10620
21:15 2.062020

На Закарпатті планують створити п’ять районів

Політика 23890

1 червня в ЗМІ з’явилась інформація про оприлюднений проєкт постанови, в якій вказано кількість новоутворених районів у всіх областях України.

Поділити регіон по-новому мають у рамках процесу децентралізації. Укрупнення районів – потреба, яка виникла через динамічний процес формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та подальше проведення адміністративно-територіальної реформи.

За словами експертів, в Україні на сьогодні утворено багато ОТГ, і тепер існуючі органи місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування втрачають підстави для здійснення визначених законом повноважень, котрі мають перейти до громад. Натомість наразі повноваження та функції в межах одного й того ж району дублюються різними інституціями влади.

Що стосується Закарпаття, то в проєкті зазначено п’ять районів області, а саме: Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський.

Список територіальних громад, які ввійдуть до цих районів:

Берегівський район (з адміністративним центром у м. Берегові) у складі територій Батівської селищної, Берегівської міської, Великоберезької сільської, Великобийганської сільської, Вилоцької селищної, Виноградівської міської, Королівської селищної, Косонської сільської, Пийтерфолвівської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Мукачівський район (з адміністративним центром у м. Мукачеві) у складі територій Білківської сільської, Великолучківської сільської, Верхньокоропецької сільської, Воловецької селищної, Горондівської сільської, Довжанської сільської, Жденіївської селищної, Зарічанської сільської, Івановецької сільської, Іршавської міської, Кам’янської сільської, Керецьківської сільської, Кольчинської селищної, Мукачівської міської, Неліпинської сільської, Нижньоворітської сільської, Полянської сільської, Свалявської міської, Чинадіївської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Тячівський район (з адміністративним центром у м. Тячеві) у складі територій Бедевлянської сільської, Богданської сільської, Буштинської селищної, Великобичківської селищної, Вільховецької сільської, Дубівської селищної, Нересницької сільської, Рахівської міської, Солотвинської селищної, Тересвянської селищної, Тячівської міської, Углянської сільської, Усть-Чорнянської селищної, Ясінянської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Ужгородський район (з адміністративним центром у м. Ужгороді) у складі територій Баранинської сільської, Великоберезнянської селищної, Великодобрянської сільської, Дубриницько-Малоберезнянської сільської, Костринської сільської, Оноківської сільської, Перечинської міської, Середнянської селищної, Ставненської сільської, Сюртівської сільської, Тур’є-Реметівської сільської, Ужгородської міської, Холмківської сільської, Чопської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Хустський район (з адміністративним центром у м. Хусті) у складі територій Вишківської селищної, Горінчівської сільської, Драгівської сільської, Колочавської сільської, Міжгірської селищної, Пилипецької сільської, Синевирської сільської, Хустської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Окрім того, нещодавно на сайті уряду було опубліковано розпорядження Кабміну про затвердження Перспективного плану формування територій громад Закарпатської області. Проте, як повідомляли у ЗМІ, не всі побажання громад були враховані, і деякі з них опинилися не там, де хотіли.

Раніше уряд пропонував створити на Закарпатті три райони: Ужгородський, Мукачівський та Хустський. Однак чимало закарпатських політиків та експертів одразу заявили, що районів має бути як мінімум чотири, оскільки далекі гірські Рахівський та Тячівський райони незручно приєднувати до Хуста.

Водночас представники ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» неодноразово заявляли, що з огляду на економічні, етнічні та історичні фактори, ТУКЗ – КМКС вважає важливим створення ОТГ із центром у м. Берегові.

Нагадаємо: на думку багатьох експертів, це не просто об’єднання чи «укрупнення» районів, а створення принципово нових адміністративно-територіальних одиниць, котрі матимуть інші повноваження. Від району залишиться тільки назва. Багато хто порівнює ці адміністративно-територіальні одиниці з польськими повітами. Однак у чинному законодавстві поки що існує лише поняття «район».

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах