10762
13:14 2.072020

5 районів на Закарпатті рекомендує створити Верховній Раді Комітет з питань місцевого самоврядування

Політика 14422

1 липня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України прийняти Проект Постанови про утворення та ліквідацію районів №3650. Щодо Закарпаття, у проєкті зазначено п’ять районів.

«Утворення нових районів забезпечить відповідність системи адміністративно-територіального устрою районного рівня сучасним вимогам та європейським стандартам. Це також сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування», – заявив під час засідання Комітету міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Ми усвідомлювали, що через брак часу певні речі доведеться вирішувати на рівні Верховної Ради, але з залученням фахівців Мінрегіону», – прокоментував постанову нардеп, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін, пише decentralization.gov.ua.

Відтак, згідно проєкту постанови, на Закарпатті після адмінреформи буде утворено 5 районів: Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський.

Берегівський район (з адміністративним центром у місті Берегове)

У складі територій: Батівської селищної, Берегівської міської, Великоберезької сільської, Великобийганської сільської, Вилоцької селищної, Виноградівської міської, Королівської селищної, Косонської сільської, Пийтерфолвівської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Мукачівський район (з адміністративним центром у місті Мукачево)

У складі територій: Великолучківської сільської, Верхньокоропецької сільської, Воловецької селищної, Горондівської сільської, Жденіївської селищної, Івановецької сільської, Кольчинської селищної, Мукачівської міської, Неліпинської сільської, Нижньоворітської сільської, Полянської сільської, Свалявської міської, Чинадіївської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Тячівський район (з адміністративним центром у місті Тячів)

У складі територій: Бедевлянської сільської, Богданської сільської, Буштинської селищної, Великобичківської селищної, Вільховецької сільської, Дубівської селищної, Нересницької сільської, Рахівської міської, Солотвинської селищної, Тересвянської селищної, Тячівської міської, Углянської сільської, Усть-Чорнянської селищної, Ясінянської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Ужгородський район (з адміністративним центром у місті Ужгород)

У складі територій: Баранинської сільської, Великоберезнянської селищної, Великодобронської сільської, Дубриницько-Малоберезнянської сільської, Костринської сільської, Оноківської сільської, Перечинської міської, Середнянської селищної, Ставненської сільської, Сюртівської сільської, Тур’є-Реметівської сільської, Ужгородської міської, Холмківської сільської, Чопської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Хустський район (з адміністративним центром у місті Хуст)

У складі територій: Білківської сільської, Вишківської селищної, Горінчівської сільської, Довжанської сільської, Драгівської сільської, Зарічанської сільської, Іршавської міської, Кам’янської сільської, Керецьківської сільської, Колочавської сільської, Міжгірської селищної, Пилипецької сільської, Синевирської сільської, Хустської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Варто заначити, що з тих чи інших причин далеко не всі згідні з таким новим розподілом. Зокрема, про істерію та шквал критики у ЗМІ навколо створення укрупненого Берегівського району раніше писав «Карпатський об’єктив». При цьому представники ГО «Товариство угорської культури Закарпаття», заяивли, що «попередньо розроблений проєкт поділу на райони матиме негативний вплив на інтереси угорців Закарпаття, оскільки їхній відсоток у новостворених районах значно зменшиться. Так, наприклад, у Берегівському районі з нинішніх 75% частка угорців зменшиться до 43%, в Ужгородському – з 33% до 13%, а в Мукачівському – з 12% до 4%» – йдеться у заяві ГО «ТУКЗ».

А 3 червня у будівлю Закарпатської ОДА одна за одною навідувалися делегації обурених мешканців Виноградівщини, котрі незгідні, що в рамках реформи децентралізації Виноградово приєднають до Берегівського району.

Відтак перший заступник губернатора Олексій Гетманенко, котрий нещодавно сам виконував обов’язки голови Закарпатської ОДА в інтерв’ю журналістам нашого видання та телеканалу «TV21 Ungvár» повідомив: «До нас завітало багато мешканців Виноградівського району. Ми всіх прийняли, вислухали, для нас важлива кожна думка. Проте ОДА не має повноважень щодо розподілу на райони, це компетенція Кабінету Міністрів та Верховної Ради. Наша позиція буде передана Кабінету Міністрів у формі 5 пропозицій, в яких ми сформулюємо коригування деяких важливих питань на підставі 4 офіційних заяв, котрі ми отримали від районних рад. Проте ми знаходимося у важкій ситуації, оскільки кожен хоче іншого: Виноградівський район хоче залишатися Виноградівським, Берегівський – Берегівським, Рахівський – Рахівським, Тячівський – Тячівським. При таких розкладах важко говорити про децентралізацію, адже жодна зі сторін не хоче йти на поступки. Ми прийняли всі чотири заяви, вони містять різні аргументи «за» і «проти» та конструктивні погляди сторін…».

Нагадаємо, поділити регіон по-новому мають у рамках процесу децентралізації. Відтак, 1 червня, в ЗМІ з’явилась інформація про оприлюднений проєкт постанови, в якій вказано кількість новоутворених районів у всіх областях України. Щодо Закарпаття, у документі було зазначено п’ять районів, а саме: Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський.

До слова, раніше уряд пропонував створити на Закарпатті всього три райони: Ужгородський, Мукачівський і Хустський. Однак чимало закарпатських політиків та експертів одразу заявили, що районів має бути як мінімум чотири, оскільки далекі гірські Рахівський та Тячівський райони незручно приєднувати до Хуста. При цьому деякі з них висловлювали думку, що гірські Тячівський і Рахівський райони також незручно об’єднувати в один.

Водночас представники ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» неодноразово заявляли, що з огляду на економічні, етнічні та історичні фактори, а також волю населення ТУКЗ – КМКС вважає важливим при створенні нових адміністративних одиниць районного рівня ОТГ, створені на території історичних поселень угорців, об’єднати в один район із центром у м. Берегові.

Окрім того, 12 червня, стало відомо, що губернатор Олексій Петров пропонував навіть не п’ять, а шість районів. «Напередодні звернувся до Уряду із оновленим варіантом проектних адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня. Ним передбачено шість районів області: Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Берегівський, Рахівський, Тячівський» – цитує губернатора сайт закарпатської ОДА. Під час оголошення попереднього поділу областей на райони міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов назвав 5 районів із уточненням, що від Закарпаття надійшло зауваження. Відтак з рішення комітету можна зробити висновок, що пропозиція по шостому району була відхилена.

Варто додати, що чергові місцеві вибори, котрі заплановано на жовтень 2020 року мають пройти на новій територіальній основі громад і районів. Після волевиявлення усі громади вийдуть з-під впливу теперішнього району (районних органів влади). Район же і з новим статусом матиме свої повноваження і джерела наповнення бюджету, і вони ніяк не перетинатимуться, як це маємо в чинній системі, з повноваженнями і ресурсами громад. Усі громади будуть рівними за статусом і матимуть прямі міжбюджетні відносини з державою. Усіх громади матимуть повноваження і джерела ресурсів, які зараз є у міст обласного значення. Основною функцією районів буде координація територіальних підрозділів органів виконавчої влади пише decentralization.gov.ua

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах