11130
13:29 24.092020

Петеру Сійярто вручили премію імені Ракоці від Закарпатського угорського інституту. ФОТО

Політика 5026

Цю нагороду традиційно вручають під час відкриття навчального року в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ, що у Берегові. Урочистості з цього приводу провели в місцевій реформатській церкві.

На початку заходу гостей та студентів навчального закладу привітав пастор Ференц Тарацкезі, після чого прозвучав гімн інституту. Своє вітальне слово сказав в. о. ректора інституту Степан Черничко. Він привітав студентів вишу та розповів присутнім про напрямки навчання, факультети та рівні акредитованих спеціальностей. Так, навчальний рік 2020-2021 в інституті розпочали загалом 939 студентів. Всі першокурсники успішно склали ЗНО з української мови та літератури, без якого вступ до вишів неможливий.

З нагоди 20-ї річниці започаткування угорської вищої освіти на Закарпатті на засіданні Вченої ради інституту у лютому 2014 року було ухвалено рішення про заснування премії імені Ракоці. Її присвоюють особам, що відіграють значну роль у створенні та розвитку незалежної угорськомовної вищої освіти на Закарпатті. Першими її лауреатами були Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини та Василь Брензович, голова Товариства угорської культури Закарпаття.

Цьогоріч першу з двох премій імені Ракоці вручили Петеру Сійярто, міністру закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини – за багаторічну підтримку та допомогу навчальному закладу, за прихильність до угорців Закарпаття. Іншу нагороду присвоїли Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству, яке бере безпосередню участь у розвитку освіти краю, підвищуючи кваліфікаційний рівень вчителів, влаштовуючи олімпіади, конкурси для талановитих дітей та започатковуючи чимало освітньо-наукових програм.

Петер Сійярто звернувся до присутніх зі словами подяки з нагоди вручення йому такої нагороди, адже вона не тільки дає визнання його роботі протягом останніх років, а й вказує напрямок до продовження такої ж інтенсивної праці у майбутньому.

«Я намагатимусь виправдати ваші надії та сподівання й у майбутньому. Тому щиро дякую за таке визнання! Разом з тим, для політика найбільш почесним є визнання своєї роботи з боку людей, задля яких ми й працюємо та намагаємося робити їхнє життя кращим. Основою угорської національної політики є констатація того факту, що кожен угорець відповідальний за кожного угорця, незалежно від того, в якій країні світу вони проживають. Тож ця нагорода є заслугою спільних зусиль усього угорського уряду», – наголосив міністр закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини.

Петер Сійярто додав, що Угорщина, зі свого боку зробить усе можливе, щоб двосторонні стосунки обох країн й надалі рухалися в позитивному напрямку. Незважаючи на всі політичні перипетії, Україна завжди могла та може розраховувати на підтримку з боку вірної країни-сусіда в усіх сферах життєдіяльності. Навіть зараз, міністр прибув до України з цінним вантажем – 50 апаратів ШВЛ, які розподілять між 22-ма медичними закладами Закарпаття.

Голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, Ілдика Орос, теж подякувала за присвоєння її організації премії імені Ракоці та звернула увагу на важливість угорськомовної освіти на Закарпатті, адже збереження своїх коренів та традицій є основою для суспільства. Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство засноване у грудні 1991 року. Відтоді воно організовує, заохочує та підтримує угорських вчителів краю, сприяє реалізації їхніх ініціатив. Товариство підтримує та сприяє розвитку співпраці навчальних закладів Закарпаття та Угорщини, організовує професійні зустрічі, конкурси, конференції, навчальні поїздки, виставки, поширює інформацію про освітні гранти.

З теплими словами до гостей та студентів звернувся й Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС» та голова благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут» Василь Брензович: «Я радий вітати тут сьогодні вас, дорогі першокурсники. Хоча через карантинні обмеження ваше перше свято в стінах навчального закладу проходить не так масштабно як завжди, ми всі бажаємо вам тільки щасливих років у нашому виші. Символічним є й те, що ви розпочинаєте свої кроки у вищій освіті саме у 2020-му, коли ми відзначаємо століття з дня підписання Тріанонського договору, що колись поділив Угорщину. Ці роки стали непростими для угорців, однак ми зуміли вистояти, стати на ноги та рухатися вперед, адже 100 років тому на Закарпатті не було угорськомовної освіти – ми зробили значні кроки у її розвитку та зміцненні».

Після завершення урочистостей гості перейшли до будівлі Закарпатського угорського інституту на невелику екскурсію, де мали можливість оглянути аудиторії, атріум та виставкові зали навчального закладу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Переселенка з Донецька зробила майже з нуля художню гімнастику елітним видом спорту Перечина
15:56
Всі новини