10146
09:22 12.022020

Боротьба із злочинністю та проблеми медичної галузі – основні питання позачергової сесії Закарпатської обласної ради. Фото, Відео

Політика 4897

11 лютого відбулося пленарне засідання позачергової сесії Закарпатської обласної ради. Нагальна потреба у ній виникнула кілька днів тому, коли 07 лютого серед білого дня у місті Мукачево відбулися горезвісні події – невідома особа відкрила вогонь із автоматичної зброї по кількох автомобілях. Як результат – двоє чоловіків поранені. У результаті цих подій розпочато кримінальне провадження за фактом замаху на умисне вбивство двох або більше осіб та за фактом незаконного поводження зі зброєю. І, також за наказом міністра внутрішніх справ України у місті Мукачеві посилено заходи безпеки.

Але цим «свято не завершилося», бо вже 8 лютого поліція провела спецоперацію для затримання членів організованого злочинного угруповання (ОЗУ), які планували встановити контроль над регіоном. За інформацією правоохоронців, учасники ОЗУ були озброєні, тому для проведення спецоперації був залучений спецпідрозділ КОРД та роту особливого призначення поліції області.

Кілька місцевих ЗМІ постактум повідомляли, що ці особи можуть бути пов’язані зі стріляниною у Мукачеві.

Тож керівництво обласної ради вирішило відреагувати на ці неординарні події провівши позачергову сесію. Як зауважив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс: «Ми не можемо стояти осторонь, коли в області відбуваються такі події. Ми мусимо висловити свою оцінку подіям останніх днів, які сколихнули всіх закарпатців і дали відлуння навіть у столиці».

Щодо порядку денного, то тут стояли наступні питання: «Про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку на території Закарпатської області», «Про вжиття заходів щодо реалізації медичної реформи на території Закарпатської області», «Про погодження переліку автомобільних доріг загального користування місцевого значення Закарпатської області», які цього року мають бути відремонтовані. Також у сесійній залі було запропоновано розглянути як невідкладні ще два питання: «Про Програму розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Закарпатської обласної ради на 2020-2021 рр.» та «Про заходи, що вживаються облдержадміністрацією з приводу цінової політики на природній газ та його транспортування».

Запрошений до слова начальник Головного управління Національної поліції у Закарпатській області, полковник Концідайло Олександр Олександрович відповідаючи на запитання депутатів щодо вищезгаданих резонансних подій зазначив, що «На сьогодні по події у місті Мукачеві 7 лютого опитано понад 100 свідків. Виявлено, що поблизу місця стрілянини знаходиться спортзал, куди потерпілі їхали на тренування. Вилучено зброю, автомобілі, на яких пересувалися учасники стрілянини, також вилучені та поміщені на штрафмайданчик. Наразі слідство відпрацьовує дві версії події. За першою – стрілянина сталася на ґрунті конфлікту між особами, які займаються протиправною діяльністю в Закарпатській області, за другою – це вчинення злочину у зв’язку із замовленням убивства».

Також він зазначив, що стосовно Мукачівського відділу поліції вже призначено чотири службові розслідування. «Усе керівництво відділу відсторонено, а один із керівників вирішив вийти на пенсію. У відділення призначені в.о. з інших регіонів» – підкреслив керівник закарпатської поліції.

Володимир Гаврилюк – прокурор Закарпатської області також був запрошений, щоб доповісти з приводі кримінальних подій у Мукачеві та Нижніх Воротах. «Робота з виявлення, документування та розкриття кримінальних правопорушень цієї категорії не є на неналежному рівні, а про випадки незаконного зберігання значної кількості вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин, взагалі не йдеться» – констатував пан Володимир. Також, на його думку, статистика зменшення кількості тяжких злочинів не є переконливою, а робота правоохоронних органів щодо попередження, розкриття та розслідування злочинів так званої загальної кримінальної спрямованості значно ослабла.

Також пан Гаврилюк розповів і про заходи з протидії кримінальним правопорушенням у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, у сфері земельних та лісових ресурсів. Насамкінець пан прокурор запевнив усіх присутніх, що прокуратурою області ведеться системна робота щодо аналізу стану злочинності та розроблення комплексних заходів для ефективної протидії кримінальним проявам.

По завершенню виступів керівників обласної поліції та прокуратури обласні депутати активно і емоційно перейшли до обговорення вищевикладеної інформації. У процесі дискусії народні обранці звернули увагу і на те, що сьогодні, у зв’язку із поточними проблемами у правоохоронних органах надзвичайно актуально стоять питання низького матеріально-технічного забезпечення Нацполіції та брак досвідчених кадрів.

Підсумовуючи майже півторагодинний розгляд питання голова облради констатував наступне: «Реакція Міністра МВС України Арсена Авакова була блискавичною, прокуратура області тримає ці питання на контролі, депутати облради хочуть неупередженого, фахового розстеження та стабілізації ситуації в нашому туристичному краї».

Відтак, з метою врегулювання та стабілізації ситуації в області депутатським корпусом було ухвалено рішення звернутися до Президента України Володимира Зеленського та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Наступним, і не менш важливим питанням, за яке взялися депутати було питання погодження переліку автомобільних доріг загального користування місцевого значення Закарпатської області, які пропонуються ремонтувати за рахунок розподілу субвенції з державного бюджету місцевому бюджету області у 2020 році. Доповідав із цього питання Едуард Мадяр – директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автодоріг загального користування місцевого значення та ЖКГ облдержадміністрації. Тут депутати вже спокійніше реагували на виступ, адже всі фракції нещодавно спільно погодили перелік першочергових доріг, які мають бути відремонтовані у поточному році.

З питання про вжиття заходів щодо реалізації медичної реформи у Закарпатській області доповідала директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Єлизавета Біров. Депутати обласної ради залишилися незадоволеними поточним станом готовності області до старту другого етапу медичної реформи, який має розпочатися 1 квітня поточного року.

Голова облради Михайло Рівіс підкреслив, що розгляд цього питання зумовлений тим, що за останній час до обласної ради зверталися лікарі та громадські діячі, які просили розібратися у наболілих проблемах під час поточної медичної реформи. Цілий ряд депутатів із різних фракцій запропонували звернутися до Президента України та центральних органів влади з проханням відтермінувати саму реформу та обговорити з громадськістю попередні тарифи на гарантовані медпослуги.

Голова облради також запропонував створити робочу групу і до наступної сесії напрацювати конкретні пропозиції з найбільш проблемних питань медичної галузі області, з якими зіштовхується кожен житель краю у процесі медичної реформи.

Насамкінець всі присутні мали можливість заслухати та задати запитання голові правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталію Шатилі. Зокрема, були підняті питання щодо цінової політики на природній газ та його транспортування у межах Закарпатської області, питання «двох платіжок», які отримало населення області у поточному місяці та інші. У підсумку жвавої дискусії депутати вирішили повторно розглянути це питання на найближчій сесії.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах