10003
19:46 16.012020

Верховна Рада схвалила закон про середню освіту, врахувавши вимоги угорців Закарпаття

Політика 4612

Зокрема український парламент дозволив вільний вибір мови навчання у приватних школах.

16 січня Верховна Рада схвалила закон про середню освіту, врахувавши вимоги угорців Закарпаття та уряду цієї країни. Законопроект № 0901 прийняли у другому читанні та в цілому 327 голосами народних депутатів (проти – троє, утримались 54, не голосували 16).

Він фактично виводить приватні школи з під дії статті 7 мовного закону. Згідно документу приватні заклади освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти за кошти фізичних та/або юридичних осіб, мають право вільного вибору мови освітнього процесу та зобов’язані забезпечити оволодіння їх учнями державною мовою відповідно до державних стандартів.

Як пояснили у Міносвіти, закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах. Відповідна стаття документа була написана за результатами численних консультацій з представниками національних меншин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Окрема модель сформована для учнів шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. У початковій школі вони навчатимуться материнською мовою, поряд з вивченням державної. У 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою. Зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

Водночас приватні заклади освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти за кошти фізичних та/або юридичних осіб, мають право вільного вибору мови освітнього процесу та зобов’язані забезпечити оволодіння їх учнями державною мовою відповідно до державних стандартів.

Нагадаємо, через статтю 7 «Закону про освіту» Угорщина заблокувала проведення Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів і президентів. Зокрема, Угорщину та громаду угорців на Закарпатті не влаштовувало звуження прав національних меншин, а саме права на навчання рідною мовою.

Нагадаємо, раніше віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна готова йти на компромісні рішення з Угорщиною. «Безумовно будемо шукати та йти на компроміси, і очікуємо, що й угорська сторона так само буде йти на компроміси. Нам потрібно спільне рішення, як врахує інтереси обох сторін», – зазначив Дмитро Кулеба.

А на думку глави МЗС Вадима Пристайка, Угорщина має зняти вето з проведення Комісії Україна-НАТО на політичному рівні після ухвалення Україною закону «Про середню освіту».

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Всі новини