14127
09:00 8.122022

До дня місцевого самоврядування на Закарпатті з робочим візитом побували представники австрійського Бургенленду

Політика 13543

7 грудня у рамках відзначення Дня місцевого самоврядування підписано чотиристоронній протокол зустрічі між парламентом і урядом землі Бургенленд з одного боку та Закарпатською обласною радою і Закарпатською ОВА – з іншого. Документ у рамках візиту делегації землі Бургенленд на Закарпаття підписали губернатор Бургенленду Ганс Петер Доскоціл, Президент Ландтагу (парламенту) Бургенленду Верена Данст, голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Документ передбачає обмін досвідом, знаннями та інформацією між установами, організаціями та суб’єктами Бургенленду та Закарпаття. Протокол також передбачає розробку Програми спільних дій між Закарпатською областю та землею Бургенленд Австрійської Республіки.

На брифінгу після підписання документу голова Закарпатської ОВА Віктор Микита подякував гостям за ту підтримку, яку вони надають Україні та Закарпаттю. «Величезна кількість діток оздоровились у Бургенленді, надавалась велика кількість допомоги. Окрім цього я був запрошений у парламент Бургенленду, де виступав з промовою. І це дуже важливого для того, щоб австрійці знали, які події відбуваються в Україні у зв’язку з російською агресією» – розповів Віктор Микита.

Також за його словами завдяки Бургенленду у нас буде представник у Раді регіонів Європарламенту.

У свою чергу голова обласної ради Володимир Чубірко зазначив: «дуже важливо коли друзі приїздять до нас і пропонують допомогу. Ще більш важливо коли це люди, котрі ментально близькі до нас…, які вже мають свою історію великого розвитку. Коли вони з території на якій не було нічого стали потужним кластером економіки Австрійської Республіки. Це друзі, які готові дати нам цей рецепт» – розповів голова Закарпатської обласної ради.

Звертаючись до всіх депутатів він наголосив: «Цінуйте довіру людей! Ви не лише носите значки і маєте якісь карточки. Ви люди, які відповідальні за життя, здоров’я, добробут наших громадян. Це насправді не посада – а висока відповідальність» – підкреслив Володимир Чубірко.

Зі свого боку губернатор землі Бургенленд Австрійської Республіки Ганс Петер Доскоціл наголосив: «Нам важливо стояти разом у складні часи. Для нас важливі демократичні цінності. Ми повинні разом з вами працювати над тим, щоб не тільки зараз мати ці цінності а й надалі їх зберігати» – заявив він.

«Бургенленд – маленька федеральна земля, близько 300 тис населення, яка має багату історію. Стрімкий розвиток нашого краю припав на останні 20 років після вступу Австрії до ЄС. Звичайно, є багато питань щодо міграції, правових питань, але ЄС – це проект миру для Європи. І від нас залежить, щоб максимально використовувати можливості, які надає Європейський союз» – додав високий гість.

Тому, за його словами, важливо, що в Брюсселі відтепер буде представник від Закарпаття який буде працювати з органами місцевого самоврядування у Комітеті Єврорегіонів ЄС. Цей крок при вступі України до ЄС допоможе Закарпаттю розвиватися такими ж темпами, як свого часу і Бургенленд.

Президентка Ландтагу (парламенту) Бургенленду Верена Данст підкреслила, що у ці часи, які зараз переживає Україна важливо триматися разом і підтримувати один одного. «Я сама родом з такого регіону, котрий не мав жодних шансів до 1995 року. Навіть не міг порівнюватися з іншими регіонами Австрії за кількістю робочих місць і перспектив розвитку. Однак завдяки вступу нашої країни до Європейського союзу Бургенленд багато чого наздогнав. І тому ми дуже раді поділитись досвідом і допомогти Закарпаттю щодо фінансової підтримки з Брюсселю» – розповіла Верена Данст і наостанок додала: «Пишайтеся своєю державою – вона просто чудова!».

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах