14005
21:35 16.112022

Найбільша ракетна атака після 24 лютого: росія в агонії і ставить на подальшу ескалацію війни в Україні

Політика 10757

У вівторок, 15 листопада, росія завдала наймасовішого ракетного удару по Україні після початку війни – 24 лютого. Тож, російські війська перервали досить довгу «мовчанку» й завдали по Україні масованих ракетних ударів у декілька хвиль – у бік України полетіли близько 100 ракет, з яких 77 вдалося збити. Крім цього, ЗСУ знищили 10 «шахедів» і 1 БпЛА «Оріон».

Як відомо, до цього «рекорд» був зафіксований 10 жовтня, коли росією було запущено у бік нашої держави «лише» 84 ракети.

Де-факто, на думку експертів, обстріл 15 листопада – це панічна агонія рф. Складається враження, що росія робить це для того, аби втамувати біль від поразки і прямої втечі з Херсону, а також заради «гри м’язами» на Саміті G20 (точніше – G19 + Україна). «Завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі України країна-терорист використала близько 80% своїх сучасних ракет», – наголосив напередодні представник ГУР МО України Вадим Скібіцький у коментарі виданню The Economist. Тобто можемо говорити про те, що у російські військові почали використовуватися «недоторкані запаси».

Зі свого боку, очільник МЗС України Дмитро Кулеба після обстрілів 15 листопада заявив наступне: «російські ракети вбивають людей і руйнують інфраструктуру по всій Україні просто зараз. Це те, що росія має сказати на питання мирних переговорів. Припиніть пропонувати Україні приймати російські ультиматуми! Цей терор можна зупинити лише силою нашої зброї та принципів».

Традиційно росія намагалася поцілити у цивільні об’єкти. Також кремль планував удари по всій Україні та дійсно ракети влучили по об’єктах критичної інфраструктури в Житомирі, Рівному, Харкові, Львові та інших містах. При цьому, більшість ракет були знищені ППО України, повідомляє 24 канал.

А видання Forbes конкретно заявило, що росіяни запускали по Україні ракети Х-101 та Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту- 95 і Ту-160. Решта ракет – «Калібр», які запускали з акваторії Чорного моря. Вартість ракет, випущених під час атаки 15 листопада, – $700–900 млн. Для розрахунку вартості видання використовувало такі оцінки: вартість ракети Х-101 – $13 млн, «Калібр» – $6,5 млн, Х-555 – $4 млн.

«Традиційний запуск з району Каспію та Ростовської області. Літаки стратегічної авіації – бомбардувальники Ту-95, Ту-160. Більшість ракет були випущені саме з цих носіїв повітряного базування, решта ракет типу Калібр морського базування – з акваторії Чорного моря. Типова масована ракетна атака, яку застосовує росія», – підтвердив цю інформацію в ефірі національного телемарафону речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Зі свого боку, заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко зазначив, що через черговий спланований ракетний удар російських терористів по об’єктах енергетичної інфраструктури ситуація критична. «Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. В столиці ситуація вкрай важка, вводяться спеціальні графіки аварійних відключень. Укренерго вимушені розпочати екстрені відключення світла для збалансування енергосистеми та уникнення аварій на обладнанні», – дослівно йдеться у його повідомленні.

Внаслідок цих обстрілів відключення електроенергії було у столиці та 17 областях: Києві, Вінницькій, Волинській, Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях. Загалом було відключено понад 7 млн абонентів, повідомили в Офісі гаранта української Конституції.

Якщо конкретизувати удари по містах та областях, то, зокрема, за даними ДСНС, у Печерському районі Києва уламки збитих ракет влучили у два житлових будинки. Також падіння уламків зафіксували в Оболонському районі – там вони влучили в закинуті будівлі, повідомляє НВ Україна.

«Через масовану ракетну атаку, за розпорядженням НЕК Укренерго, енергетики розпочали екстрені відключення світла по всій Україні. Зокрема, і в столиці. Це необхідний крок задля збалансування енергосистеми та уникнення аварій на обладнанні. Графіки стабілізаційних відключень наразі не діють! У столиці без світла попередньо щонайменше половина клієнтів», – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

російські ракети вразили і об‘єкт критичної енергетичної інфраструктури у Львівській області. «80% Львова залишається без світла. Через відсутність електроенергії тимчасово призупинено подачу тепла. Гарячої води немає. Наші комунальники вже запускають дизель-генератори», – наголосив мер міста Андрій Садовий.

