14044
20:47 25.112022

Угорщина надає Україні 187 млн євро фінансової допомоги і підтримує пакет ЄС на 18 млрд

Політика 11446

Угорщина планує надати 187 мільйонів євро фінансової допомоги Україні в рамках пакету допомоги розміром 18 мільярдів євро, який має виділити Києву Європейська Комісія. Про це йдеться в рішенні уряду Угорщини, опублікованому ввечері у середу, 23 листопада.

«Уряд, як і раніше, прихильний до участі у фінансовій підтримці охопленої війною України», – йдеться в повідомленні «Reuters» з посиланням на постанову уряду Угорщини. «Тому він закликає міністра фінансів забезпечити виділення 187 мільйонів євро, які будуть часткою Угорщини в 18 мільярдах євро кредиту від ЄС, що буде надано Україні» – сказано в документі.

Водночас у постанові зазначається, що уряд Віктора Орбана заявив, що він готовий внести свої 187 мільйонів євро підтримки Україні, але хотів би платити її на двосторонній основі, а не через спільні позики ЄС. Отож в урядовому документі йдеться, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто має розпочати переговори з Україною для вироблення угоди, необхідної для фінансової допомоги, зазначає агентство «Reuters».

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто привітав намір ЄС надати Києву новий пакет допомоги і запевнив, що його країна також продовжуватиме допомагати Україні. Однак при цьому він наголошував, що Будапешт хоче допомагати на двосторонній основі, а не в рамках пакету ЄС. «Ми готові продовжувати фінансову підтримку на двосторонній основі, на основі двосторонньої угоди між Україною та Угорщиною» – казав він.

Вже наступного дня, 24 листопада, Європейський парламент схвалив кредит для України у розмірі 18 мільярдів євро. Ця сума покриє приблизно половину з 3-4 мільярдів євро щомісячного фінансування, необхідного Україні в 2023 році.

Згідно з пропозицією Єврокомісії, кошти підуть на підтримку основних державних послуг, таких як робота лікарень, шкіл та забезпечення житлом переселенців, а також макроекономічну стабільність та відновлення критичної інфраструктури, зруйнованої росією.

Кредит виплачуватиметься щоквартальними платежами з безперервністю та передбачуваністю, які необхідні для утримання України на плаву в умовах війни. Україна, у свою чергу, має проводити реформи для зміцнення інститутів країни та підготовки її як до відновлення, так і до членства в ЄС.

Тепер кредит має бути схвалений одноголосно у Раді ЄС 6 грудня, перш ніж Комісія зможе виділити підтримку на початку 2023 року.

Нагадаємо, як розповіли у Єврокомісії, ця програма макрофінансової допомоги передбачає надання Україні безвідсоткових кредитів на строк до 35 років. Для забезпечення коштів за кредитами Єврокомісія планує здійснити запозичення на ринках капіталу.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах