13967
10:42 4.112022

На засіданні Закарпатської облради депутатам повернули повноваження з розподілу коштів обласного бюджету. ВІДЕО

Політика 33689

3 листопада в Ужгороді відбулось перше пленарне засідання восьмої сесії Закарпатської обласної ради.

У сесійній залі зареєструвалися 54 депутати. Президія цього дня зібралась у повному складі, і навіть більше. Окрім голови ради Володимира Чубірка і всіх його заступників, там був і голова ОВА Віктор Микита, а також високий гість з ЄС – Перший віце-спікер парламенту Естонії Рійгікогу Хелір-Валдор Сеедер. Отож цього разу перед початком засідання прозвучали два гімни – України та Європейського союзу. Присутніх у залі зібралось також більше ніж зазвичай. Прийшли і деякі народні депутати, дипломати, керівники силових та контролюючих структур, чиновники, журналісти та громадські діячі.

Насамперед присутні вшанували пам’ять наших Героїв та цивільних громадян, які загинули за Україну, а голова ради Володимир Чубірко висловив співчуття їх родинам.

Далі перед присутніми виступив Перший віце-спікер парламенту Естонії Рійгікогу Хелір-Валдор Сеедер. За його словами наш край має безпосередній контакт з Європейським Союзом, тому місцеве життя, ймовірно, значною мірою залежить від транскордонної співпраці та спілкування з людьми в ЄС.

«З першого дня цієї війни ми спостерігали та захоплювалися надзвичайною хоробрістю та рішучістю українських воїнів у захисті незалежності України. Ви боретеся як за свою свободу та незалежність, так і за майбутнє Естонії, а фактично – всієї Європи та демократичного світу. Естонія у цій боротьбі була і є завжди поруч з Україною» – заявив високий гість. «На сьогодні, внесок Естонії в розрахунку на одного жителя є одним із найбільших після наших сусідів із Литви. Зі свого боку ми зробимо все можливе, щоб і друзі та союзники Естонії на Заході не втомлювалися допомагати Україні» – додав естонський політик.

У ході засідання відзначили депутатів, котрі допомагають Збройним Силам України. Відповідні накази керівників окремих військових частин ЗСУ зачитав заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук.

Згідно із заявою Віктора Микити, із сьогоднішнього дня усі повноваження щодо розподілу коштів обласного бюджету, якими був наділений голова ОВА відповідно до воєнного стану, знову повертаються до депутатів. «До цього часу я одноособово визначав порядок фінансування, в першу чергу, це критичні напрямки – ВПО і військові. Сьогодні ми вирішили всі питання. Закарпаття за темпом росту економіки займає друге місце серед областей України, ми релокували велику кількість підприємств, вирішили всі оперативні та безпекові питання, є наповнення до бюджету. Тому важливо повернутися у демократичний процес, щоб депутати, які обрані громадою, були в діалозі, в матеріалі, щоб розуміли, як розподіляються кошти і представляли інтереси своїх громад. Коли є надлишок коштів в обласному бюджеті, із сьогоднішнього дня депутати вже приймали рішення щодо виділення на основні питання», – сказав Віктор Микита.

Перед присутніми також виступив директор департаменту фінансів Закарпатської ОВА Петро Лазар. За його словами на потреби тероборони та військових формувань Закарпаття виділено понад 100 мільйонів гривень. Він розповів, що цьогоріч до бюджетів різних рівнів надійшло понад 1 мільярд 700 тис гривень, а відтак повідомив про перевиконання бюджету на 60 мільйонів гривень. Окрім того, за його твердженням вдасться зекономити 40-50 мільйонів для потреб резервного фонду області. Значну частина коштів обласного бюджету також скеровано на ремонт приміщень для вимушених переселенців, яких планується відселити з навчальних та комунальних закладів області.

Розглянувши депутатські запити та звернення, а також інші пропозиції депутати затвердили порядок денний і приступили до голосування. Одним з перших вони прийняли рішення про інформацію щодо спрямування коштів обласного бюджету та затвердження розпоряджень обласної військової адміністрації щодо внесення змін до обласного бюджету за період з березня по 2 листопада 2022 року. Таким чином депутати на практиці скористались повноваженнями з розподілу бюджетних коштів.

Питання 5-7 депутати прийняли одним блоком. Вони стосуються перейменування Закарпатського обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Красного поля, а також реорганізації закладів професійної (професійно-технічної) освіти обласної ради.

Окрім того, депутати прийняли рішення про ліквідацію Комунального підприємства Закарпатської обласної ради «БУДКОМПЛЕКТТОРГ».

