13346
18:43 1.032022

Не піддавайтесь на провокації: закарпатців хочуть зіштовхнути лобами із переселенцями та нацменшинами?

Політика 14962

Закарпаття прийняло вже понад 50 тисяч вимушених переселенців із інших регіонів України. Місцеві жителі дуже гостинно приймають їх, працюють штаби допомоги, більшість із них розселено у різних місцях регіону та забезпечені харчами і всім необхідним… На залізничному вокзалі в Ужгороді цілодобово зустрічають потяги і координують гостей нашого краю.

          Водночас в області почала ширитись інформація про п’яні інциденти у кафе та ресторанах пов’язані із неприпустимою поведінкою деяких чоловіків, котрі приїхали з інших регіонів. У соціальних мережах та просто у розмовах між собою люди скаржились на те, що по ресторанах сидять і «бухають» переселенці. Окрім того, лунали маса повідомлень про хамську поведінку водіїв з інших областей на дорогах Закарпаття. З цього приводу наприклад, мер Мукачева Андрій Балога звернувся до вимушених переселенців чоловічої статі, щоб «поводилися по-людськи» інакше їх «понти скоро закінчяться».

Однак на цьому тлі у соціальних мережах та через інші месенджери почали розганяти й відверті фейки, наприклад ось такого змісту. Начебто просять людей не відпускати пізно увечері молодих дівчат гуляти, бо вже нібито є 4 випадки зґвалтування в одному із сіл області. Цей відвертий фейк містив також заклик бити «клятих переселенців» у нецензурній формі.

Розсилались й інші повідомлення подібного змісту. Вочевидь ворог тут намагається зіштовхнути лобами закарпатців із співгромадянами з інших регіонів. 

          Ймовірно аби протидіяти цьому один за одним райони Закарпаття приймали рішення про заборону на продаж алкоголю. А з 1 березня рішенням обласної влади алкоголь взагалі перестали продавати по всій території Закарпаття. Йдеться про заборону продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива (крім безалкогольного), котра, що важливо, поширюється й на заклади ресторанного господарства. А 28 лютого, на брифінгу голова Закарпатської ОВА Віктор Микита заявив: якщо будуть помічені у стані алкогольного сп’яніння чоловіки-переселенці, будуть поза чергою оформлені в тероборону і відправлені воювати. Тут варто нагадати, що всі чоловіки призовного віку (18 – 60 років), котрі приїхали на Закарпаття з інших областей України, обов’язково повинні прийти до центрів комплектування і стати на військовий облік.

          Сподіваємось цих заходів буде цілком достатньо. Водночас закликаємо закарпатців бути пильними і не вестись на подібні провокації. Не можна судити про людей через хамську поведінку декількох окремих індивідів. Переселенців приїхало дійсно багато, і вірогідність появи серед них певної кількості неадекватів математично ймовірна. Також сподіваємось на виважену поведінку чоловіків та водіїв із інших областей. Просимо поставитись до цього з усією відповідальністю та розумінням, оскільки зараз майже всі громадяни перебувають у стресовому стані.

          Також всі ми знаємо, що через особливості нашого регіону, а саме наявність великих груп національних меншин та прикордонний статус, обласна влада неодноразово попереджала про ймовірні спроби ворога здійснити в області провокації спрямовані проти нацменшин, особливо угорської громади краю.

          Відтак галасу наробила історія із закарпатцем угорського походження, який виклав відео на «You Tube» із закликом до президента РФ бомбардувати об’єкти оборонного значення. На відео він здійснив фіксацію географічних координат цих об’єктів, детально розповідав і показував де вони знаходяться та стверджував, що ненавидить Україну. За декілька годин закарпатці залишили стільки скарг, що відео було видалено з «You Tube». Однак через деякий час дане відео з’явилось на іншому You Tube-каналі, що свідчить про явно провокативний характер цієї акції.

Військова прокуратура обвинувачує чоловіка у державній зраді.  За фактом публікації у мережі географічних координат об’єктів та заклику до бомбардування відкрито кримінальне провадження.

Як стало відомо редакції нашого видання даний громадянин з 2019 року постійно проживає в Угорщині. Чоловік декілька разів лікувався від алкоголізму і, ймовірно, є психічно хворим, хоча й не перебуває на відповідному обліку. Раніше йому вже інкримінували ст. 161 КК України – за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності.

Цей інцидент став благодатним ґрунтом для розпалювання конфліктів у соціальних мережах та месенджерах. Інформацію одразу почали розганяти із підтекстом типу: «угорці – вороги», або «зрадники», «хочуть зруйнувати Україну», «бийте угорців» і тому подібне. До цього також додають нібито Угорщина ставить Україні палки в колеса на міжнародному рівні, а прем’єр –міністр цієї країни Віктор Орбан начебто підтримує Путіна.

          Сподіваємось закарпатці та інші мешканці України добре усвідомлюють явно провокативний характер подібних повідомлень. І знову ж таки, не будуть судити цілий народ через дії однієї нездорової людини. Тут більше і сказати нічого.

          Натомість приведемо інший приклад. Шандор Кіш – перший закарпатський угорець, що віддав життя в боях з російським агресором. Сиротами залишилися двоє його дітей. Міністерство зовнішніх економічних зв’язків та закордонних справ Угорщини вже виділило матеріальну допомогу сім’ї загиблого героя.

          Окрім того, угорські громадські та релігійні організації сьогодні тонами завозять гуманітарну допомогу в Україну. Очільник МЗС Угорщини Пейтер Сійярто днями передав у ПП «Чоп-Загонь» харчові продукти та 100 тисяч літрів пального. Готуються до відправки чергові партії подібної допомоги.

Також ця країна вже гостинно прийняла десятки тисяч біженців з України. Адвокати з усього світу долучилися до започаткованої в Угорщині ініціативи з надання безкоштовної правової допомоги біженцям з нашої держави.

І найголовніше, Угорщина підтримала відключення Росії від системи SWIFT, а буквально сьогодні ця країна однією з перших заявила, що підтримує заявку України на вступ до Європейського союзу.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах