ko.net.ua

28 червня – День Конституції України

Як відомо, 28 червня 1996 року депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію України. Народні обранці працювали усю ніч з 27 на 28 червня – загалом безперервно 23 години (відома в історії як «конституційна ніч»). У підсумку, під час голосування «ЗА» висловилися 315 тогочасних парламентарів.

Це сталося на п’ятий рік після проголошення незалежності. Цій доленосній події передували роки наполегливої і важкої праці, консультацій, криз і домовленостей. До слова, процес підготовки сьогоднішньої Конституції України розпочався ще у 1990 році – за часів існування Української РСР. Протягом 6 років, поки він тривав, було запропоновано 15 її проєктів – від Конституційної комісії, політичних партій, науковців.

Прийняття сучасної Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Цьогоріч свято припадає на вівторок і у мирний час українці б мали додатковий вихідний, оскільки День Конституції є державним святом. Але, протягом війни трудові відносини регламентує Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX. І, згідно із ним, святковий або неробочий день, який збігається з вихідним днем, не переносять на наступний після святкового або неробочого.

Карпатський об’єктив