Одним з рішень обласні обранці затвердили зміни до програми підвищення ефективності функціонування «Міжнародного аеропорту Ужгород» на 2021-2024 роки. Іншим рішенням вони змінили статут комунального підприємства.

Також депутати внесли зміни до статуту ще одного КНП «Обласної дитячої лікарні» Закарпатської облради щодо визначення цього підприємства правонаступником санаторію «Човен».

У ході засідання було затверджено обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії ГУ Нацполіції в Закарпатській області. Це депутати Микола Сличко та Наталія Штефуца.

Обласні обранці також прийняли положення про порядок списання майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області у новій редакції та затвердили деякі питання підвищення ефективності використання цього майна.

Чимало питань порядку денного стосувалися рухомого та нерухомого майна, що є або було на балансі Закарпатської обласної ради. Під час засідання також затвердили перелік підприємств, установ, організацій, що надають соціально важливі послуги населенню.

Блок питань 30, 32-35, 38-39, 41-42 прийняли пакетом. Це низка звернень до вищих органів влади щодо важливих питань для області. Серед них Звернення Закарпатської облради щодо присвоєння звання Героя України (посмертно) Куцину Олегу Івановичу – командиру Окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ» 93-ї бригади ЗСУ; Звернення обласної ради щодо присвоєння статусу національний комунальному закладу культури «Заслужений академічний Закарпатський народний хор»; Про підтримку звернення Івано-Франківської обласної ради щодо вирішення проблем з експортом с/г продукції через кордони України; Звернення облради до МОЗ та Держпідприємства «Медичні закупівлі України» щодо централізованого забезпечення закладів охорони здоров’я області лікарськими засобами; Звернення обласної ради щодо завершення декомунізації та деімперіалізації на території регіону; Звернення щодо необхідності збереження адергічної лікарні; Звернення щодо незаконного масового заїзду на мотоциклах у заповідну зону Карпатського біосферного заповідника; Звернення щодо утворення Рахівського госпітального кластеру; Звернення до Кабміну щодо врегулювання питання перетину кордону вантажними автомобілями.

Окремо прийняли звернення щодо питань реформування управління лісової галузі, котре скерували до Кабміну та Державного агентства лісових ресурсів України. У документі йдеться, що відповідно до Постанови уряду про реформування лісової галузі Закарпатське управління підлягає ліквідації, натомість створюється Західне міжрегіональне управління у Львові, куди мають входити Львівське, Закарпатське та Івано-Франківське обласні управління, на які планується покласти контролюючі функції. Також буде утворено державне підприємство «Ліси України» шляхом злиття усіх державних лісогосподарських підприємств і утворення 9 регіональних лісових офісів ДП «Ліси України». Зокрема, у Закарпатській області під процес злиття підпадають 12 підприємств лісових господарств, діяльність яких буде координуватися через Карпатський регіональний офіс умісті Івано-Франківськ. На думку депутатів віднесення управління лісами Закарпаття до координації офісу в Івано-Франківську суттєво ускладнить взаємодію зазначених філій з районними та обласною державними адміністраціями, і вкрай негативно позначиться на оперативності вирішення життєво важливих проблем. Відтак, депутати вважають за доцільне додатково створити Закарпатський регіональний офіс ДП «Ліси України» в Ужгороді зі сферою координації 12-ти філій Закарпатської області.

Це питання викликало жваве обговорення у сесійній залі. Адже йдеться про те, що всіма лісовими багатствами Закарпаття будуть керувати з іншої області. Суть звернення підтримав і голова ОВА Віктор Микита, котрий у ході засідання пообіцяв підняти це питання в Києві. А відтак відзначив важливість прийнятого депутатами звернення.

По завершенні засідання голова облради Володимир Чубірко, очільник ОВА Віктор Микита, а також поважний гість із Естонії Хелір-Валдор Сеедер поспілкувалися з журналістами. За словами Володимира Чубірка, сесія продемонструвала консолідованість і демократичність. Незважаючи на різні партії і політичні погляди, депутати проявили згуртованість. «Для нас сьогодні важливо, щоб Україна жила й працювала, а Закарпаття було її надійним тилом», – зазначив голова облради.

А ось Хелір-Валдор Сеедер поділився враженнями від свого перебування на Закарпатті. Він зауважив, що для нього важливо було все побачити на власні очі. «Щоб зрозуміти Україну треба тут побувати» – заявив він. Це дає можливість прийняти рішення щодо подальшої співпраці. І одним із таких кроків буде спільний проєкт щодо запровадження електронної черги на закарпатському кордоні. Також він висловився з приводу доцільності співпраці Естонії та нашої області на місцевому рівні між органами самоврядування.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах