10661
13:34 10.062020

Що стоїть за обшуками у Вільховецькій ОТГ на Тячівщині. Фото, Відео

Політика 59376

За останні майже два тижні події навколо Вільховецької ОТГ збурили інформаційний простір. Медійні матеріали та дописи у соціальних мережах посипалися як сніг на Говерлі. «Карпатський об’єктив» вирішив висвітлити цю тему і для розуміння ситуації озвучити позиції ключових сторін цієї події.

Тож почнемо із позиції голови Вільховецької ОТГ Михайла Цірика, який, розповідаючи про ці події, зазначив наступне: «Як уже відомо, у п’ятницю (29 травня – авт.) десь близько обіду до нас приїхало кілька автомобілів з обласного центру. Це були правоохоронці, які мали рішення Перечинського районного суду на проведення слідчих дій. У процесі обшуку був вилучений мобільний телефон мого заступника, його особистий підпис та комп’ютер. Супроводжували правоохоронців озброєні люди у балаклавах. Не знаю хто це були такі, напевно, група підтримки. Я в цей час знаходився за межами громади і дізнався про цю ситуацію по телефону.

Звичайно, у перевірках немає нічого поганого. У нас за ці чотири роки було багато різних перевірок. Перевіряли від першого кілометру ремонту дороги до всіх інших інфраструктурних об’єктів, які будуються або ремонтуються у нашій громаді. Більше того, у нас був державний аудит за три роки нашої діяльності і жодних порушень не було виявлено.

Але останній візит правоохоронців нас здивував. Працівники були на своїх робочих місцях і відкрили перевіряючим усі кабінети та, звичайно, надали доступ до всієї документації, навіть до сейфу. Але нам не зрозуміло – для чого було блокувати роботу органу місцевого самоврядування? Будинок громади був заблокований і навіть до банкомату не можна було підійти.

Ці події викликали неоднозначну реакцію у нашої громади, адже всі ці роки ми жили нормально і до нас претензій не було. Тож, громада ці дії сприйняла дуже особисто, у всіх склалося враження, що нам не довіряють, що тут відбуваються якісь протизаконні дії. Знаєте, це образило людей.

Тоді, у п’ятницю, люди прийшли сюди, щоб переконатися, що все добре і не порушується закон. Це їхнє право, адже вони тут проживають і переживають про своє майбутнє.

Щодо сьогоднішньої сесії (2 червня – авт.), то ви бачили, що прийшли люди, щоб висловити свою позицію і дати оцінку подіям минулої п’ятниці.

До речі, близько двох тижнів тому у нас була перевірка. Приїхали люди у цивільному, все було ввічливо і цивілізовано. Вони перевіряли різну документацію, ми надали їм доступ до всього, що вони просили.

Щодо мотиву цих усіх дій, то я вважаю, що, можливо, вони викликані наближенням майбутньої виборчої кампанії. Напевно, ці дії мали мету заблокувати, дискредитувати роботу місцевого органу самоврядування. Можливо, навіть якісь політичні сили мають свої плани щодо нашої громади? Наразі це нам невідомо.

А щодо моєї заяви про складання своїх обов’язків, то я із самого початку заявляв, що мене найняла громада і я відповідальний перед нею. І їй вирішувати мою долю як керівника. Я мав отримати новий кредит довіри у людей. І ось ви бачили сьогодні реакцію – депутати одноголосно відхилили мою заяву на звільнення і підтримали рішення щодо продовження мого перебування на посаді керівника ОТГ. Усі присутні громадяни також підтримали мене і це наша спільна перемога. Тож ми продовжуємо працювати на благо Вільховецької ОТГ. У нас купа проєктів, зокрема, це будівництво стадіону, опорна школа, інші об’єкти.

Щодо точки зору жителів Вільховецької ОТГ, які прийшли на засідання сесії, то і депутатський корпус, і думка звичайних присутніх однозначна – люди не розуміють причин дій правоохоронців і підтримують діючого голову ОТГ. Зокрема, місцева жителька Олена Іванівна Біланич по завершенні сесії дуже емоційно повідомила: «Ми прийшли підтримати нашого голову Цірика Михайла Михайловича. Не знаю, що це робиться і чому сюди приїхали ці люди у масках? Але ви ж бачите, що у нас усе будується, робляться ремонти, а такого ніколи не було. Хто побачив проблему в тому, що у нас стає краще жити, ніж було колись. Кому ми, як громада, заважаємо?

Наш голова (Цірик М.М. – авт.) простий чоловік і робить усе для нас, для нашої громади, його знають далеко за межами ОТГ і знають, що він людина справи – пообіцяв і зробив! Звичайно, є кілька осіб, які хочуть дискредитувати його і самі стати головою у нас. Але ми не дамо цього зробити, ми всі підтримуємо Михайла Михайловича і не дозволимо, щоб проти нього і всіх нас здійснювалися якісь незрозумілі й протиправні дії».

А депутат Вільховецької сільської ради Чонка Василь Степанович взагалі здивований претензіями до керівника Вільховецької ОТГ: «Я не був у той час удома, але коли дізнався, що у нас представники правоохоронних органів проводять обшуки через нібито протиправні дії нашого голови, то був, звичайно, обурений. Всі знають, що Михайло Михайлович – совісна людина і хороший керівник. Він ніколи б не дозволив собі робити щось протиправне і на шкоду нашій громаді».

Зі свого боку, у пресслужбі обласної прокуратури, враховуючи таємницю слідства, повідомили, що «на Закарпатті правоохоронці викрили схему, за допомогою якої тендери на держзакупівлі вигравали наперед визначені фірми і прокурором Ужгородської місцевої прокуратури погоджено підозру місцевому мешканцю у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи (ч.2 ст.361 КК України).

Згідно із зібраними матеріалами слідства, підозрюваний, за попередньою змовою із посадовими особами органів місцевого самоврядування, використовуючи незаконно отримані логіни і паролі до системи «ProZorro», мав вільний доступ до перегляду пропозицій усіх учасників торгів. Володіючи конфіденційною інформацією до стадії розкриття пропозицій усіх учасників, підозрюваний формував нові, кращі умови від наперед визначених фірм, які, таким чином, отримували перемогу. Послугами цього посередника користувались різні органи державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі й посадовці окремих ОТГ Закарпаття.

За оперативного супроводу відділу кіберполіції Закарпаття ДК НПУ, у рамках цього кримінального провадження проведено ряд слідчих дій, зокрема, більше 10 санкціонованих обшуків на території Тячівщини, Берегівщини, Ужгорода, Ужгородщини та Перечинщини. Вилучена документація скеровуватиметься для проведення відповідних експертиз. Також у рамках слідства встановлюються усі причетні особи до вказаної оборудки. Подальше досудове розслідування здійснюють слідчі Ужгородського райвідділу поліції. Прокурори Ужгородської місцевої прокуратури забезпечують подальше процесуальне керівництво за ходом слідства».

У прокуратурі Закарпатської області також повідомили, що всі деталі справи будуть оприлюднені по завершенні всіх передбачених законодавством процесуальних дій.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах