11835
20:22 18.122020

Офіс президента та прокуратура відповіли на листи від представників угорців Закарпаття щодо погроз та інших провокацій

Політика 28546

Щодо погроз та інших провокацій на адресу угорців Закарпаття до Офісу Президента раніше звернувся голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович, а його заступник Йосип Борто спрямував подібного листа до прокуратури. Державні органи надіслали офіційні відповіді.

В офісі Президента України повідомили, «що звернення голови громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття» В. Брензовича стосовно розслідування погроз на адресу угорської громади та повідомлень про мінування римо-католицьких церков, що мали місце 20 – 21 серпня 2020 року надіслано до Національної поліції України з проханням розглянути відповідно до компетенції, вжити заходи згідно з чинним законодавством та проінформувати про результати».

В обласній прокуратурі у свою чергу повідомили, що розглянуто лист Йосипа Борто від 18.12.2020 про можливе вчинення кримінальних правопорушень. «Повідомляємо, що за фактом надходження 04.12.2020 на електронні адреси Консульства Угорщини та Берегівської угорської гімназії імені Габора Бетлена листів із погрозами фізичної розправи над угорцями, які проживають на території України, слідчим відділом Берегівського ВП ГУНП у Закарпатській області 04.12.2020 внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 129 ч. 2 ст. 161 КК України.

Також інформую, що ваш лист від 08.12.2020 в частині можливого вчинення кримінального правопорушення, обставини якого розміщені у публікації від 07.12.2020 розміщеної у соціальній мережі «Facebook», з метою перевірки викладених у ньому обставин та прийняття, за наявності підстав, рішення відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства України надіслано до Управління СБ України у Закарпатській області» – йдеться у документі.

Нагадаємо, протягом останнього місяця закарпатські угорці систематично отримують різного роду погрози. Спочатку (за декілька днів до обшуків представниками СБУ у голови ГО «ТУКЗ-КМКС» Василя Брензовича та офісах організацій закарпатських угорців) на порталі YouTube розповсюдили відео, як чоловік у масці на фоні знака про в’їзд до міста Берегова і прапора організації «Правий сектор» погрожує смертю закарпатським угорцям. Листи з погрозами регулярно приходять на електронні скриньки угорських організацій Закарпаття та їх представників. А днями провокативні надписи з’явились на будівлі сільської ради Пийтерфолвівської ОТГ. Невідомі з орфографічними помилками нацарапали на стіні «Закарпаття – це Україна. Ми за вами прийдемо. Правий сектор». Все це супроводжується інформаційними провокаціями у соціальних мережах та ЗМІ.

«Карпатський об’єктив»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах