13915
14:48 15.102022

МЗС Угорщини викликало тимчасового повіреного в справах України у зв’язку з демонтажем пам’ятного знака орла-турула

Політика 6687

Як ми вже повідомляли, відповідно до рішення виконкому міськради, Мукачівському історичному музею було доручено провести демонтаж з бастіону «Паланку» орла-турула та встановити замість нього на постаменті Державний герб України – тризуб. Рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету Мукачівської міської ради в четвер, а ввечері того ж дня один із визначних символів закарпатських угорців уже прибрали.

Міністр з питань зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в ефірі InfoRádio заявив, що МЗС Угорщини в п’ятницю викликало тимчасового повіреного в справах України в Будапешті щодо демонтажу скульптури турула в Мукачеві.

Урядовець назвав демонтаж пам’ятника в Мукачеві абсолютно непотрібною провокацією проти угорців і повідомив, що в цьому питанні запросили допомоги голови Закарпатської ОВА.

«Упевнений, що він про це не знав, його тверезість та правильний підхід абсолютно суперечить тому, що зараз було зроблено для провокації. Сьогодні ми запросимо тимчасового повіреного в справах України до Міністерства закордонних справ, щоб висловити протест щодо цього кроку», – сказав Петер Сійярто.

Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі назвав шокуючим та засудив рішення виконкому Мукачівської міськради. Арпад Янош Потапі назвав прикрим, що в розпал війни для керівництва міста Мукачева найважливіше – зняти пам’ятник, який вважається одним із визначних місцевих символів та символів закарпатських угорців.

Проти того, що сталося, виступило й Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС).

 (mandiner.hu/karpat.in.ua)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах