13030
19:23 7.122021

Заява Президії «ТУКЗ-КМКС» щодо законопроєкту Президента України про множинне громадянство, що було подано до Верховної Ради 2-го грудня 2021 року

Політика 28705

Товариство угорської культури Закарпаття вітає законотворчу ініціфтиву, яка спрямована на вирішення питання подвійного громадянства в державі. Наше Товариство неодноразово висловлювало свою позицію в адрес компетентних органів стосовно цього питання. Запропоновані Президентом проєкти змін законодавства підтверджують той факт, що Конституція України не забороняє подвійне громадянство. Це також свідчить про цілковиту безпідставність переслідування закарпатських угорців через подвійне громадянство.

Закопроєкти, спрямовані на врегулювання правових відносин щодо подвійного громадянства, є позитивними, натомість вважаємо за неприйнятне, що ця лібералізація пов’язана з радикальним позбавленням прав осіб з множинним громадянством, що проживають на території України на працю та займатися політичною діяльністю, що означає заборону займатися громадськими справами і фактично є рівноцінним виключенню зазначених осіб із публічного життя. Ми вважаємо, що введення такого правового врегулювання деградує до другорядних громадян наших співвітчизників з множинним громадянством, й суперечить принципам Конституції України щодо заборони дискріминації та конституційному принципу рівності громадян.

В разі прийняття такого правового врегулювання Україна порушила б ч. 2 ст. 25 Міжнародного пакту ООН про громадянські та політичні права, ст. 14 Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколу № 12 до неї про фундаментальні права людини на заборону дискримінації та безперешкодну участь у публічних справах.

Тому пропонуємо Президенту України відкликати законопроєкт із зняттям його з порядку денного.

м. Ужгород, 7 грудня 2021 р.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах