14027
14:29 22.112022

Делегація Чеського краю Пардубіце на Закарпатті вивчає гуманітарні потреби України

Політика 6574

В Ужгороді стартував робочий візит делегації краю Пардубіце Чеської Республіки у складі представників різних політичних сил регіону і на чолі з гетьманом краю Мартіном Нетоліцким.

Друзі Закарпаття традиційно поклали квіти до пам’ятника першому Президенту Чехословаччини Томашу Масарику у однойменному сквері в Ужгороді і розпочали зустріч із керівництвом облради та обласної військової адміністрації.

“Хочу подякувати за допомогу нашим партнерам з Чеської Республіки. Ви – край, який з 24 лютого надіслав в Україну 35 каміонів різноманітних важливих вантажів. Це у черговий раз доводить, що ви – люди, які вболівають за демократію і свободу у світі. Завдяки вашій підтримці та підтримці вашої країни у тому числі, сьогодні ми повертаємо наші міста і села, наші вояки тримають оборону, а ми їм по можливості допомагаємо”, – наголосив голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

У свою чергу голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита поінформував делегацію про ситуацію на фронті та у звільнених регіонах.

“Перші ваші гуманітарні вагони ми відправляли в ті регіони, які цього потребували. Це комусь врятувало життя, тому що була гуманітарна криза. Вирішили взяти під опіку одну з нещодавно звільнених громад на березі Дніпра на Херсонщині (Тягинська ТГ). Привезли туди електричні генератори. Але чекаємо нові атаки і розуміємо, що якщо будуть нові обстріли енергосистеми, світла не буде по всій Україні. Така тактика путіна, щоб змусити Україну піти на його умови… Ми ж готуємося до великої кількості переселенців. Тому сподіваємось на вашу допомогу та речі, які ми не зможемо дістати самотужки”, – сказав Віктор Микита.

Гетьман краю Пардубіце Мартін Нетоліцкий зізнався, що початок року був для Чехії неочікуваним. Він розповів, що мав розмову з послом ЧР в НАТО щодо допомоги Україні ще до війни. Однак у пересічних чехів був шок після нападу путіна на Україну. Відтак у Чехії піднялася велика хвиля підтримки українському народу.

“Ми збирали допомогу від громадян, але ми окремо вирішили купити і те, що ви не можете дозволити собі купити. Приїхали з колегами різних політичних сил, аби допомогти, чим можемо і вивчити потреби”, – зауважив пан Нетоліцкий.

Заступник Віктора Микити Ігор Шинкарюк детальніше поінформував гостей Закарпаття про нагальні потреби у громаді, яку наша область узяла під опіку.

“Там нема ні води, світла і тепла. Тому є потреба у генераторах, щоб підняти воду скважин. Насоси, черпадла, Старлінк, щоб там був зв’язок. Плити для приготування їжі, печі на дровах або газу тощо. Потрібні також продукти швидкого приготування і великі павербанки. Гарантуємо, що 100% все дійде туди. Там стоїть128-ма Закарпатська гірсько-штурмова бригада і вони нам допоможуть”, – розповів Шинкарюк.

Також сторони обговорили реабілітацію наших військових. У тому числі через лікування у медзакладах Чехії. Крім того, незабаром у обласному госпіталі ветеранів війни облради для зручності пересування буде встановлено ліфт, закуплений за фінансової підтримки чеських партнерів.

Інформує пресслужба Закарпатської обласної ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах