1301
22:00 12.072016

Важливий для України саміт НАТО пройшов у Варшаві

Політика 2260

8–9 липня в столиці Польщі пройшов саміт Північноатлантичного альянсу на рівні глав держав та урядів, у рамках якого відбулося й засідання Комісії Україна – НАТО.

im578x383-Poroshenko-NATO

Участь у саміті взяли 58 делегацій з усього світу, серед яких 28 з держав – членів Альянсу, 26 з партнерських країн та делегації зі штаб-квартир НАТО, Світового банку, ООН і Євросоюзу.

Ми єдині у своїй підтримці України

«Ми єдині у своїй підтримці суверенітету України, її територіальної цілісності в межах кордонів, визнаних на міжнародному рівні, та її невід’ємного права визначати власне майбутнє й зовнішню політику без зовнішнього втручання, відповідно до Гельсінського заключного акта», – ідеться у спільній заяві, ухваленій у Варшаві за результатами засідання Комісії Україна – НАТО. У документі зазначається, що глави держав та урядів країн – учасниць Комісії зустрілися у Варшаві, щоб «розглянути та ще більше зміцнити наше співробітництво в рамках Хартії про особливе партнерство». «Ми обговорили плани реформ в Україні й прогрес у їхній реалізації, схвалили Комплексний пакет підтримки (КПП) Україні та обмінялися думками щодо ситуації в безпековому секторі України. Як зазначено в КПП, ми будемо продовжувати працювати разом для просування та реалізації стратегічних реформ. КПП містить понад 40 напрямів, у яких НАТО підтримуватиме Україну», – сказано в заяві. Союзники по Альянсу наголосили, що продовжать підтримувати нашу державу через представництво в Україні, а також на двосторонній основі, надаючи «дорадчу й практичну допомогу для українських структур оборони та безпеки, засновану на стандартах і принципах НАТО, у тому числі у сфері цивільного демократичного контролю над Збройними силами», з метою досягнення сумісності з Альянсом. У заяві констатується, що мета КПП полягає в «закріпленні та посиленні підтримки з боку НАТО», щоб Україна стала більш стійкою, краще забезпечувала свою безпеку та здійснювала необхідні реформи, зокрема у сфері безпеки й оборони. «Ми вітаємо прийняття Стратегічного оборонного бюлетеня, який служитиме дорожньою картою реформ в Україні», – наголошується в документі.

У свою чергу, Президент Петро Порошенко 9 липня на спільній прес-конференції з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Варшаві повідомив, що допомога Україні від Альянсу буде надана через спеціальні трастові фонди. «Один із таких фондів з розмінування запущений сьогодні», – сказав він.

Пригрозили Росії

Окрім того, союзники високо оцінили зусилля Президента України, спрямовані на мирне врегулювання конфлікту», – констатується в заяві. Лідери Комісії Україна – НАТО також наголосили, що, незважаючи на неодноразові заклики НАТО й міжнародного співтовариства до РФ дотримуватися міжнародного права, «Росія продовжує агресивні дії, підриваючи суверенітет, територіальну цілісність і безпеку України, порушуючи міжнародне право». «Ці події спричинили серйозні наслідки для стабільності та безпеки євроатлантичного регіону», – зазначили вони.

Водночас Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком за підсумками засідання Комісії Україна – НАТО закликав РФ «припинити надавати політичну, військову та фінансову підтримку бойовикам на Донбасі». «Я засуджую російську навмисну дестабілізацію східної України, де порушення угоди про режим припинення вогню відбуваються на щоденній основі», – сказав він. Також, за його словами, усі сторони повинні повністю виконати Мінські угоди та співпрацювати в напрямі дипломатичного рішення шляхом переговорів.

