування, тощо.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах