ko.net.ua

Міжнародний суд ООН у Гаазі зобов'язав Росію припинити вторгнення в Україну

Міжнародний суд Організації об’єднаних націй (ООН) зобов’язав Росію негайно припинити вторгнення в Україну.

Про це йдеться у повідомленні на Twitter-сторінці президента Володимира Зеленського.

“Україна здобула повну перемогу у справі проти Росії у Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав Росію негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов’язковим для виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення призведе РФ до ще більшої ізоляції”, — написав Зеленський.

Згідно з рішенням суду, до ухвалення остаточного рішення Росія має припинити «військові операції», що розпочалися на території України 24 лютого, та забезпечити, щоб будь-які регулярні чи нерегулярні підрозділи, які спрямовує чи підтримує Росія, а також інші організації та особи, які перебувають під контролем Росії, не вживали жодних кроків для продовження військових дій (ці рішення підтримали 13 суддів, проти виступили два – Росія і Китай).

Також суд одноголосно закликав обидві сторони утримуватися від дій, які можуть погіршити чи продовжити спір та ускладнити розгляд судом.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму Facebook написав, що суд ухвалив саме те рішення, якого вимагала Україна. Також він пояснив, що факт вторгнення Росії тепер констатований на найвищому юридичному рівні, а рішення суду є юридично зобов’язуючим згідно з нормами міжнародного права.

27 лютого Україна офіційно направила проти Росії позов до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Наша країна вимагала покарати Кремль за перекручування поняття геноциду для виправдання агресії, передає НВ.