Крім цього, частини Яворівського, Золочівського та Червоноградського районів Львівської області також залишилися без електроенергії, повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Відчула ракетного удару по об’єкту критичної інфраструктури і Рівненщина, зокрема саме місто Рівне. Після ракетного удару деякі частини міста без електроенергії, повідомив мер Олександр Третяк.

У Ковельському районі Волинської області також зафіксовано влучання по об‘єкту енергетичної інфраструктури, інформацію про потерпілих з’ясовують, повідомив керівник ОВА Юрій Погуляйко. «Маємо влучання по об‘єкту енергетичної інфраструктури в Ковельському районі. Інформацію про потерпілих з‘ясовуємо. На місці працюють відповідні служби. У зв‘язку з цим на Волині можливі перебої з електропостачанням. Запасіться усім необхідним: вода, ліхтарики, павербанки тощо», – додав пан Юрій.

Постраждав і об’єкт критичної інфраструктури у Вінницькій області. Так, через наслідки ракетного удару у Вінниці знеструмлено одну з водопровідних насосних станцій міста, повідомила Вінницька міська рада з посиланням на дані Вінницяоблводоканалу. «Через можливі перебої з електроенергією всіх вінничан закликають терміново подбати про запас води», – йдеться у інформаційному повідомленні цієї установи.

Було зафіксовано два ракетні «прильоти» і по енергетичній інфраструктурі Житомира, повідомив міський голова Сергій Сухомлин. Місто лишилось без світла. «Енергетики працюють, працює ДСНС. Наразі у місті немає світла», – наголосив очільник Житомира.

На Хмельниччині теж зафіксовано два «прильоти», а в частині самого обласного центру області немає світла, повідомив голова ОВА Сергій Гамалій. «Є 2 прильоти по Хмельницькій територіальній громаді. У частині Хмельницького відсутнє електропостачання», – повідомив пан Сергій.

росія вдарила і по об’єкту інфраструктури у Кременчуцькому районі Полтавської області. Про це особисто повідомив очільник місцевої ОВА Дмитро Лунін.

У Кіровоградській області теж зафіксували два влучання в об‘єкти енергетичної інфраструктури, зокрема, у Кропивницькому районі області. Проте, на щастя, постраждалих немає, повідомив керівник ОВА Андрій Райкович.

Ракети влучили і в об’єкт енергетичної інфраструктури у Кривому Розі. «Там серйозні руйнування. Через масований ворожий удар ситуація в енергосистемі складна», – повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Через ракетні удари у деяких районах міста відключилось електропостачання, повідомляє Суспільне Дніпро.

У Харкові мер міста Ігор Терехов підтвердив «прильоти» по об’єктах критичної інфраструктури. Було зупинено роботу наземного електротранспорту й метро. Також росіяни завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі Чугуївського району. «Є перебої із електропостачанням, всі профільні служби працюють на місцях. За попередньою інформацією, постраждалих немає», – повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Також потрібно знати, що через вчорашні обстріли Служба безпеки України вже зареєструвала 17 нових кримінальних проваджень (у Київській, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Хмельницький та Черкаській областях – авт.).

Як передає агенство Укрінформ, про це за допомогою соціальної мережі Телеграмі повідомила пресслужба СБУ із посиланням на в.о. голови Служби Василя Малюка. «Наразі співробітники Служби працюють над тим, щоб встановити всі обставини та конкретних виконавців ракетних ударів. Уламки ракет та інші речові докази, які знайдено на місцях влучань, уже відправлені на експертизи», – зазначив очільник СБУ.

За однією з версій, що зараз перевіряється, до обстрілу, ймовірно, причетні військовослужбовці 184-го важкого бомбардувального авіаційного полку рф, який входить до складу 22-ї важкої авіаційної бомбардувальної дивізії. Крім цього, вивчається ще кілька версій, серед яких – участь в обстрілах 52-го важкого бомбардувального авіаполку рф.

Слідчі Служби безпеки України працюють над тим, щоб поіменно встановити виконавців обстрілів і конкретних осіб із військово-політичного керівництва рф, які віддали ці злочинні накази. Матеріали провадження ляжуть у доказову базу, яку Україна збирає для міжнародних судів.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах