10608
21:52 29.052020

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив офіційний візит до Будапешта

Політика 8527

29 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив  свій перший закордонний візит до Угорщини як глава зовнішньополітичного відомства і зустрівся з міністром зовнішньої економіки й закордонних справ Угорщини Петером Сіярто.

Оскільки авіасполучення в умовах пандемії обмежене, український дипломат їхав автомобілем, подолавши понад тисячу кілометрів з Києва до Будапешта.

Після зустрічі Дмитро Кулеба разом із головою МЗС Угорщини Петером Сіярто виступили на спільній пресконференції, повідомила посол України в Угорщині Любов Непоп у фейсбуці. «Настав час перегорнути всі сторінки, які нас роз’єднують, і подвоїти зусилля на користь наших народів, країн і континенту загалом», – цитує Любов Непоп виступ голови МЗС України.

Як повідомляє сайт МЗС України, співрозмовники відзначили обопільну зацікавленість у розбудові дружніх та добросусідських відносин, а також налаштованість відкрити нову сторінку двостороннього партнерства.

Під час пресконференції Дмитро Кулеба заявив, що Україна пропонує Угорщині підписати Меморандум. Документ, за словами міністра, має зафіксувати, що угорці на Закарпатті є історичним і культурним надбанням. Глава МЗС України також повідомив, що він передав угорській стороні на розгляд проєкт документа для внесення пропозицій і в майбутньому обидві країни можуть його підписати.

 «Я передав проєкт спільного меморандуму Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який пропонується підписати в ході їхньої зустрічі. Я також запропонував реалізувати спільний великий проєкт – добудувати під патронатом Президента України та Прем’єр-міністра Угорщини сучасну лікарню в м. Берегові», – зазначив український міністр.

    Дмитро Кулеба також наголосив: «Там є одне речення, і в цьому реченні написано, що українці в Угорщині й угорці в Україні є надбанням обох країн. Не проблемою, а надбанням. Я пишаюся тим, що в Україні є угорська національна меншина. Я завжди із задоволенням на Закарпатті їм страви угорської кухні, і навіть проїжджаючи, намагаюся прочитати дорожні написи угорською мовою». Також, за його словами, офіційна позиція українського уряду полягає в тому, що «особи, котрі належать до угорської національної меншини в Україні, є нашим історичним і культурним надбанням». Окремо глава МЗС підкреслив, що уряд України не здійснює жодної інформаційної політики, спрямованої на будь-яку негативізацію угорців, які проживають в Україні і є невід’ємною частиною українського суспільства.

У свою чергу, міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про бажання закрити всі дискусії. «Пан міністр (Дмитро Кулеба, – ред.) зробив великий крок, щоб сюди приїхати: немає рейсів, і він 14 годин їхав, щоб домовлятися і вести переговори. Я дуже вдячний за це, мій дорогий друже», – наголосив Петер Сіярто. Голова МЗС Угорщини відзначив, що це перший закордонний візит Дмитра Кулеби як очільника Міністерства закордонних справ України, «адже з того часу, як він зайняв пост міністра, він не зміг нікуди поїхати, тому я дуже радий, що Угорщина стала першою країною, куди приїхав Кулеба». Сіярто зауважив, що між Угорщиною та Україною залишаються суперечливі питання, які стосуються освіти й використання мови угорської меншини на території України. «На сьогоднішній і на нашій попередній зустрічі було очевидно, що ми хочемо вирішити це питання», – наголосив він. Голова МЗС Угорщини нагадав, що в угорців Закарпаття досі є проблеми «з питанням освіти та із законодавством про мову», але «якщо це все буде в порядку, то ми не блокуватимемо те, що блокуємо стосовно НАТО». «Ми бажаємо закрити всі дискусії, пов’язані із законом про освіту та законом про мову, і досягти такого рішення, яке буде прийнятним і для угорців на Закарпатті», – наголосив він.

Зі свого боку, очільник МЗС України Дмитро Кулеба зазначив: «Немає жодних об’єктивних підстав для того, щоб між нами існували будь-які суттєві проблеми. Ми розраховуємо, що буде відновлена повноцінна підтримка Угорщиною України в НАТО».

Нагадаємо: раніше офіційний Будапешт неодноразово давав сигнали, що блокування засідання комісії Україна – НАТО на високому рівні пов’язане із 7-ю статтею освітнього закону (прийнятого Верховною Радою у вересні 2017 року), а також окремими положеннями Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», прийнятого у квітні 2019 року. 

У ході зустрічі міністри як співголови українсько-угорської міжурядової економічної комісії виступили за якомога швидше відновлення її роботи та погодилися, що вона має відігравати провідну роль у сприянні торговельно-економічній взаємодії між обома країнами.

Співрозмовники не могли оминути й питання співпраці в стримуванні поширення COVID-19. 

У ході візиту сторони підписали протокол між українським та угорським урядами «Про внесення змін до Рамкового договору між Урядом України та Урядом Угорщини про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги», а також Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України й Міністерством інновації та технології Угорщини.

Міністри обговорили також конкретні можливості збільшення інвестицій України в Угорщину та Угорщини в Україну, сприяння зміцненню позицій на ринках обох країн. Велику увагу приділили питанням розбудови прикордонної інфраструктури, у тому числі модернізації пункту пропуску Чоп – Загонь та побудові нового пункту Дийда – Берегдарац, повідомляє сайт МЗС України.

Нагадаємо: ще 26 березня Дмитро Кулеба заявляв, що обговорив із Петером Сіярто по відеозв’язку, зокрема, і питання про «реконструкцію мосту через Тису в Загоні, скоординовану побудову автобану до кордону з угорської та української сторін, відкриття нового пункту пропуску Велика Паладь – Нодьгодош, щойно завершиться пандемія коронавірусу».

Крім того, за повідомленням посла України в Угорщині Любові Непоп, Дмитро Кулеба передав Петеру Сіярто запрошення від Президента України Володимира Зеленського Прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану відвідати Україну. Любов Непоп висловила сподівання, що Віктор Орбан приїде до України вже в липні цього року.

Для довідки: сайт МЗС України нагадує, що з 2015 року в Угорщині пройшли лікування 43 та реабілітацію 54 військовослужбовці, було оздоровлено 2235 дітей із сімей учасників АТО/ООС та східних регіонів України. Уряд Угорщини виділив кошти на відновлення та закупівлю обладнання амбулаторії в селі Валуйське, яка була зруйнована внаслідок агресії РФ проти України. А товарообіг України з Угорщиною за 2019 рік становив 2,8 млрд дол. США.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини