9890
12:33 22.122019

Як Закарпатська обласна рада закрила сезон-2019

Політика 2806

 В Ужгороді відбулось останнє цьогорічне засідання XVII сесії Закарпатської обласної ради.

На початку засідання 20 грудня в сесійній залі зареєструвалося 56 депутатів. У президії: голова ради Михайло Рівіс, перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник – Петро Грицик та голова ОДА Ігор Бондаренко. У роботі ради взяли участь заступники губернатора, начальники управлінь ОДА та ін. Також були присутні керівники правоохоронних органів, прокуратури, районних і міських рад, чиновники різних рівнів, журналісти, активісти, консули іноземних держав тощо.

Серед важливих питань під завісу року традиційно стояв проект бюджету області на 2020 рік. Окрім того, депутати розглядали «Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області на 2021–2027 роки» та затвердили звіт голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса.

Загалом на порядок денний було винесено близько семи десятків питань. Однак перш ніж приступити до розгляду порядку денного, депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у війні на Сході України, серед яких ‒ командир знаменитої закарпатської 128-ї гірсько-штурмової бригади Євген Коростельов.

Далі головуючий оприлюднив низку депутатських запитів, які стосувалися здебільшого соціальних та інфраструктурних питань. Після чого депутати приступили до розгляду основних питань.

Насамперед це фінанси. Відтак Закарпатська обласна рада затвердила зміни до обласного бюджету на 2019 рік та ухвалила бюджет Закарпаття на наступний, 2020 рік. За це рішення проголосувало 55 депутатів, із 56 присутніх у сесійній залі.

Згідно з документом, доходи обласного бюджету планують у сумі 2 304 719 300 гривень, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету – 1 879 037 100 гривень та доходи спеціального фонду обласного бюджету – 425 682 200 гривень.

Відповідно до пояснювальної записки до проекту документа, обсяг ресурсу загального фонду обласного бюджету на 2020 рік прогнозується в сумі 1 879 037,1 тис. грн, із них: базова дотація у сумі 231 813,7 тис. грн, додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я в сумі 363 792,4 тис. грн, субвенції з державного бюджету в сумі 455 939,3 тис. грн, податки, збори та інші доходи в сумі 827 491,7 тис. гривень.

На реалізацію регіональних програм передбачено 208 525,9 тис. грн. Резервний фонд становить 10 млн грн, або 0,6% бюджету. Акцент зроблено на екологічних та соціальних програмах. У тому числі прийнято Регіональну програму забезпечення житлом ветеранів війни в Афганістані та членів їхніх сімей на 2020–2024 рр. Також затвердили низку регіональних програм на 2020 рік у сфері міжрегіональної співпраці, транскордонного співробітництва, фінансового забезпечення проєктів міжнародної технічної допомоги області, медицини, соціального та цивільного захисту краян, енергоефективності та енергозбереження. Внесено зміни до низки регіональних діючих програм. Значну увагу приділили цивільному захисту та фінансуванню медичної галузі.

До речі, бюджет області-2020 у рази менший, ніж минулого року. Одна із причин – відтепер усі соціальні програми фінансуватиме профільне міністерство. А це ресурс у розмірі понад 2 млрд грн. Крім того, із другого кварталу 2020 року медичні заклади третього рівня забезпечуватиме Національна служба здоров’я. Із обласного бюджету на це раніше витрачали майже 700 млн грн на рік.

Відтак у ході засідання депутати затвердили новий стратегічний документ – «Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області на період 2021–2027 років», а також «План заходів із реалізації у 2021–2023 роках» до цієї стратегії.

Ряд рішень стосувався надр і майна області. Також цього дня обласні обранці прийняли «План роботи облради на 2020 рік». А наостанок уже традиційно депутати ініціювали низку звернень до вищих органів державної влади щодо наболілих питань області. Серед них: про реформу адміністративно-територіального устрою України; про пропозиції до адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Закарпатської області; про відкриття пунктів пропуску в межах Закарпатської області; про комплексне вирішення проблеми з міжнародними перевезеннями вантажів автотранспортом; про вирішення соціальних питань осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також звернення до КМУ та Національного банку України щодо повернення коштів, заблокованих у банку «Хрещатик».

Як запевнив журналістів «Карпатського об’єктива» перший заступник голови обласної ради Йосип Борто, «останню цьогорічну сесію облради можна назвати вельми продуктивною, адже більшість питань були підтримані депутатським корпусом одноголосно. Крім найважливішого бюджетного питання, на порядку денному було близько 70 питань. По кожному з них ми прийняли рішення. Щодо бюджету-2020, то він особливий тим, що кошти концентруватимуться не в області, а в кожній сформованій ОТГ. Якщо в конкретному регіоні не створено ОТГ, тоді кошти надходять з обласного бюджету. До прикладу, якщо у 2019-му бюджет області становив 7 млрд гривень, то у 2020-му – всього 2,3 млрд».

«Також ми подали до центральних органів влади 8 звернень. Зокрема ми звертаємося з проханням: у разі змін меж районів Закарпаття в ході адміністративної реформи, що і планується, Міністерством регіонального розвитку запропоновані 4 райони, ми ж просимо про 6. Тобто, крім Мукачівського, Ужгородського, Тячівського та Хустського, створити ще два райони – з центрами в містах Рахові та Берегові», – наголосив перший заступник голови Закарпатської обласної ради.

За його словами, якщо Україна дійсно прагне інтеграції до Європейського Союзу, то прикордонну структуру потрібно активно розвивати. «Тому звертаємося до Києва з питанням осучаснення існуючих контрольно-пропускних пунктів та відкриття нових. Ідеться про два нових КПП на українського-румунському відрізку державного кордону, два – на українсько-угорському кордоні, на українсько-польському та українсько-словацькому – одного», – підкреслив Йосип Борто.

Під кінець засідання депутати облради вітали один одного та всіх присутніх із прийдешніми святами – Новим роком і Різдвом Христовим, а також зробили колективне фото на згадку.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини