ko.net.ua

Верховна Рада схвалила закон про середню освіту, врахувавши вимоги угорців Закарпаття

Зокрема український парламент дозволив вільний вибір мови навчання у приватних школах.

16 січня Верховна Рада схвалила закон про середню освіту, врахувавши вимоги угорців Закарпаття та уряду цієї країни. Законопроект № 0901 прийняли у другому читанні та в цілому 327 голосами народних депутатів (проти – троє, утримались 54, не голосували 16).

Він фактично виводить приватні школи з під дії статті 7 мовного закону. Згідно документу приватні заклади освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти за кошти фізичних та/або юридичних осіб, мають право вільного вибору мови освітнього процесу та зобов’язані забезпечити оволодіння їх учнями державною мовою відповідно до державних стандартів.

Як пояснили у Міносвіти, закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах. Відповідна стаття документа була написана за результатами численних консультацій з представниками національних меншин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Окрема модель сформована для учнів шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. У початковій школі вони навчатимуться материнською мовою, поряд з вивченням державної. У 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою. Зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

Водночас приватні заклади освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти за кошти фізичних та/або юридичних осіб, мають право вільного вибору мови освітнього процесу та зобов’язані забезпечити оволодіння їх учнями державною мовою відповідно до державних стандартів.

Нагадаємо, через статтю 7 «Закону про освіту» Угорщина заблокувала проведення Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів і президентів. Зокрема, Угорщину та громаду угорців на Закарпатті не влаштовувало звуження прав національних меншин, а саме права на навчання рідною мовою.

Нагадаємо, раніше віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна готова йти на компромісні рішення з Угорщиною. «Безумовно будемо шукати та йти на компроміси, і очікуємо, що й угорська сторона так само буде йти на компроміси. Нам потрібно спільне рішення, як врахує інтереси обох сторін», – зазначив Дмитро Кулеба.

А на думку глави МЗС Вадима Пристайка, Угорщина має зняти вето з проведення Комісії Україна-НАТО на політичному рівні після ухвалення Україною закону «Про середню освіту».