11851
13:34 21.122020

Національні та мовні меншини Європи – це не проблема, а частина вирішення проблеми

Політика 4515

На пленарному засіданні Європейського парламенту (ЄП) у понеділок відбулися дебати щодо громадської ініціативи, яка закликає Європейську комісію розробити всеосяжну систему захисту нацменшин. Євродепутат від партії «Фідес» Кінга Гал, співголова робочої групи з питань меншин у Європарламенті, заявила, що права національних та мовних меншин є частиною основних прав людини, тому нарешті необхідно забезпечити їхній захист на рівні ЄС.

Кінга Гал, яка 16 років очолює робочу групу Європарламенту з питань національних та мовних меншин, привітала успіх громадянської ініціативи: «Відрадно, що після багатьох років роботи ситуація корінних народів та мовних меншин нарешті розглядається на пленарному рівні й може бути прийняте гарно сформульоване рішення на їхній захист. Це створило можливість для національних та мовних меншин, які становлять десяту частину населення ЄС, в один голос повідомити: ми потребуємо захисту. Захист їхніх прав – як захист основних прав – є надзвичайно важливим на рівні ЄС. На жаль, аби про це заявити, потрібне було рішення Європейського суду. Адже Європейська комісія вперше відмовилася зареєструвати ініціативу, як завжди, посилаючись на те, що захист меншин не є компетенцією ЄС», – нагадала Кінга Гал. Депутатка від «Фідес» зверталася до Європейської комісії в ряді випадків, коли права національних меншин та корінних народів були порушені або обмежені у сфері освіти, використанні мови, а також щодо дискримінації набутих прав та ворожих промов. Протягом останніх років Європейська комісія 15 разів відповідала, що дискримінація корінних національних меншин є національною компетенцією відповідно до принципу субсидіарності, тому не хотіла розглядати ці питання, хоча в інших випадках цей принцип не брався до уваги.

У контексті вищезгаданих дебатів Кінга Гал заявила: «Настав час Комісії остаточно покласти край застосуванню подвійних стандартів, почути прохання 1,2 мільйона громадян і виступити на захист корінних національних та мовних меншин Європи. Це також важливо з огляду на попередження виникнення таких інцидентів, як стався днями з євродепутаткою Андреєю Бочкор, котра опинилася в «списку смерті» через те, що захищає власну національну спільноту в парламенті. Якщо Комісія буде послідовною, вона має рішуче та жорстко виступити проти цього. Я закликаю комітет зробити це!» – наголосила Кінга Гал.

Офіційна відповідь Європейської комісії на громадську ініціативу Minority Safepack очікується в січні. «Сподіваюся, що проведена дискусія матиме стимулюючий вплив і після ряду безглуздих відповідей нарешті будуть зроблені практичні пропозиції. Інакше інструмент громадянської ініціативи повільно застаріє, а це призведе до втрати довіри замість того, щоб за початковим задумом наблизити Союз до своїх громадян», – нагадала депутатка.

 (karpatalja.ma)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У шкільних їдальнях Мукачева учні можуть розрахуватися банківською карткою
15:44
В УжНУ відбулася зустріч з координаторкою Національного Офісу Еразмус+ в Україні Світланою Шитіковою
15:30
Рахівський відділ Міграційної служби відновлює роботу за новою адресою
15:15
У Закарпатській ОВА відкрили благодійну виставку
14:59
На Закарпатті до місцевих бюджетів від ліцензування торгівлі підакцизними товарами надійшло понад 9 млн гривень
14:20
У Мукачеві відбувся міксовий турнір з волейболу
14:09
Військові Закарпаття продовжують традицію вшанування пам’яті воїнів, які загинули в боротьбі за Україну
13:37
Ужгородські баскетболісти фінішували шостими
12:59
У Закарпатській області зберігається значна сніголавинна небезпека
12:29
На Закарпатті виявили водія, який перевозив андезит, із невідповідностями у документах
12:22
Всі новини