13258
23:08 22.022022

Голова Закарпатської ОДА розповів про стан територіальної оборони області

Політика 12909

Про формування територіальної оборони області розповів на прес-конференції 22 лютого голова Закарпатської ОДА Віктор Микита.

«Питання територіальної оборони є надзвичайно актуальним, адже ситуація в країні доволі напружена» – повідомив очільник області. «На території краю здійснюється успішне несення служби та контроль за ситуацією у сфері безпеки», – сказав він.

За його словами, нещодавно Управління СБУ в Закарпатській області успішно провело антитерористичні навчання, участь у яких приймали представники патрульної та Національної поліції, військові 128-ї бригади, мисливські організації та інші небайдужі громадяни. Навчання проведені успішно. Завдання виконані на високому професійному рівні.

«На даний час відбувається формування підрозділів територіальної оборони. Частина приміщень уже визначена і завдячуючи спільній позиції депутатів обласної ради та депутатів територіальних громад є відповідне фінансування» – заначив Віктор Микита. За його словами із бюджетів обласної ради і місцевих рад на заходи з формування сил територіальної оборони Закарпаття виділили додаткове фінансування: спрямували майже 12 млн грн, зокрема 4 млн грн – з обласного бюджету, інше – з місцевих. Водночас деякі громади ще просто не встигли прийняти відповідне рішення, а тому очікується, що зазначеної суми будуть виділені додаткові кошти.

 «Я можу сказати, що на даний час комплектність підрозділів тероборони є достатньою. Але ще раз хочу наголосити, що це не є на сьогоднішній день самий головний підрозділ, який буде протидіяти ворогу у випадку агресії. На території області є підрозділи нацгвардії, Національної поліції, служби безпеки, в Мукачеві та Ужгороді розміщені військовослужбовці 128 бригади, які уже не перший рік злагоджено працюють… Більшість військових мають бойовий досвід» – наголосив голова ОДА.

За його словами у регіоні й надалі планують проводити різні навчання і тематичні заходи для цивільного населення, учасників АТО/ООС, громадських організацій. «Головне завдання, щоб як 128 бригада, так і представники нацполу та Служби Безпеки України, так і підрозділи територіальної оборони працювали синхронно та злагоджено» – зазначив Віктор Микита.

Очільник Закарпатської ОДА також повідомив, що бомбосховища області у більшості готові до використання. І навіть ведуться переговори про використання тих бомбосховищ, котрі сьогодні є приватних руках. Водночас Віктор Микита висловив думку, що навряд чи Закарпатську область хтось буде бомбардувати, саме через близькість кордонів чотирьох країн НАТО. 

 «Усі сфери життєдіяльності в регіоні функціонують та будуть функціонувати у звичайному режимі… Ми готові до будь-якого розвитку подій і системно посилюємо безпековий сектор області», – підкреслив очільник краю. Водночас за його словами «потрібно розуміти, що ведеться інформаційна війна, і самим важливим завданням громадян є не піддаватися на провокації, які можуть бути у соцмережах або інших засобах масової інформації».

Відповідаючи на запитання журналістів очільник ОДА також зауважив, що не виключає можливості спроб організації провокацій спрямованих проти угорців Закарпаття для дестабілізації ситуації в області. За його словами, минулого тижня в регіоні побував заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадьяр, який засудив дії Росії на Сході нашої держави та висловив підтримку Україні. «Угорщина є нашим партнером, який нас підтримує» – зазначив Віктор Микита.

«Ми враховуємо ризики, які можуть бути з боку ворога» – сказав очільник області. За його словами правоохоронці вживають максимум заходів, щоб не допустити таких провокацій проти угорської громади Закарпаття, які мали місце у минулому. Відтак силовики посилено охоронятимуть угорські й словацькі дипломатичні та культурні установи. «Це один із головних ризиків, які можуть впливати на оперативну обстановку в області» – зазначив Віктор Микита. Водночас за словами очільника ОДА, він постійно спілкується з представниками угорської громади краю, а тому впевнений, що вони добре розуміють ситуацію, і усвідомлюють що за будь-якими провокаціями стоїть саме країна агресор.  

Голова ОДА також підтвердив інформацію, що на тлі чуток про вторгнення РФ в Україну на територію Закарпатської області прибуло вже багато українців із інших регіонів країни. «Люди знімають квартири, будинки, хтось бажає придбати тут нерухомість. І влада, і місцеве населення сприятимуть їхньому комфортному перебуванню в регіоні», – повідомив Віктор Микита.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах