9832
20:09 16.122019

Профільна комісія облради ініціює звернення до вищих органів державної влади щодо збільшення надання кількості дозволів для вантажних міжнародних перевезень. І не тільки …

Політика 2392

Сьогодні, 16 грудня, в облраді засідала профільна комісія з питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій, яке провів її очільник Андрій Андріїв.

На порядку денному  – профільні питання та низка інших матеріалів й проєктів рішень, які пропонуються на 17-у сесію облради.

Участь у роботі засідання взяв заступник голови облради Петро Грицик, а також керівники окремих управлінь облради й облдержадміністрації.

Насамперед розглянули проєкт рішення «Про Програму фінансового забезпечення розвитку транскордонної та міжрегіональної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на 2020 рік», який  розроблений  управлінням з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків  виконавчого апарату облради.  Презентував його  начальник згаданого управління Василь Маковський, який розповів, що серед основних завдань Програми є: залучення  фінансових ресурсів міжнародних організацій і  регіональних фондів для  вирішення проблем розвитку соціальної сфери, а також  створення умов для залучення інвестицій в економіку краю, розвиток й зміцнення міжрегіональної співпраці.

Про Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області на період 2021-2027 років та План заходів з її реалізації у 2021-2023 роках інформувала заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Руснак. Зокрема, доповідачка наголосила, що до Плану заходів пропонується  91 проект загальною вартістю 20,1 млрд грн. Заходи планується реалізувати у рамках 5 стратегічних цілей: «Збереження та розвиток людського та соціального капіталу», «Прискорення досягнення конкурентоспроможності та інноваційності регіональної економіки», «Побудова локальних економік знань та смарт-спеціалізація», «Забезпечення охорони довкілля, екологічно збалансованого і раціонального природокористування та просторової гармонії» та «Забезпечення сталого розвитку сільських та гірських територій в умовах системних реформ».

Голова комісії Андрій Андріїв поцікавився станом справ стартапів, які перемогли на конкурсі бізнес-проєктів для підприємців-початківців у рамках реалізації Програми підвищення конкурентоспроможності Закарпатської області на 2019 – 2020 роки. За словами Галини Степанівни, усі проєкти успішно реалізуються у краї та створюються нові робочі місця.

За словами А.Андріїва,  уряд у наступному році планує виділити близько 5 млрд грн на кредитування малого та середнього бізнесу. Тож, наша область може розраховувати на отримання близько сотні кредитів. Наразі он-лайн платформа для реєстрації потенційних отримувачів кредитів уже працює на сайті профільного департаменту.

Значну увагу було приділено ситуації, яка склалася із чергами вантажних автомобілів на шляху до міжнародних пунктів пропуску  на українсько-угорському та українсько-словацькому кордонах.

З порушеного питання інформували  по суті начальник управління патрульної поліції у м. Ужгороді та Мукачеві Юрій Марценишин, директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства ОДА Едуард Маляр, а також  начальник управління Укртрансбезпеки у Закарпатській області Сергій Слободянюк. Йшлося про безпеку руху на автодорогах краю та збереження їх у належному стані. Адже через значне перевантаження великих габаритних автомобілів на дорогах краю, дорожнє покриття швидко зношується та руйнується. Тож фахівці пропонують наступні шляхи вирішення проблеми: встановити обмежувачі для проїзду великовагового автотранспорту, насамперед, у межах обласного центру та зважувальні комплекси як стаціонарні, так і пересувні.

Відтак, члени комісії, вислухавши уважно посадовців, вирішили  рекомендували профільному департаменту підготувати звернення до вищих органів влади щодо збільшення надання кількості дозволів для вантажних міжнародних перевезень; у зв’язку з реорганізацією необхідно зберегти  у Закарпатській області окремого підрозділу Державної служби України з безпеки на транспорті та прискорити відкриття нового міжнародного пункту пропуску на українсько-румунському кордоні «Біла Церква – Сігету Мармацієй».

Уважно вивчили депутати й проєкт  рішення «Про обласний бюджет на 2020 рік», а також нові Програми й зміни до раніше ухвалених.

Активну участь в обговорені питань порядку денного взяли: Петро Добромільський, Михайло Станко, Володимир Паульо.

Виконавчий апарат облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Медики Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака разом із американськими колегами консультуватимуть воїнів
13:22
Хустський міський водоканал має нового керівника
13:07
Всі новини