Окрім того, лідери НАТО та України вимагають від РФ скасувати анексію Криму, ідеться у спільній заяві, ухваленій по завершенні засідання Комісії Україна – НАТО. «Ми закликаємо Росію скасувати свою незаконну й нелегітимну самопроголошену «анексію» Кримського півострова, яку ми не визнаємо і не будемо визнавати», – зазначається в заяві. Документ засуджує нарощування військових потужностей РФ в окупованому Криму, яке впливає на стабільність у Чорноморському регіоні, а також переслідування й дискримінацію кримських татар та інших членів місцевих громад. «Ми вкотре вимагаємо від де-факто російської влади вжити необхідних заходів для вирішення проблеми з погіршенням ситуації у сфері прав людини в Криму та для забезпечення безпеки, прав і свобод усіх, хто проживає на півострові».

НАТО ще більше підтримає Україну

Також у Варшаві в рамках саміту НАТО пройшли переговори Президента України Петра Порошенка з лідерами «Великої п’ятірки» (США, Німеччини, Франції, Великої Британії та Італії). За результатами зустрічі президент США Барак Обама заявив: «НАТО збільшує нашу підтримку Україні. І під час засідання Комісії НАТО – Україна ми домовилися щодо нового пакета допомоги з метою покращення підтримки Альянсу для українських сил», – наголосив Обама. «Росія порушила суверенітет і територіальну цілісність незалежної європейської держави України та дотримувалася провокаційної поведінки стосовно союзників НАТО», – наголосив президент США.

У підсумковій же декларації саміту, ухваленій за результатами засідання Північноатлантичної ради на вищому рівні, йдеться: «Ми віримо в цілісну, вільну та мирну Європу… НАТО надасть більше підтримки Україні та Грузії й продовжуватиме допомагати Молдові». Також союзники висловилися за поглиблення співпраці НАТО з партнерами в регіонах Чорного та Балтійського морів і на Західних Балканах. «Ми залишаємося відданими політиці відчинених дверей НАТО, яка посилила Альянс та зробила свій внесок в євроатлантичну безпеку. Ми з нетерпінням очікуємо, коли будемо вітати нового члена, Чорногорію, у нашій спільноті цінностей», – наголошується в декларації.

У документі також вказано, що НАТО не є загрозою для будь-якої країни. «У цьому дусі ми залишаємося готовими для змістовного діалогу з Росією», – наголосили лідери НАТО. Метою такого діалогу вони відзначили інформування щодо позиції Альянсу та «як перший пріоритет» мінімізацію ризиків військових нещасних випадків. Лідери НАТО також наголосили, що будуть продовжувати шукати конструктивних відносин з РФ, «коли дії Росії зроб­лять це можливим». Окрім того, у підсумковій декларації саміту члени НАТО закликають позбуватися зброї російського виробництва. «Ми вітаємо зусилля держав-членів щодо вирішення в разі необхідності питань з існуючою залежністю від спадщини у вигляді озброєнь російського виробництва». Адже з часів холодної війни вона залишається в низці країн НАТО, серед яких Польща, Болгарія, Румунія та Прибалтійські держави.

Росія не ворог, а партнер…

Водночас попри, задавалось би, всеохоплюючу підтримку України з боку Альянсу, окремі його члени таки додали дьогтю в цю умовну бочку з медом. Так, президент Франції Франсуа Олланд після прибуття до Варшави на саміт одразу заявив, що Росію потрібно розглядати не як загрозу, а як партнера, повідомляє «Радіо Свобода». «Союз НАТО не уповноважений заявляти, якими мають бути відносини Європи з Росією. Для Франції Росія не ворог, не загроза… Росія є партнером, який, це правда, може час від часу, і ми це бачимо в Україні, використовувати силу, що ми засудили, коли вона анексувала Крим», – додав президент Франції. «Ми досі намагаємося знайти шлчяхи вирішення кризи в Україні», – сказав Олланд. Наразі саме Париж відіграє ключову роль у зусиллях для виконання Мінських домовленостей.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Берегові провели XVIII Закарпатську науково-студентську конференцію з нагоди Дня української науки
11:35
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
Всі новини